Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museonjohtaja teki melkoisen löydön tutkimusvapaallaan – tällainen on Minna Canthin kadonneeksi luultu näytelmä

Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio on tehnyt kulttuurihistoriallisen löydön.

Tamperelainen Kallio löysi tutkimusvapaansa aikana Mainna Canthin kadonneen näytelmäkäsikirjoituksen.

Kallio on kirjoittanut Tampereen yliopistossa väitöskirjaa suomalaisista rautatienrakentajista vuosina 1857–1940.

Kirjoitustyö on nyt puolivälissä ja ensimmäiset tulokset valmiina. Tutkimusvapaan ehdottomasti mielenkiintoisimpana löytönä Kallio mainitsee Minna Canthin kadonneen näytelmäkäsikirjoituksen.

Kun Savon rataa rakennettiin Kuopioon, Canth kirjoitti ratatöihin liittyvän Köyhää kansaa -novellin (1886) ja Kovan onnen lapsia -näytelmän (1888), joka heti ensi-illan jälkeen kiellettiin vallankumouksellisena.

Tässä välissä hänen tiedetään valmistelleen myös kahdesta insinööristä kertovaa näytelmää, mutta käsikirjoituksen on luultu kadonneen.

– Löysin Kokkolan Lehdestä Insinöörin konttoorissa -nimisen ilveilyn, joka ilmestyi tammikuussa 1887. Minna Canth julkaisi sen nimettömänä, eikä sitä ole aiemmin osattu yhdistää häneen. Pilanäytelmän tyyli, sisältö, lehden linja ja kirjoittajan perehtyminen ratatyömaiden oloihin puhuvat vahvasti sen puolesta, että kyseessä todella on tämä kadonnut näytelmä. Ilveilyn päähenkilöt, juopot insinöörit Kiukkuliin ja Möyrenius sopivat mainiosti osaksi Canthin rakastettua henkilögalleriaa, Kallio kertoo.

Jalmari Finnen Säätiö myönsi marraskuun lopulla Kalliolle vuoden tutkimusapurahan. Kalle Kallio työskentelee tällä erää museonjohtajana

1.12.2019–30.4.2020 välisen ajan ja aloittaa vappuna uuden tutkimusjakson.

Museonjohtaja Kalle Kallio palasi tällä viikolla töihin Työväenmuseo Werstaalle, kun hänen yli vuoden kestänyt tutkimusvapaansa päättyi.

Kallion sijaisena toiminut Ulla Rohunen siirtyi vastaavasti takaisin aiempaan varajohtajan ja yleisöpalvelupäällikön tehtäväänsä.