Psykologi Laura Stenroos tukee tosi-tv-ohjelmiin osallistuvia kuvausten aikana ja niiden jälkeen – "Saatamme käydä viidakossa puskapissalla ja samalla puida asioita"

Kun Laura Stenroosia kysyttiin vuonna 2005 psykologiksi uuteen tosi-tv-sarjaan nimeltä Big Brother, hän kieltäytyi.

– Ajattelin, että tämä on outoa, uutta ja asenteellista.

Lopulta Stenroos, 50, päätti ottaa työn vastaan ja oli mukana ensimmäiset viisi Big Brotherin tuotantokautta. Nyt kymmenen vuoden tauon jälkeen hän palasi ohjelmaan. Siinä välissä hän työskenteli lukuisissa muissa tuotannoissa.

Maailma oli vuosituhannen alussa toisenlainen. Silloin tosi-tv oli vielä tuntematon eikä sosiaalista mediaa ollut.

Lähtökohtana koko viidentoista vuoden ajan Stenroosilla on ollut osallistujan tai kilpailijan hyvinvointi.

– Lähestyn työtäni aina asiakkaan ehdoilla. Olen olemassa heitä varten.

Stenroosin mukaan tosi-tv-ohjelmiin osallistuvien motiivi on muuttunut. Enää osallistujat eivät välttämättä tavoittele näkyvyyttä, sillä some mahdollistaa sen muutenkin. Esimerkiksi kokki- ja lauluohjelmiin osallistutaan taidon ja intohimon perusteella.

– Nykyään haetaan enemmänkin kokemuksia ja halutaan oppia itsestä.

Onko tosi-tv-sarja hyvä paikka itsetutkiskelulle? Kovin yksityinen se ei ainakaan ole. Stenroosin mukaan asiassa on hyviä ja huonoja puolia.

Varsinkin vaikeimmissa ja rankimmissa ohjelmaformaateissa tulee oivalluksia, sillä niissä on aikaa ajatella.

– Kun ei ole muuta seuraa kuin oman pään sisältö, asioita ei pääse karkuun. Se jos mikä lisää itsetuntemusta.

Stenroosin mukaan ohjelmissa tulee esiin koko elämän kirjo. Kokemukset avaavat haavoja ja pelkoja sekä herättävät epävarmuuksia. Hän kuitenkin huomauttaa, että myös esimerkiksi rippileiri tai armeija voivat laukaista ihmisen heikkoudet esiin.

Seikkailuohjelma Selviytyjien hän sanoo olevan aivan oma juttunsa. Selviytyjissä Stenroos reissaa matkustajien kanssa kohdemaahan ja on siellä kuvausten ajan. Hän kertoo, kuinka erikoisissa olosuhteissa muodollisuus karisee nopeasti pois.

– Saatamme käydä viidakossa puskapissalla ja samalla puida asioita.

Stenroosin rooli tuotannossa on olla läsnä ihmisten kanssa. Kuvauksien lomassa tulee juteltua niitä näitä. Kun Stenroos on helposti saatavilla, se laskee myös kisaajien kynnystä puhua siitä, missä mennään psyykkisesti.

Kun ihmiset ovat pitkäaikaisen stressin alaisina ja myös fyysisesti lujilla, tekee se psykologin työstä hieman erilaista. Vaikeat olosuhteet tekevät myös Stenroosin roolista raskaan.

– Olen samalla vähän kuin tarhatäti, kehotan ihmisiä täyttämään vesipullot ja muuta sellaista. Olen korvina ja silminä tilanteissa, jotta pysyn kärryillä osallistujista.

Tosi-tv-ohjelmien poikkeuksellisissa olosuhteissa ei välttämättä tapahdukaan samoin, mihin on elämässään tottunut. Jos on esimerkiksi tavallisesti suosittu, voikin ohjelman porukassa joutua ulkokehälle.

– Samalla lailla voi tapahtua vaikka, kun vaihtaa työpaikka. Siellä ei välttämättä saakaan enää samaa vanhaa asemaa ja roolia, vaan joutuu määrittelemään itsensä uusille ihmisille.

Stenroosin mukaan kokemus voi olla myös hyvin positiivinen.

– Kokemus itsestä voi olla, että minusta ei tykätä. Mutta uudessa ryhmässä oletkin muiden mielestä hyvä tyyppi. Sellainen hyväksyntä voi olla todella eheyttävä.

Stenroos tapaa ohjelmiin osallistujat aina etukäteen. Silloin keskustellaan esimerkiksi siitä, mitä osallistujat hakevat ohjelmalta.

Psykologi osallistuu usein myös osallistujien valitsemiseen. Osallistujaehdokkaista karsitaan ne, joilla on liikaa elämän tuomaa painolastia.

Tosi-tv-psykologina oleminen eroaa Stenroosin tavallisesta työnkuvasta. Työreissut ovat intensiivisiä. Kuvauksissa tehdään pitkiä päiviä, joskus jopa kellon ympäri. Välillä ollaan Thaimaan viidakossa, toisinaan taas Suomessa.

– Tällainen työ vaatii sopeutumista. Toisaalta tykkään projekteista, sillä niillä on alku ja loppu.

Kaikilta kollegoiltaan Stenroos ei ole saanut hyväksyntää työlleen television kulisseissa. Häntä on sanottu tuotantoyhtiöiden kätyriksi ja markkinakoneiston uhriksi, joka altistaa ihmiset pahoinvoinnille.

Hän itse ajattelee, että keskiössä on aina osallistujan hyvinvointi.

– En arvota ihmisiä. On jokaisen oma valinta, mihin lähtee mukaan.

Stenroos on mielissään siitä, että pilkkaus ja julkinen nöyryytys ovat jääneet ohjelmista pois. Ohjelmia tehdään nyt aiempaa enemmän samastumisen ja hyväksynnän kautta.

Vaikka Stenroos tekee töitä tosi-tv-maailmassa, hän ei saa formaatista tarpeekseen.

– Tulee katsottua oikeastaan kaikkia sarjoja, hän hymähtää.

Psykologin työ ei lopu siihen, kun tosi-tv-ohjelman voittaja on julistettu ja matkalaukut pakattu. Tosi-tv-sarjoissa psykologilla on suuri rooli ohjelman kuvausten päättyessä. Silloin osallistujien kanssa käydään jälkipuinti.

Kun ohjelma esitetään televisiossa, alkaa palautteen tulviminen.

– Tietyt ohjelmat saavat osan ihmisistä käyttäytymään todella räävittömästi, psykologi Laura Stenroos ihmettelee.

Usein palaute on sellaista, joka ei edes liity ihmiseen.

– Palautteena voi olla viesti ”tapa itsesi”. En ole nähnyt juurikaan negatiivista rakentavaa palautetta, josta osallistuja voisi oppia jotain.

Tavallisesti osallistujien kanssa käydään läpi, millaista palautetta ohjelman myötä voi saada. Stenroos kehottaa osallistujia olemaan lukematta kommentteja.

Kirjoittaja: Susanna Vilpponen

Hän

Syntynyt 1969 Lahdessa.

Asuu Helsingissä lapsiensa ja koiran kanssa.

Työskennellyt Teatterikorkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun ja Oopperan baletin psykologina.

Yksityisvastaanotto Helsingissä.

Ollut mukana psykologina noin 30 tosi-tv-tuotannossa. Näitä ovat muun muassa Viidakon tähdet, Big Brother, Love Island ja Sinkkuäidille sulhanen.

Vapaa-ajalla viettää aikaa ystävien ja perheen parissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut