Opiskelijat hallinnoivat noin 360 miljoonan euron omaisuutta Helsingissä – "Ydinkeskustassa sijaitseva hotelli herätti kansainvälisen kiinnostuksen"

- Vielä ei ole tiedossa, tuleeko Seurahuoneen perinteinen ravintola kokouskäyttöön vai kaikille avoimeksi ravintolaksi, Antti Kerppola kertoo. Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama varainhoitaja Ylva (entinen HYY Yhtymä) on juuri lyönyt lukkoon vuokrasopimuksen suuren hotellioperaattorin kanssa, joka tulee pyörittämään opiskelijoiden omistamaa hotellia.

Ylva osti viime vuonna Hotelli Seurahuoneena tunnetun Kalevan talon. Hotelli remontoidaan täysin ja yhdistetään Uuteen ylioppilastaloon, jonka B- ja C-raput saneerataan niin ikään hotelliksi.

– Hotelli herätti kansainvälisten toimijoiden kiinnostuksen, koska se sijaitsee Rautatieasemaa vastapäätä, Ylvan kiinteistöjohtaja Ville Vaarala myhäilee.

Hotellioperaattori julkistetaan myöhemmin joulukuussa.

Ylvan toimistossa eletään muutenkin hektistä vaihetta. Maa- ja metsätalousministeri on juuri samana päivänä vieraillut syksyn lihakeskustelun seurauksena opiskelijaravintoloitakin pyörittävässä Ylvassa.

Eleettömässä maisemakonttorissa on pieniä vihjeitä, siitä millainen mahtitekijä ylioppilaskunta on. Kokoushuoneen seinällä komeilee Pekka Halosen lumimaisema. Käytävällä on Hjalmar Munsterhjelmin taulu.

– Ja onhan meillä Vanhalla ylioppilastalolla Gallen-Kallelan Kullervon sotaanlähtö, Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola muistuttaa.

Ylva omistaa keskustassa Vanhan ja Uuden ylioppilastalon sekä Kaivotalon ja Kaivopihan ympäröivine kiinteistöineen. Myös Kampissa Ylva omistaa ison kiinteistökokonaisuuden.

Ylva pistää hotellihankkeen lisäksi ensi vuonna remonttiin Kaivopihan ympäristön. Kolmen sepän käytävä Aleksanterinkadulle reititetään uudestaan.

Pian alkaa tapahtua myös Hakaniemessä, jossa Toisen linjan, Siltasaarenkadun ja Porthaninkadun kulmauksessa puretaan vanhat toimistot. Tilalle rakennetaan Lyyra-talo, johon tulee myös hotelli.

Ylva on harvinaisuus maailmanlaajuisestikin. Se hallinnoi noin 360 miljoonan euron omaisuutta.

– Harvalla ylioppilaskunnalla on tällaista omaisuutta. Varallisuudestaan tunnetuimpia ovat Harvardin yliopiston klubit, joilla on miljardiomaisuus, Kerppola mainitsee.

HYY:n historia alkoi 151 vuotta sitten, kun tsaari Aleksanteri II antoi luvan ylioppilaiden kokoontumisille.

– Opiskelijat saivat ostaa tontin talolleen. Koska kaupunki ei halunnut opiskelijaelämää Senaatintorin ympäristöön, heille osoitettiin laitakaupungilta läntti entistä merenpohjaa.

Se sijaitsee nykyisin Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun kulmassa.

Ylvan päätehtävä on turvata opiskelijatoiminnan resurssit. Pitkän aikavälin tavoitteena on jäsenmaksuton ylioppilaskunta.

– Tavoitteenamme on tehdä Helsingin yliopiston opiskelijoista maailman onnellisimpia, ja kestävä varallisuudenhoito on siinä avainasemassa, totesi HYY:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Linna vuosi sitten hotellikaupan yhteydessä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vanhan kellari menee lopullisesti uusiksi – opiskelijat laittavat ydinkeskustan remonttiin
    26.11.2019 10:15
  2. Otaniemen hehkutettu Fat Lizard laajentaa Helsingin ydinkeskustaan – "Tuomme mukana kulmakunnan särmää"
    30.10.2019 14:40
  3. Joka kolmas korkeakouluopiskelija haluaa yrittäjäksi – nämä alat vetävät nyt kiivaimmin
    28.10.2019 7:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut