Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kuvat: Näin Helsinki kukisti kaamoksen – jouluvaloja enemmän kuin koskaan ennen

Helsingissä on entistä enemmän jouluvaloja. Kaivokatu valaistiin nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan kaupungin ja kiinteistöjen yhteistyönä.

Uutta on myös Eteläsataman rantaviivan valaisu lähes kilometrin mittaisella valonauhalla Kauppatorilta Olympiaterminaaliin asti.

– Kaupunkilaiset ovat toivoneet lisää jouluvalaisua, ja siihen toiveeseen pyrimme vastaamaan, sanoo keskustan kausivalaisua koordinoivan Helsinki City Markkinointi ry:n puheenjohtaja Peggy Bauer

Kausivaloja lisää myös valofestivaali Lux Helsingin haaste, joka kannustaa kaikkia valaisemaan pimeää vuodenaikaa omilla valoteoksillaan.

Kansallismuseo osallistuu tänä vuonna valohaasteeseen Otso Vartiaisen teoksella, joka esittää museon uudessa valossa. Teoksessa hyödynnetään veden liikettä ja tähtitaivasta. Valaistus on nähtävissä joulukuun loppuun asti kello 15–09.

Kustaankartanossa vietetään vanhainkodin omia Valoviikkoja, jotka näkyvät myös naapurustoon aina tammi–helmikuulle saakka.

Valoviikot toteutetaan valotaidekilpailuna, jolla haetaan kaunista tunnelmaa piha-alueelle. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2008, ja nyt Valoviikot on toista kertaa mukana Lux Helsingissä.

Kustaankartanon kulttuuritoiminnan järjestämät Valoviikot voitti tänä vuonna osasto H-3:n valovoimainen parveke. Osasto voitti kiertopalkinnon, jona toimii vanhainkodin vanha soppakulho.

Jouluvaloista tulee kaupungille pelkästään positiivista palautetta.

– Vielä muutama vuosi sitten ihmisiä huolestutti valojen energiankulutus. Nykyisin siitäkään ei enää tule palautetta, koska kulutus on hyvin pientä, kaupungin valaistuspäällikkö Juhani Sandström kertoo.

Viime aikoina keskustelua on herättänyt valosaasteen määrä. Jouluvalaistusta ei kuitenkaan koeta sellaiseksi.

– Alkukauden ledvaloista osa oli sinertävän kylmiä. Monet eivät pitäneet niistä. Nykyisin jouluvaloissa on yleistynyt lämmin valkoinen, joka on meidän kyselyjemmekin mukaan pidetty, Sandström sanoo.

Helsingin keskusta näyttää Peggy Bauerin mielestä joulun alla kauniilta.

– Kiireetön kävely vaikkapa Espalla tarjoaa ihanan jouluelämyksen, hän suosittelee.