Asukkaat ihmettelevät omistuskerrostalojen purkuhanketta Helsingissä, osa haluaisi pitää kotinsa – "Nämä eivät ole käyttöikänsä päässä vielä pitkään aikaan"

Osa mellunmäkeläisen taloyhtiön asukkaista on huolissaan asuntojen kohtalosta, sillä yhtiö on ollut oudossa tilanteessa jo kuudetta vuotta.

– Ihmiset ovat roikkuneet löysässä hirressä, eivätkä ole voineet tehdä remontteja asunnoissaan, koska tilanne on jämähtänyt paikalleen, toteaa asukas Eeva Nagler

Yhtiössä tehtiin jo vuonna 2012 linjasaneerauksen hankesuunnittelua koskeva päätös.

Vuonna 2014 Mellunmäen metroaseman vierekkäisillä tonteilla käynnistettiin kuitenkin Mellunmäen korttelihanke. Siinä alettiin suunnitella putkiremontti-ikään tulleiden talojen purkamista ja uusien asuntojen rakentamista asukkaille samalle tontille putkiremontin hinnalla sekä tonttitehokkuuden kasvattamista. Toteutuminen vaati kaavamuutoksen asunto-osakeyhtiöiden omistamilla tonteilla.

Kaavahanke oli kaupungin pilottikohde tehokkaasta rakentamisesta. Helsingin Uutiset kertoi asiasta keväällä 2015

Viime keväänä kaavahanke käynnistettiin uudelleen, kun uusi asunto-osayhtiölaki tuli voimaan. Uusi laki ei nimittäin vaadi purkavaan uudisrakentamiseen enää osakkaiden yksimielistä päätöstä. Yhtiökokous voi päättää asiasta 4/5:n määräenemmistöllä.

Mellunmäessä muutos tarkoittaisi sitä, että talot purettaisiin ja asukkaat myisivät asunto-osakkeensa vielä nimettömälle ostajalle ja asunnot ostettaisiin keskimäärin 3 500 euron neliöhintaan. Asukkaat voisivat halutessaan ostaa asunnon uudesta korttelista.

– Tämä sotii minun periaatteitani vastaan, että hyvät rakennukset puretaan. Putkiremontti ei voi olla syy. Kestävän kehityksen ja energiankaan kannalta tämä ei ole oikein. Meille nämä ovat koteja, Nagler sanoo.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ei halunnut kommentoida hanketta tässä vaiheessa.

Osaasukkaista on tehnyt suunnitelmista vastaesityksen. Esityksessä toivottiin myyntihankkeesta luopumista ja että putkiremontin eri vaihtoehdot tutkittaisiin vielä tarkemmin.

– Asunnot ovat täysin asuttavassa kunnossa. Remontit on tehty ajallaan, eivätkä asunnot ole käyttöikänsä päässä vielä pitkään aikaan, kertoo vastaesitykseen nimensä laittanut Nagler.

Naglerin yhtiössä remontteja on tehty tasaiseen tahtiin.

Vuonna 2008 teetätettiin julkisivuremontti, josta osalla asukkaista on edelleen lainaa. Samassa yhteydessä tehtiin salaojat ja piha-alueiden asfaltointi. Talossa on uusittu muun muassa parvekkeita, ikkunoita ja istuksia. Kerrostalot ovat valmistuneet vuonna 1968.

As Oy Ounasvaarantie 2:n lisäksi korttelihankkeessa on mukana viereinen taloyhtiö, Pallaksentie 1. Asuntoja on yhteensä 126.

Osa asukkaista kokee itsensä painostetuksi ja pelkää, että päätös runnotaan nyt läpi uuden asunto-osakeyhtiölain turvin.

– Siihen näköjään pyritään, että ihmiset myyvät asuntonsa, toteaa Sirkka-Liisa Vilpponen

Kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituksen arkkitehti Leena Holmila vahvistaa, että kaavaprosessi käynnistettiin uudelleen tänä syksynä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on parhaillaan nähtävillä. Tavoitteena on saada kaavaehdotus lautakuntaan ensi syksynä, jolloin kaava voisi tulla voimaan vuonna 2021.

– Kortteliin suunnitellaan uudisrakentamista melko reilusti. Talojen ja asukkaiden määrä tarkentuu vielä. Alustavasti asukkaita on noin 1 500.

Myös talojen kerrosluku tarkentuu suunnitelmien edetessä. Tällä hetkellä se on 6–13 kerrosta. Umpikorttelimaisesti sijoittuvien talojen kivijalkaan on tulossa liiketilaa. Kaavassa varaudutaan Mellunmäentietä pitkin kulkevaan raidejokeri 2:een.

– Kaupungin tavoitteena on saada lisää asukkaita ja asuntoja hyvien liikenneyhteyksien äärelle. Tässä haetaan uusia täydennysrakentamisen keinoja, Holmila jatkaa.

Asukkaita jopa 1 500

Mellunmäen kortteliprojektin tavoitteena on löytää malli ja toteuttajat rakentaa uusi kortteli nykyisten talojen tilalle.

Mukana on kaksi mellunmäkeläistä taloyhtiötä.

Hanke nytkähti eteenpäin keväällä, kun asunto-osakeyhtiölaki muuttui purkavan saneerauksen osalta.

Asukkaita tontille tulisi noin 1 500. Nykyisin asukkaita on 126.

Jokaisen asukkaan kanssa käytäisiin asunnoistaan neuvottelut henkilökohtaisesti.

Asukkaat voisivat joko ostaa itselleen asunnon uudesta korttelista tai muuttaa toisaalle.

Yhteistyökumppaniksi on valittu A-Insinöörit Oy.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut