Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Opiskelijat hallinnoivat noin 360 miljoonan euron omaisuutta Helsingissä – "Ydinkeskustassa sijaitseva hotelli herätti kansainvälisen kiinnostuksen"

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama varainhoitaja Ylva (entinen HYY Yhtymä) on juuri lyönyt lukkoon vuokrasopimuksen suuren hotellioperaattorin kanssa, joka tulee pyörittämään opiskelijoiden omistamaa hotellia.

Ylva osti viime vuonna Hotelli Seurahuoneena tunnetun Kalevan talon. Hotelli remontoidaan täysin ja yhdistetään Uuteen ylioppilastaloon, jonka B- ja C-raput saneerataan niin ikään hotelliksi.

– Hotelli herätti kansainvälisten toimijoiden kiinnostuksen, koska se sijaitsee Rautatieasemaa vastapäätä, Ylvan kiinteistöjohtaja Ville Vaarala myhäilee.

Hotellioperaattori julkistetaan myöhemmin joulukuussa.

Ylvan toimistossa eletään muutenkin hektistä vaihetta. Maa- ja metsätalousministeri on juuri samana päivänä vieraillut syksyn lihakeskustelun seurauksena opiskelijaravintoloitakin pyörittävässä Ylvassa.

Eleettömässä maisemakonttorissa on pieniä vihjeitä, siitä millainen mahtitekijä ylioppilaskunta on. Kokoushuoneen seinällä komeilee Pekka Halosen lumimaisema. Käytävällä on Hjalmar Munsterhjelmin taulu.

– Ja onhan meillä Vanhalla ylioppilastalolla Gallen-Kallelan Kullervon sotaanlähtö, Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola muistuttaa.

Ylva omistaa keskustassa Vanhan ja Uuden ylioppilastalon sekä Kaivotalon ja Kaivopihan ympäröivine kiinteistöineen. Myös Kampissa Ylva omistaa ison kiinteistökokonaisuuden.

Ylva pistää hotellihankkeen lisäksi ensi vuonna remonttiin Kaivopihan ympäristön. Kolmen sepän käytävä Aleksanterinkadulle reititetään uudestaan.

Pian alkaa tapahtua myös Hakaniemessä, jossa Toisen linjan, Siltasaarenkadun ja Porthaninkadun kulmauksessa puretaan vanhat toimistot. Tilalle rakennetaan Lyyra-talo, johon tulee myös hotelli.

Ylva on harvinaisuus maailmanlaajuisestikin. Se hallinnoi noin 360 miljoonan euron omaisuutta.

– Harvalla ylioppilaskunnalla on tällaista omaisuutta. Varallisuudestaan tunnetuimpia ovat Harvardin yliopiston klubit, joilla on miljardiomaisuus, Kerppola mainitsee.

HYY:n historia alkoi 151 vuotta sitten, kun tsaari Aleksanteri II antoi luvan ylioppilaiden kokoontumisille.

– Opiskelijat saivat ostaa tontin talolleen. Koska kaupunki ei halunnut opiskelijaelämää Senaatintorin ympäristöön, heille osoitettiin laitakaupungilta läntti entistä merenpohjaa.

Se sijaitsee nykyisin Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun kulmassa.

Ylvan päätehtävä on turvata opiskelijatoiminnan resurssit. Pitkän aikavälin tavoitteena on jäsenmaksuton ylioppilaskunta.

– Tavoitteenamme on tehdä Helsingin yliopiston opiskelijoista maailman onnellisimpia, ja kestävä varallisuudenhoito on siinä avainasemassa, totesi HYY:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Linna vuosi sitten hotellikaupan yhteydessä.