Suurin osa suomalaisista ei säästänyt veronpalautuksiaan joulua varten. Tähän syynä saattaa veronpalautuspäivän aikaistuminen elo-syyskuuhun.
– Jos osa kulutuksesta on siirtynyt syksyyn, voi joulukauppa näyttää tavanomaista hiljaisemmalta, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen pohtii.
Perinteisesti joulukaupan on katsottu käynnistyvän veronpalautusten maksupäivästä marras-joulukuun vaihteessa. Kun viime vuonna useampi kuin joka neljäs (28 %) arvioi rahoittavansa joululahjaostoksensa ainakin osittain veronpalautuksilla, oli tänä vuonna vastaava osuus vain 4 prosenttia.
74 prosenttia vastaajista ei ollut säästänyt veronpalautuksia joulua varten lainkaan.
– Toinen vaihtoehto on, että veronpalautusrahojen puuttumista korvataan rahoittamalla aiempaa suurempi osa joulukulutuksesta luotolla. Vain joka kymmenes arvelee rahoittavansa joululahjaostoksiaan luotolla, mutta tämä voi olla optimistinen arvio, jos veronpalautusrahojen puuttumisen vaikutus joulubudjettiin yllättää kuluttajat, Olli Kärkkäinen analysoi.
Lisäksi suomalaiset käyttävät tänä jouluna vähemmän rahaa kuin viime vuosina. Joululahjoihin suunnitellaan käytettävän tänä vuonna 330 euroa ja muihin joulukuluihin 200 euroa, mikä on sata euroa vähemmän kuin viime vuonna. Luvut selviävät Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta.
– Viime vuonna suomalaisten arviot joulubudjetista kasvoivat yllättävänkin paljon. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna palataan takaisin muutaman vuoden takaisiin tasoihin. Syynä voi olla talousnäkymien ja kuluttajaluottamuksen heikentyminen, Kärkkäinen arvioi.
Kärkkäinen näkee vastauksissa säästeliäisyyttä joulun suhteen. Vajaa kolmannes (29 %) vastaajista arvioi, että tämän vuoden joulubudjetti on viime vuotta pienempi ja vain joka kymmenes (11 %) arvioi joulumenojen kasvavan viime vuodesta.
Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti Kantar TNS. Kysely toteutettiin internetpaneelina 12.-20.11.2019 välisenä aikana ja siihen vastasi 1011 yli 18-vuotiasta suomalaista. Vastaukset on painotettu haastateltavan ikä, sukupuoli ja asuinpaikka huomioiden.