Helsinki perusti "task force" -ryhmän ratkomaan päiväkotien kriisiä – "Ei löydy kelpoisuudella varustettua henkilöstöä edes sinne päinkään"

Helsingin varhaiskasvatuksessa jo pitkään jatkunut henkilöstöpula on kuluneen syksyn aikana äitynyt niin pahaksi, että kaupunki luonnehtii tilannetta "kriittiseksi".

Käytännössä ongelma tarkoittaa sitä, että päteviä varhaiskasvatuksen opettajia ja -hoitajia on päiväkoteihin ollut vaikea saada.

– Henkilöstövaje näkyy niin, että kelpoisia henkilöitä, opettajia ja hoitajia, ei välttämättä ole töissä, toteaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen ja jatkaa.

– Päiväkodin johtajille se näkyy niin, että meillä on jatkuva rekrytointi päällä. Päiväkodeissa se tarkoittaa, että henkilöstö vaihtuu.

Kaupunki on saanut paikattua työntekijäpulaa palkkaamalla henkilöstöä vuokratyövoimaa välittävästä Seuresta.

Erityisesti kaupungin reuna-alueiden päiväkoteihin henkilöstöä on ollut Pohjolaisen mukaan vaikeampi saada.

– En osaa sanoa että miksi. Liikenneyhteydet voivat olla yksi syy. Ruotsinkielinen varhaiskasvatus on myös ollut hankala osa-alue. Sitä on joka puolella Helsinkiä.

Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön saatavuus on ollut jo niin hankala, ettei kaupunki ole pystynyt täyttämään kaikkia lain vaatimia kielellisiä velvoitteitaan. Ensi tammikuussa kaupunki arvioi, että jo noin puolelle ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen hakeutuvista perheistä on tarjottava varhaiskasvatuspaikkaa suomenkielisestä päiväkodista.

Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) otti viikolla asiaan kantaa. Vapaavuoren mukaan riski on jo olemassa, että ongelmat tulevat kasvamaan vieläkin suuremmiksi.

Kaupunki perusti loppuvuodesta erillisen työryhmän ratkomaan ongelmaa.

Päiväkoti Ylä-Malmin johtajan Ari-Jukka Luhtavaaran mukaan rekrytointiongelmat päiväkodissa ovat näkyneet jo muutaman vuoden, mutta vaikeutuneet entisestään tänä vuonna.

– Tämän vuoden aikana ei ole tahtonut löytyä opettajakelpoisuudella varustettua henkilöstöä edes sinne päinkään. Lastenhoitajat on hoitaneet opettajan sijaisuuksia, kun opettajia ei saada.

Luhtavaara korostaa, että ryhmissä on aina kuitenkin ollut tarvittava määrä aikuisia, mutta ei välttämättä kelpoisuusvaatimukset täyttäviä. Päiväkodin arjessa tämä näkyy siten, että opettajan tehtävissä toimivat hoitajat tarvitsevat enemmän tukea päteviltä opettajilta.

– Tukeudutaan enemmän sellaisiin työntekijöihin, joilla on koulutusta tehtävään. Myös päiväkodinjohtaja joutuu enemmän katsomaan, että kaikki menee oikein.

Helsingin varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä avoinna yhteensä 233 varhaiskasvatuksen opettajan ja 291 varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävää. Rekrytointeja tehdään jatkuvasti, mutta hakijamäärät ovat alhaiset.

Työntekijäpulaa vaikeutti entisestään viime vuonna voimaan tullut varhaiskasvatuslaki, joka tiukensi kelpoisuusvaatimuksia. Uuden lain myötä korkeakoulutettua henkilöstöä tarvitaan päiväkodeissa aiempaa enemmän. Varhaiskasvatuksen tilannetta voitaisiin Pohjolaisen mukaan helpottaa monellakin keinoin.

– Yksi ratkaiseva asia on koulutuspaikkojen lisääminen ja joustavoittaminen. Myös esimerkiksi muuntokoulutuksen järjestämisellä hoitajista saataisiin nopeammin opettajia. Yksi tekijä on palkkatason nostaminen.

Helsingin nosti varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja syksyllä 175 eurolla. Opettajien peruspalkka on nyt 2 593 euroa.

– Yksi asia on myös työolosuhteiden parantaminen. Sitä ollaan Helsingissä tehtykin jo aikalailla. Ensi keväällä käynnistyy päiväkotijohtajien johtamisvalmennus, Pohjolainen jatkaa.

Korjaus 16.1.2 kello 8.37: Korjattu varhaiskasvatuksenopettajan peruspalkka, joka on 2 593 euroa kuukaudessa.

Työryhmä ratkomaan akuuttia ongelmaa

Helsingin varhaiskasvatuksessa on jo pitkään jatkunut työvoimapula pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista ja -hoitajista.

Kaupunki perusti erillisen task force -ryhmän, joka alkaa välittömästi ratkoa akuuttia ongelmaa.

Ryhmän puheenjohtajana toimii kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Ryhmä raportoi tuloksista Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut