Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TE: Suomen Pisa–tulokset laskeneet jatkuvasti 2000–luvun alusta – "Osaamiseltaan keskitasoisten joukko valuu koko ajan enemmän heikkoon suuntaan"

Suomen Pisa–menestys oli parhaimmillaan 2000–luvun alkupuolella. Sen jälkeen tulokset ovat huonontuneet toistakymmentä vuotta, kirjoittaa Talouselämä

Maailmanlaajuisissa Pisa–testeissä mitataan 15–vuotiaiden nuorten taitoja mm. lukemisessa, matematiikassa ja luonnontieteissä. Tiistaina julkaistujen viime vuoden Pisa–testien tulosten mukaan suomalaisnuorten pistesaldo laskee koko ajan.

Vuonna 2001 Suomi oli lukemisessa sijalla 1, nyt sijoitus on 7. Matematiikassa Suomi oli neljäntenä, nyt sijalla 16.

Talouselämän haastatteleman Jyväskylän yliopiston tutkija Kaisa Leinon mielestä suomalaisessa koulutuksessa on meneillään laajempi yhteiskunnallinen muutos.

– Lukutaidon heikkeneminen vaikuttaa suoraan myös matematiikan ja luonnontieteiden osaamiseen.

Oppilaiden Pisa–tuloksissa näkyy myös se, että heikosti osaavien määrä on koko ajan kasvanut.

– Vuoteen 2009 verrattuna, jolloin lukutaito oli Pisa–testien pääaineena, heikosti osaavien joukko on kasvanut viidellä prosenttiyksiköllä.

– Hyvin osaavien määrä on pysynyt koko ajan samana, mutta osaamiseltaan keskitasoisten joukko valuu koko ajan enemmän heikkoon suuntaan, sanoo Leino TE:lle

Talouselämän artikkeli aiheesta on täällä