Helen joutuu välillä seisottamaan voimalaitoksiaan – "Jos tuotannosta ei saada pörssissä riittävää hintaa, laitosta ei käynnistetä"

Helenin Hanasaaren voimalaitos tuottaa sekä lämpöä että sähköä kivihiilestä. Vuonna 1974 aloittanut voimala on tarkoitus sulkea viimeistään vuonna 2024. Helen Oy

Jukka Hämäläinen

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen ei käytä aina kaikkea omaa sähköntuotantokapasiteettiaan.

– Jos joku myy sähköä meitä halvemmalla, niin totta kai ostamme. Myymme tuottamaamme sähköä markkinoille, kun hinta vastaa tuotantokustannuksiamme. Haemme joka hetki kustannusoptimia, tuotannonsuunnittelupäällikkö Ari Joona sanoo.

Helen myös ostaa sähköä markkinoilta sähköasiakkailleen. Sähkön osto ja myynti ei ole aivan yksioikoista toimintaa, sillä se tapahtuu Pohjoismaisen sähköpörssin kautta.

– Pörssin sääntöjen mukaan meidän on myytävä kaikki tuottamamme sähkö pörssin kautta. Samoin ostamme kaiken jälleenmyymämme sähkön pörssistä, Joona valaisee.

Helenin sähkö syntyy sivutuotteena lämmöntuotannosta, joka tapahtuu pitkälti maakaasulla ja kivihiilellä.

– Sähköntuotantomme hyötysuhde on korkea juuri lämmön ja sähkön yhteistuotannon takia, ja siksi varsin edullista. Silti esimerkiksi vesi-, tuuli- tai ydinvoimalla tuotettu sähkö voi olla vielä halvempaa, Joona kertoo.

Helenin sähköntuotanto on myös riippuvaista vuodenajoista.

– Kesllä kun lämmöntarve on pieni, sähköäkin syntyy vähemmän. Sähköasiakkaiden energiantarve ei kuitenkaan juurikaan vähene, joten silloin joudumme ostamaan suhteessa enemmän muualla tuotettua sähköä.

– Talvella asetelma kääntyy toisinpäin, ja silloin myymme enemmän sähköä pörssiin kuin asiakkaamme sitä tarvitsevat.

– Sähkön ostaminen pörssistä tehdään aina asiakastarpeen perusteella. Se ei ole kytköksissä sähköntuotantoon.

Esimerkiksi tällä hetkellä kaikki Helenin voimalaitokset ovat Joonan mukaan toiminnassa.

– Jokaisella laitoksella on oma roolinsa. Jos sen tuotannosta ei saada pörssissä riittävää hintaa, laitosta ei välttämättä käynnistetä, Joona perustelee.

Helenin myymästä sähköstä 34 prosenttia tuotettiin viime vuonna maakaasun avulla, 31 prosenttia kivihiilen ja 22 prosenttia ydinvoiman avulla. 13 prosenttia on peräisin uusiutuvista luonnonvaroista.

Sähköasiakas voi valita, millä tavoin tuotettua sähköä käyttää.

– Asiakkaan tilaama tuuli-, vesi- tai aurinkoenergialla tuotettu sähkö hankitaan eri mekanismilla kuin pörssisähkö, jotta sähkön alkuperä pystytään varmistamaan, yksikön päällikkö Teemu Puintila kertoo.

Helen

Helen tuottaa kaukolämpöä, sähköä ja jäähdytystä.

Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 930 miljoonaa euroa (edellisvuonna 805) ja liikevoitto 131 (81) miljoonaa euroa.

Sähkön myynti kasvoi 7 prosenttia, kaukolämmön 1 prosenttia ja jäähdytyksen myynti 32 prosenttia edellisestä vuodesta.

Helen maksoi Helsingin kaupungille osinkoa 51 miljoonaa euroa.

Hanasaaren hiilivoimalaitos suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Vastaava lämmöntuotanto korvataan lämmön kierrättämisellä lämpöpumpuilla, energian varastoinnilla ja Vuosaareen suunniteltavalla biolämpölaitoksella.

Aiheeseen liittyvää

 1. Helsingin Keskuspuiston maaperää kartoitetaan jopa 8 kilometrin syvyyteen – Helen selvittää geolämmön mahdollisuuksia
  28.11.2019 9:41
 2. Caruna nostaa taas reippaasti sähkönsiirtohintojaan – ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?”
  19.9.2019 19:45
 3. Helsinkiin suunnitellaan ydinvoimaloita – Vuosaareen tulossa puuta polttava 250 miljoonan euron biolämpölaitos
  4.3.2019 9:36
 4. K-Supermarketin seinään asennettiin aurinkopaneelit Helsingissä – "Kesäaikaan aurinkovoimalan tuotanto liki kattaa ilmanvaihdon vaatiman sähkön"
  15.10.2019 11:05
 5. Liito-orava ei uhmaa Malmin kentän rakentamista, ei myöskään biolämpövoimalaa – tämä veikeä yksilö kuvattiin Meilahdessa
  23.1.2019 11:45
 6. Maalämpöön siirtynyt kerrostalo ja energiayhtiö kiistelevät – "Kaukolämpö kallistuu, kun Helen luopuu hiilestä"
  6.8.2018 6:45
 7. Uutissuomalainen: Hallitus tarttuu sähkön siirtohintoihin jo syksyllä – "Emme halua, että ihmisille tulee kohtuuttomia siirtohintojen korotuksia"
  27.7.2019 10:18

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut