Korkeasaareen saapui uusi lumileopardiuros – valotaidefestivaali kerää varoja kannan suojelutyölle

Lux nimen saanut nuori lumileopardi tutustui varovasti uuteen asuinympäristöönsä. Korkeasaaren eläintarha/Annika Sorjonen

Anniina Virtanen

Korkeasaaren Kissalaaksoon on saapunut uusi lumileopardi. Parinsadan metrin päästä uudesta tulokkaasta asustelee sen isovanhemmat.

Eläintarhojen tehtävä on säilyttää laji elinvoimaisena, minkä vuoksi nuorille lumileopardeille etsitään kantakirjasta sopivat puolisot.

Tämä uros siirrettiin Ranskasta Mulhousen eläintarhasta Korkeasaareen, samoin kuin sen isä siirrettiin vuonna 2016 Korkeasaaresta Mulhouseen lisääntymään. Kun nuori uros saa aikanaan naaraskaverin, sukupolvien ketju voi jatkua.

Saapumisiltanaan lumileopardi tuotiin Kissalaakson takatiloihin, jossa se uskaltautui lyhyen harkinnan jälkeen jättämään kuljetuslaatikkonsa ja nuuhkimaan uutta kotiaan.

Luonteeltaan eläin vaikuttaa rauhalliselta ja reippaalta, mutta uuteen ympäristöön totutellessa se saa halutessaan vetäytyä takatiloihinsa. Eläintenhoitajien mukaan nuori uros muistuttaa ulkonäöltään paljon isäänsä ja isoisäänsä.

Talviseen Korkeasaareen on rakentumassa valotaidetapahtuma Lux Korkeasaari, jolla kerätään varoja lumileopardien suojeluun. Jokainen tapahtumaan ostettu pääsylippu tukee eurolla Snow Leopard Trustin suojelutyötä lumileopardien elinalueilla.

Uusi lumileopardiuros on tapahtuman mukaisesti nimeltään Lux.

Snow Leopard Trustin työssä paikalliset yhteisöt osallistuvat lumileopardien suojeluun. Lajin seuranta ja tutkimus ovat tärkeä osa työtä. Korkeasaari on tukenut luonnonvaraisten lumileopardien suojelua vuodesta 2012. Lahjoitetuilla varoilla on hankittu kannanseurannassa tarvittavia gps-pantoja ja tutkittu lumileopardien taudinaiheuttajia.

Lumileopardeja hiipii Himalajan vuoristoseuduilla noin 4 000–6 400. Uhanalaista lajia uhkaa salametsästyksen lisäksi elinalueiden pirstoutuminen, kun ilmaston lämmetessä kasvillisuus, karja ja ihmisasutus nousevat yhä ylemmäs vuorten rinteille.

Korkeasaari on avoinna joka päivä ympäri vuoden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 4. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 5. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 6. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 7. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 12. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 13. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 14. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”
 15. T24: Koronan takia Tallinnan lentokentän kautta kulki kesäkuussa vain 25 000 matkustajaa – Viime vuonna matkustajia oli yli 317 000

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 3. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 4. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 5. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 8. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 9. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 10. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 11. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 12. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 13. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.