Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Valtio haluaisi yksinkertaistaa kaavoitusta – Helsingin mielestä lakiluonnos toimisi vain maaseudulla ja pikkukaupungeissa

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistusluonnos ei vastaa millään lailla Helsingin tarpeita. Se on kehitetty väljän yhdyskuntarakenteen näkökulmasta ja ehkä pienten kaupunkien tarpeisiin.

Näin voi summata Helsingin näkemyksen ympäristöministeriölle, joka pyysi lausuntoja luonnoksesta.

– Tiivistä kaupunkia ei voida ohjata nyt pykäläluonnoksissa ehdotetulla tavalla, maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen sanoo.

Ympäristöministeriö korvaisi asema- ja yleiskaavat yhdellä kuntakaavalla. Nykyisin yleiskaava määrää suurpiirteisesti, mitä toimintoja missäkin sijaitsee, kun taas asemakaava määrää yksityiskohdista hyvinkin tarkasti.

Kaavajärjestelmältä on toivottu suurempaa joustavuutta erityisesti runsaasti aikaa vievien kaavamuutosten takia.

Helsingin kaava-asiat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia.

– Helsingin kaavoissa ratkaistaan vaikeita kiinteistöpoliittisia ja taloudellisia asioita. Ne koskevat vastuita ja velvoitteita sekä synnyttävät valtavia hyötyjä, kun kaavoitus nostaa kiinteistöjen arvoa, Manninen kuvailee.

Kaavat säätelevät myös kaikkien liikennevirtojen kulkua pyöräteistä metrokiskoihin. Me määrittelevät senkin mistä vesijohdot, viemärit ja sähkö- sekä tietoliikennekaapelit kulkevat.

– Helsinki on myös merkittävä maanomistaja, mikä tuo aivan erilaiset lähtökohdat kuin kunnissa, joissa näin ei ole, Manninen huomauttaa.

Myös Helsinki haluaa joustoa kaavoituksen ohjeistukseen, mutta on sitä mieltä, että nykyjärjestelmä ja -laki vastaavat tarpeita.

– Kaupungit voivat käytännössä kehittää melko vapaasti erilaisiin tarpeisiin kaavoja ja suunnitelmia. Tämä nähtiin, kun Helsingin yleiskaava 2016 laadittiin uudella innovatiivisella tavalla. Tuolloin myös ympäristöministeriö piti menettelyä ja lopputulosta erinomaisena.

Samoilla linjoilla on Suomen Arkkitehtiliitto SAFA. Myös sen mukaan kaavoitusta tulee kehittää nykyisen mallin pohjalta.

– Esitetystä mallista ei synny luotettavaa kuvaa kokonaisvaltaisen ja yksityiskohtaisen suunnittelun yhdistämisestä, liitto tähdentää.

Liiton mielestä nykyistä maankäyttö- ja rakennuslakia on sovellettu turhan kapeasti.

SAFAn puheenjohtaja Henna Helander haluaisi lain yleisessä osassa mainittavan ympäristön kauneuden, kulttuuriarvojen vaalimisen ja kestävyyden.