Rautatiearkkitehtuurin asiantuntijana työskennellyt Pirjo Huvila tuntee hyvin ravintolaksi muuttuvan lippuhallin historian. Vieressä VR:n hankepäällikkö Jani Jääskeläinen. Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaKoristerappaukset ovat arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemat ja alkuperäiset. Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaLipppuhallin yhdestä ikkunaparista suunnitellaan ulospääsyä taustalla olevalle terassille. Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaEliel Saarinen suunnitteli alkujaan ravintola- ja odotustilana toimivaan halliin näyttävät keraamisen laatat. Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaVanhat myyntitiskit muistuttavat edelleen viime viikolla suljetusta lippuhallista. Johanna Erjonsalo
toimitus
| Päivitetty
Helsingin päärautatieasemalle on seuraavan neljän vuoden aikana tulossa paljon erilaisia remontteja ja tilamuutoksia.
Yksi suurimmista muutoksista on, että aseman vuonna 1919 valmistunut historiallinen lippuhalli palautetaan jälleen ravintolakäyttöön vuoden 2021 alussa.
Lippuhallin tilat jäivät tyhjilleen tällä viikolla, kun uusi palvelupiste avasi ovensa Elielinaukion puoleisessa länsisiivessä. Helsingin Uutiset kertoi palvelupisteen avaamisesta aiemmin tällä viikolla. VR käy parhaillaan neuvotteluita arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemasta jugendia edustavasta hallista kiinnostuneiden ravintolayrittäjien kanssa.
– Tilaan sopiva, heittää VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen kysymykseen, minkälainen ravintola sata vuotta vanhoihin ja suojeltuihin tiloihin voisi tulla.
– Neuvotteluita on käyty monien kanssa. Tämä on niin hyvällä paikalla, että tulijoita on.
Täysin uusi ajatus ravintola lippuhallin tiloissa ei ole. Aseman valmistumisen jälkeen sata vuotta sitten halli toimi aluksi toisen ja kolmannen luokan matkustajien ravintola- ja odotustilana. Vuonna 1958 se muutettiin lippuhalliksi.
Ennen ravintolan avautumista tiloihin on tehtävä teknisten järjestelmien muutostöitä. Muun muassa ilmastointia ja valaistusta parannetaan. Tilan kunnostamisesta vastaa rakennuksen omistava VR museoviranomaisten ohjeiden mukaisesti, sillä kyseessä on ainutlaatuinen suojelurakennus.
– Tämä on yksi Helsingin hienoimmista jugend-sisätiloista. Tunnelma on erityisen hieno. Täällä näkee edelleen Saarisen arkkitehtuurin kokonaistaideteoksen, sanoo 30 vuotta Suomen rautatiearkkitehtuurin asiantuntijana työskennellyt Pirjo Huvila
Kaarikattoisessa korkeassa hallissa Saarisen kädenjälki näkyy edelleen lähes kaikissa pinnoissa ja materiaaleissa: pilarien keraamisissa laatoissa, tammipinnoissa, korkeissa alkuperäisissä ikkunoissa, ovissa sekä seinä- ja kattopintojen koristerappauksissa.
VR suunnittelee parhaillaan museoasiantuntijoiden kanssa uloskäynnin avaamista lippuhallista terassille. Terassin vierestä graniittiportaita pitkin kellariin menevät varasto- ja sosiaalitilat on jo tyhjennetty. Neuvotteluita käydään myös tämän tilan muuttamisesta ravintolaksi.
– Sinne sopisi hienosti vaikka kellariravintola, Jääskeläinen toteaa.
– Minä olen jo kymmenen vuotta toivonut, että sinne tulisi jazzravintola ja elävää musiikkia, naurahtaa Huvila.
Myös lippuhallin perälle jäävään takatilaan suunnitellaan kahvilaa.
Muutosten suunnittelu ja valmistelu aloitettiin Rautatieasemalla vuosi sitten.
VR entisen pääkonttoriin tiloihin on paraikaa rakentumassa 500-huoneinen hotelli, joka valmistuu vuonna 2021. Myös aseman kaupallisia liiketiloja uusitaan ja lisätään. Keskushallin mutterikioskien yhteyteen on suunniteltu paremmin matkustajia palvelevia liiketiloja.
– Helsingin asema on ylivoimaisesti Suomen vilkkain liikenteen solmukohta ja siten myös liikepaikka. Asiakastarpeiden muuttuessa myös aseman pitää muuttua, kuten se on tehnyt koko sadan vuoden historiansa aikana, toteaa Jääskeläinen.
Helsingin asemaa käyttää päivittäin noin 250 000 ihmistä.