Älypöksyt voivat kertoa vauvan uniongelmista – tutkijoiden tavoitteena on saada pöksyt arkikäyttöön

Jopa 40 prosenttia vanhemmista kokee, että vauva nukkuu huonosti. Tähän mennessä ei ole ollut objektiivista tapaa selvittää, onko näin oikeasti.

Helsingin ja Turun yliopistojen sekä Aalto-yliopiston monialaisessa tutkimuksessa on kehitetty älypöksyt, jotka voivat antaa puolueetonta tietoa vauvan uniongelmista. Tutkijoiden mukaan vanhemmille olisi merkittävä apu tietää, nukkuuko lapsi normaalia vauvan unta vai onko uni poikkeavaa.

Tutkimuksesta kerrotaan Potilaan lääkärilehdessä

Vauvan vaipan päälle puettavissa älypöksyissä on pieni sensori, joka mittaa vauvan hengitystä vatsan liikkeistä. Rytmi on erilainen syvän ja pinnallisen unen sekä valveilla olon aikana.

Tieto vauvan hengityksestä ja muista liikkeistä välittyy Bluetooth-yhteydellä puhelimeen, josta signaalit siirretään tekoälyalgoritmin analysoitavaksi.

Älypöksyt voivat osoittaa vauvan poikkeavan hengityksen ja liikehdinnän. Monet sairaudet heijastuvat unen laatuun.

Pöksyillä voidaan havaita myös katkonainen, jaksottainen hengitys, joka ilmenee erityisesti keskosilla ensimmäisinä elinkuukausina. Tila vaatii usein hoitoa.

Noin 50 vauvaaon jo testannut pöksyjä. Tutkijoiden mukaan hengityksen mittaus on osoittautunut luotettavaksi. Tavoitteena on saada pöksyistä ja niihin liittyvästä teknologiasta prototyyppi vielä tämän talven aikana.

Tutkijoiden toiveissa on saada pöksyt arkikäyttöön. Niitä voisi jopa lainata neuvolasta kotiin ja analysoida tulokset verkkopalvelussa.

Pöksyt on suunnitellut Aalto-yliopiston tutkijatohtori Elina Ilen Muu tutkimus ja tuotekehitys tehdään Lastensairaalassa sijaitsevassa BABA-keskuksessa.

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut