Korjauskelvoton elektroniikka sai Vuoden turhake -tittelin – etenkin älypuhelimet saivat tylytystä

Vuoden turhakkeeksi on valittu korjauskelvoton elektroniikka. Luomen Luonto -aikakauslehti on jokavuotiseen tapaansa valinnut vuoden turhakkeen.

– Tällä valinnalla haluamme kiinnittää huomioita monien elektronisten laitteiden todella lyhyeen käyttöikään. Korjauskelvottomuuden taustalla ovat sekä kuluttajien osto- ja kierrätystottumukset että valmistajien ratkaisut, jotka edistävät tuotteiden lyhytikäisyyttä, sanoo Suomen Luonnon päätoimittaja Heikki Vasamies tiedotteessa.

Esimerkiksi älypuhelin vaihdetaan keskimäärin 2–3 vuoden välein, eikä laitteita valmisteta kestämään. Laitteen korjaaminen on usein tehty hankalaksi ja tuotteen hintaan nähden kalliiksi.

Älypuhelinteollisuus tuo uusia malleja markkinoille monta kertaa vuodessa ja tuotteita markkinoidaan tehokkaasti. Tämä saa kuluttajalla jo käytössä olevan laitteen vaikuttamaan vanhentuneelta, vaikka siinä ei olisi mitään vikaa.

– Ohuiden ja kevyiden kännyköiden ja läppäreiden kierrätettävyys, korjattavuus ja uudelleenkäyttö saattavat hankaloitua, kun komponentit on pakattu tiiviisti toisiinsa.

Eteenpäinkin mennään, sillä EU valmistelee kiertotaussuunnitelmaan pohjautuvaa säädöspakettia. Sen mukaan vuoteen 2021 mennessä kaikkien myynnissä olevien sähkölaitteiden pitäisi olla korjattavissa, ja niihin pitäisi löytyä varaosia.

Vuoden turhakkeet:

2018 pikamuoti

2017 fleecekangas

2016 muovikassi

2015 muovinen kananmunakotelo

2014 hyönteisansa

2013 hajustettu roskapussi

2012 automaattinen saippua-annostelija

2011 vessapaperin huuhtohylsy

2010 turkis

2009 ilotulite

2008 pantiton pullo

2007 mönkijä

2006 tuplapuhelinluettelot

2005 kaupunkimaasturi

2004 juotava jogurtti -minipakkaukset

2003 hampurilaisaterian kylkiäinen

2002 ulkomainen pullovesi

2001 vaipankätkijä

2000 lehtipuhallin

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut