Suohon uponnut hevonen löytyi 8 tuntia katoamisesta – etsijän otsalampun valo osui pilkkopimeässä heijastavaan ratsastusloimeen

Viikko sitten keskiviikkona aamupäivällä 11-vuotiaan suomenhevosruuna Takun vuokraaja lähti hevosella maastolenkille Tuusulan Terrisuon metsiin.

– Yht´äkkiä Takku säikähti jotakin, säntäsi laukkaan ja pudotti ratsastajansa kyydistä, hevosen omistaja Ronja Hirvassalo kertoo.

Vaikka ratsastaja loukkaantui onnettomuudessa pahasti – reisiluu murtui – hän kykeni soittamaan Hirvassalolle, joka hälytti paikalle apua ja lähti sitten tallille.

Tallille Ronja ehti ennen yhtätoista. Huolioli kova sekä ratsastajan että hevosen takia.

– Takku oli yhä tiessään. Se ei ollut palannut tallille.

Aluksi Ronja etsi hevosta yhdessä tallin omistajan kanssa lähimetsistä. Siitä ei näkynyt vilaustakaan.

– Otettiin avuksi sosiaalinen media. Tieto katoamisesta levisi siellä nopeasti ja saatiin apua.

Etsintöihin osallistui pitkin päivää sekä tuttuja että tuntemattomia. Useimmat olivat liikkeellä jalan. Osalla oli koiria mukanaan. Jotkut ratsastivat.

– En halunnut edes ajatella, etteikö Takku löytyisi. Etsijöitä oli paljon ja vaikka Terrisuo on iso alue, sitä ympäröivät tiet ja asutus.

Ilta kuitenkin pimeni ja hevonen edelleen kateissa.

Melko tarkalleen kello 18.30 Ronjan puhelin soi. Soittaja oli tuntematon, mutta puhelu se, jota hän oli koko iltapäivän odottanut. Takku oli löytynyt.

– Helpotus oli niin suuri, että purskahdin itkuun.

Hevosen löysi pariskunta, joka oli lähtenyt etsimään hevosta koiriensa kanssa.

– Takun pelastukseksi koitui sen päällä ollut heijastava ratsastusloimi, johon miehen otsalampun valo oli osunut. Ilman loimea vastassa olisi ollut pelkkää pimeyttä.

Löytöpaikan koordinaatit Ronja sai tekstiviestinä puhelimeensa.

– Takku oli paljon kauempana kuin oltiin odotettu, metsässä Orikorventien lähellä.

Hevonen oli uponnut suohon, löysään sammalhöttöön.  Se makasi siellä hieman kyljellään, pää ja runko pinnan yläpuolella, tärisi kylmästä ja oli täysin uupunut. Aika katoamisesta oli yli kahdeksan tuntia.

– Ilta oli kylmä, mutta silti ihmiset luopuivat takeistaan, että Takku saatiin peiteltyä. Se oli uskomatonta!

Satoja kiloja painavaa hevosta löysä sammal ei kantanut, mutta ihmisen se kesti. Ronja istui hevosen viereen ja otti sen pään syliinsä. Muut ryhtyivät rakentamaan oksista väylää kantavalle maalle. Matkaa sinne oli noin 15 metriä.

– Jollakin oli puhelimessaan 112 Suomi -sovellus. Kun sitä kautta soitti apua, hätäkeskus sai samalla tiedon soittajan sijainnista.

Paikalle saapui Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yksiköitä sekä Tuusulasta että Järvenpäästä.  Autolla pääsi Orikorventielle, mutta loppumatka metsään piti kulkea jalan.

Hevosen nosto kesti kaksi tuntia. Ylös se saatiin liinojen ja kovan kannustuksen avulla.

– Heti kun se oli pelastuslaitoksen pressuilla vahvistetun väylän päällä, lähdettiin kävelemään eikä pysähdytty ennen kuin Orikorventiellä, jossa meitä odotti traileri.

Kotitallille omaan karsinaansa Takku pääsi yhdeksän aikoihin illalla.

– Hierottiin sitä lämpimäksi, vaihdettiin sen kosteita loimia kuiviin ja aloitettiin varovainen ruokinta.

Ähkyriskin välttämiseksi Takkua myös taluteltiin. Kun se yhdeltä yöllä vihdoin ulosti, Ronja ja hänen avukseen jäänyt äiti uskalsivat lähteä kotiin. Hevonen selvisi tapahtumasta ilman naarmuakaan.

Takun tarinan kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keski-Uusimaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut