Helsinkiläistalon kellarista löytyy antiikkiliike, joka on auki vain harvoin – "Uhrilahjakaappien kuvat voivat olla länsimaiseen silmään makaabereja"

Antti ja Hanna Wäre pitävät alppilalaisessa kellarissa antiikkiliikettä. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Alppilassa kerrostalon kellarikerroksessa sijaitsee lähes 300-neliöinen antiikkiliike, johon ei usein törmää.

Dalian myy Suomessa harvinaisia mannerkiinalaisia, tiibetiläisiä ja mongolialaisia antiikkihuonekaluja. Ikää huonekaluilla on 100–400 vuotta. Erikoiseksi liikkeen tekee se, että se on auki vain tiistaisin tai sopimuksen mukaan. Joulukuussa ovet ovat auki myös lauantaisin.

– Tämä on koko ajan ollut meille enemmänkin harrastus. Kun muutimme Kiinasta Suomeen halusimme pitää edelleen kytköksen Kiinaan. Kiinasta tuli meille niin tärkeä, kertoo liikkeen toinen omistaja Hanna Wäre

Wäre on vuodesta 2004 alkaen pitänyt liikettä yhdessä miehensä Antti Wäreen kanssa. Wäreet asuivat Pekingissä vuosina 1998–2003 Antin ulkomaankomennuksen takia. Kiinan vuosista jäi palo itämaisiin huonekaluihin.

Ensimmäisen vuoden liike toimi Helsingin keskustassa Yrjönkadulla. Vuoden jälkeen liike siirtyi huonekalujen varastotilana toimineisiin kellaritiloihin Porvoonkadulle Alppilaan.

– Keskellä kaupunkia pitäisi myydä hirmuisesti. Siksi siirryimme tänne varastotilaan, toteaa Antti Wäre.

Nykyisin antiikkiliikkeenä toimivan kellaritilan rakensi aikanaan rakennusfirman omistaja yrityksensä tarvikevarastoksi. Vielä 1950-luvulla kuorma-autot ajoivat kellariin johtavaa luiskaa pitkin sisälle.

Kuva: Sanna Jompero Sanna Jompero

Nyt tilan ovat vallanneet tummapuiset ja koristellut hatturasiat, sivupöydät, hääarkut, uhrilahjakaapit sekä jykeväpuiset vaatekaapit.

Kiinalaiset hääarkut ovat Ming-dynastian ajalta 1600-luvulta.

Liikkeen mäntypuisten tiibettiläisten huonekalujen kokoelma on yksi Euroopan suurimmista.

– Näiden huonekalujen hienous ovat maalaukset. Niiden viesti on, että pitää olla nöyrä. Sitten käy hyvin, Antti Wäre kertoo ideologiaa.

– Uhrilahjakaappien kuvat voivat olla länsimaiseen silmään makaabereja ja julmiakin. Toisaalta ne ovat hyvin kiehtovia ja taidokkaita, Hanna Wäre toteaa kaappien oviin maalatuista pikkutarkoista kuvista.

Valtaosa kiinalaisista huonekaluista on jalavaa. Huonekalut Wäreet ovat itse tuoneet Kiinasta Suomeen. Hinnat vaihtelevat 20 euron korista 7 000 euron kaappiin.

Kiinalaisten huonekalujen lisäksi liikkeessä on esillä kiinalaista nykytaidetta, kuten paperileikkaustaiteilijan Qiao Xiaoguangin töitä sekä arkkitehti ja muotoilija Yrjö Kukkapuron bambu-sarjan mallituoleja vuodelta 2008.

Aiheeseen liittyvää

  1. Liisan, 84, kerrostalokodissa on taidetta, muistoja edesmenneistä sekä historian havinaa – "Liki antiikkia, kuten minäkin"
    1.4.2019 6:40
  2. Haluatko lyödä rahoiksi antiikkiesineillä? – Näillä vinkeillä saat parhaan myyntihinnan
    24.7.2018 15:50
  3. Helsingistä häädetyt vintage-äijät muuttavat vanhalle Unionin huoltoasemalle Tuusulaan – televisiojulkkikset etsivät ja myyvät pop-antiikkia ja outoa tavaraa
    29.4.2018 20:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut