Uusi ilmiö näkyy joulun alla Helsingin hotelleissa ja ravintoloissa – "Kokoonnutaan ensin yhdessä ja sitten kaikki menevät tahoilleen"

Kalastajatorpan joululounas katetaan Pyöreään saliin. Scandic

Sakari Nupponen

Jos tämä on talousbarometri, meillä joulumaa-Suomessa menee hyvin. Joululounaat myyvät ennätystahtia, ja houkutus mennä syömään myös hotelliravintoloihin on nyt entistä suurempi.

Kalastajatorpan keittiöpäällikkö Reijo Junkkari on nähnyt 40 vuodessa keittiöiden muutoksen lähes omavaraistalouden kaltaisesta ajasta. Hän on laittanut joululounaita ensimmäisen kerran harjoittelijana 1978. Välillä koulussa Perhossa ja Haagassa. Sitten vuoromestarina ja keittiömestarina – ja joulusta toiseen ”Torpalla”.

Vielä 30 vuotta sitten joululounaat katettiin Siirtomaasaliin, nyt Pyöreään saliin.

– Valmistettiin itse alusta alkaen marjat, sienet, sillit, jääkellarilohet ja monet muut. Possut tulivat puolikkaina ja linnut kokonaisia. Liha leikattiin ja linnut renssattiin. Koristeluun ja esille panoon käytettiin runsaasti aikaa.

– Perusasiat ovat pysyneet samanlaisina kaikki nämä vuodet. On kalapöytä silleineen, lihapöytä kinkkuineen ja laatikoineen sekä jälkiruokapöytä. Kaksi vuotta sitten katettiin vegepöytä, jolla haetaan uusia makuja.

Niistä hän nostaa esimerkeiksi:

Paahdettua kukkakaalia ja linssi-juuresvinaigrette, hedelmäinen couscous-salaatti ja paahdettu manteli sekä punajuurifalafel, juuresquinoa ja tahinijogurtti.

Torppa olikin vegejoulujen edelläkävijöiden joukossa.

Entä tulevina vuosina?

– Yritykset tuovat asiakkaitaan ja työntekijöitään, mutta yhä runsaammin tullaan perhekunnittain ja ystävien kanssa.

Tälle on selityksensä tapojen pikkuhiljaisessa muutoksessa ja myös perhekoon pienenemisessä, ehkä myös työelämän ja harrastusten haasteissa.

– Joulun tekeminen kotona vähenee. Halutaan elää rauhassa ja kiireettä kohti joulua, Junkkari ennustaa.

– Kokoonnutaan ensin yhdessä syömään ja sitten kaikki menevät tahoilleen. Kuka matkoille, kuka kotiin.

Sama ilmiö näkyy myös joulunpyhien hotelliyöpymisissä. Kaikki jouluvieraat eivät jää yöksi toisten koteihin. On syntynyt uusi asiakasryhmä, joka käy kylässä sukulaisilla tai ystävillä ja syö sitten ainakin yhden ruokailuistaan myös hotellilla.

Joululounaiden myyntimäärät ovat suorastaan häkellyttäviä, eikä tämä ole vain Helsingin ilmiö. Scandic-hotellien viestintäpäällikön Johanna Uimosen mukaan maakuntakaupunkien hotelliravintolassa lounasvieraita voi olla satoja päivässä. Tosin joillakin paikkakunnilla joulupöytä katetaan parin viikon sijasta vain muutamaksi päiväksi.

– Lauantait on myyty melkein kokonaan loppuun. Mietimme, pitääkö vastaisuudessa tehdä myös sunnuntain joulupöytä. Kun viime vuonna varauksia oli 2 000. Nyt niitä on koossa jo 2 400, Junkkari kertoi itsenäisyyspäivänä.

Muuttuuko jokin pöydän sisällössä?

– Kotimaisuus ja lähiruoka korostuvat. Kaikki tehdään mahdollisimman pitkälle suomalaisista raaka-aineista.

Hän uskoo, että myös ilmastonäkökulma tulee entistä tarkemmin huomioiduksi.

– Klassinen puoli kuitenkin pysyy, Junkkari vakuuttaa, ja jopa lipeäkalaperinnettä vaalitaan Torpalla.

– Kun seurue tulee, kysymme, haluaako joku. Lipeäkalan teemme lautasannoksittain. Lisukkeeksi keitinperunaa, herneet, voisula, bechamel-kastike, tilli ja maustepippuri.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kaikki vuoden juhlimattomat juhlat voi nyt viettää samana päivänä, pöydässä jopa mämmiä – "Tämä ei ole vain ulkomaalaisille turisteille"
    12.12.2019 7:30
  2. Suukoistaan tunnetun Brunbergin joulu alkaa juhannuksena – ikisuosikin resepti on ollut sama 20-luvulta saakka
    7.12.2019 19:55
  3. Ilmiö: Lähiöravintola on samalla kuin kylätalo – "Kesällä kulkee veneiden avaimia ja sen sellaista"
    27.11.2019 20:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut