Erilaisen joulukonsertin tekevä Jarkko Martikainen: "Joulun kauneus on siinä, että kukaan puolituttu ei vaadi minulta mitään"

Jarkko Martikainen esiintyy Helsingissä kahdesti, ensimmäinen konsertti on 10. joulukuuta. Ville Laine

Anniina Virtanen

Jarkko Martikainen suostui lähtemään UMO Helsinki Jazz Orchestran joulukonsertin solistiksi yhdellä ehdolla: Konsertin pitäisi erottua muista jouluteemaisista konserteista.

– Kyllähän minä sitä pitkään harkitsin. Oli kuitenkin loogista lähteä mukaan, koska olen tehnyt joululauluja jo 90-luvulta lähtien. Niissä on ollut aina karkeasti samantyyppinen lähtökohta, muusikko kuvailee.

Martikaisen joululaulut eivät ole koskaan olleet perinteisiä joululauluja. Ne ovat lauluja, jotka sijoittuvat jouluun.

– Joulu on mielestäni mielenkiintoista aikaa. Vappuna ja juhannuksena ei ole niinkään väliä, ottaako niihin osaa vai ei. Joulussa on vähän enemmän painotuksia.

Painotukset ovat niitä, kun sanotaan, kuinka joulu on onnellista ja iloista aikaa.

– Parhaimmillaan se onkin sitä. Mutta mitä on joulu esimerkiksi helsinkiläiselle asunnottomalle? Sehän on oikeastaan kaksinkertainen rangaistus, hän kuvailee.

Esiintyminen UMOn kaltaisen 16-henkisen jazz-soittajaryhmän kanssa on Martikaiselle uutta. Siksi konsertteja onkin täytynyt harjoitella.

– Kyllähän se jännittää, kun on aivan uudenlainen kokemus, Martikainen myöntää, vaikka konkari onkin.

Kirkkokiertueen kapellimestarina toimii Kirmo Lintinen

UMO Helsinki Jazz Orchestra on suomalainen ammattimuusikoista koostuva jazzorkesteri. Martikaisen ja UMOn yhteinen joulukiertue Pieni joulu-uudistus mahdollistaa toisenlaisen lähestymistavan jouluun.

Konserteissa kuullaan jouluklassikoita ja solistin omia joulun suosikkeja, kuten On hanget korkea nietokset, Jouluyö juhlayö ja En etsi valtaa, loistoa Mukana on perinteisiä ja lempeitä joululauluja, mutta myös Martikaisen säveltämiä ja sanoittamia kappaleita, kuten Jollen pääse jouluksi kotiin, Joulu on juhlista pahin ja YUP-levytys Tämä päivä oli huono päivä

Joku voisi pitää Jarkko Martikaisen joululauluja negatiivisina, toiset ehkä realistisina. Joululla on muitakin puolia kuin se, mitä perinteiset joululaulut tarjoavat. Tämän puolen Martikainen tarjoilee sanoituksillaan.

”Ja me toivotamme ikävää synkkää kylmää pimeää ja oikein surullista joulua”, lauletaan Martikaisen Surullista joulua -kappaleessa.

Martikaiselle itselleen joulufiilis ei synny jouluruoista tai lahjoista. Hän suorastaan suuttuu, jos joku ostaa hänelle turhaa tavaraa lahjaksi. Hän ymmärtää, että lasten jouluun lahjat kuuluvat, mutta ei aikuisten.

– Joulun keskiössä voisi ennemminkin olla ihmisyyden ja toisten huomioon ottaminen.

Martikainen kuvaileekin omaa jouluaan viipyileväksi, tapahtumaköyhäksi ja hiljaiseksi. Hän ei ole yhteydessä kuin vanhempiinsa.

– Juuri niin on hyvä. Jouluna minua ei häiritä, enkä minä häiritse muita. Siinä on muutama päivä aikaa, jolloin koko rattaisto lakkaa pyörimästä. Yhteiskunta tai kukaan puolituttu ei vaadi minulta mitään. Siinä on se joulun kauneus, hän kuvailee.

Martikaisen joulupöytäkin on melko niukka, koska hän ei halua syödä itseään turvoksiin. Ennemmin joulu on hänen mielestään aikaa pohtia, miksi joulua ylipäätään vietetään ja mitä hyvää siinä on.

Joulukonsertti

Helsingissä tiistaina 10. joulukuuta kello 18 Temppeliaukion kirkossa, sekä keskiviikkona 18. joulukuuta kello 18 Kallion kirkossa.

UMO Helsinki Jazz Orchestra on suomalainen ammattimuusikoista koostuva jazzorkesteri.

Jarkko Martikainen on tehnyt ja esittänyt musiikkiaan jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Hän on työskennellyt myös kolumnistina, tuottajana ja dokumentaristina sekä julkaissut kaksi kirjaa. Parhaiten hänet tunnetaan parhaiten YUP-yhtyeen laulajana ja sanoittajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 11. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 12. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.