Koulukyydit kahdesta osoitteesta selvitettiin Helsingissä – yllättävä tulos

Kuvituskuva Arkisto

Kaisa Paastela

Helsingissä on virkamiestyönä valmistunut selvitys siitä, mitä koulukuljetuksen järjestäminen eroperheille lapsen kahdesta kodista tarkoittaisi.

Kaupunki on tällä hetkellä reitittänyt koulukyytejä siten, että lähekkäin asuvat oppilaat matkustavat ryhmätaksilla kouluun.

Muutokset yhden oppilaan kuljetuksissa vaikuttavat heti muiden kuljetukseen. Kahdessa osoitteessa asuva oppilas voisi hyötyä järjestelystä päästessään suoraan kouluun ja koulusta kotiin. Muiden samassa kuljetuksessa olevien oppilaiden matka-aika voisi joko pidentyä tai lyhentyä tilanteesta riippuen, kasvatus- ja koulutustoimialan selvitys kertoo.

Käytännössä kahden osoitteen kuljetus koskisi Helsingissä enimmillään noin 200 oppilasta, mikä on vajaat 18 prosenttia kaikista erityiskuljetuksen piirissä olevista.

Selvityksessä todetaan, että koulukuljetusta tarvitsevien kahdessa osoitteessa asuvien oppilaiden perheiden asumisjärjestelyt voivat olla hyvin erilaisia. Asumisjärjestelyt kuukaudesta toiseen voivat vaihdella ja toinen vanhempi voi asua Helsingin ulkopuolella.

Helsingin kaupungin erityiskuljetuksia hoitaa tällä hetkellä kuusi eri kuljetusyritystä. Yritykset vastaavat kuljetusten reitittämisestä. Saman koulun oppilaita voi kuljettaa useampi yrittäjä.

Koulukuljetusten reititysten suunnittelussa otetaan huomioon oppilaiden kuljetustarpeet sekä koulujen lukujärjestykset ja niissä tapahtuvat muutokset.

Tällä hetkellä kaupungin järjestämät kuljetukset toteutetaan alle laissa säädettyjen enimmäisaikojen niin, että koulumatkojen kesto odotuksineen on enintään kaksi tuntia päivässä.

Oppilaiden kuljettaminen myös toisesta osoitteesta lisää muuttujien määrää ja tämä voi venyttää kuljetusaikaa, heikentää kuljetusten laatua ja mahdollisuutta esimerkiksi vakiokuljettajiin. Kuljetusyritysten mukaan kuljetusten hallinnointi tulisi tuolloin aiheuttamaan lisätyötä. Aikataulujen ja oppilaan osoitteiden pitäisi olla kaikilla toimijoilla hyvissä ajoin tiedossa myös muutostilanteissa.

Kuljetusyritysten mukaan kustannuksien lisääntyminen riippuu paljon siitä, miten oppilaan kaksi osoitetta sijaitsevat toisiinsa nähden.

Tällä sopimuskaudella yhteiskuljetuksen keskimääräinen hinta oppilasta kohden on noin 22,50 euroa päivässä. Henkilökohtaisen kuljetuksen hinta puolestaan on noin 75 euroa päivässä oppilasta kohden. Lisäkustannukset uudesta mallista olisivat arviolta noin 1,7 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi yhdenvertaisuuden näkökulma saattaisi edellyttää, että oppilas olisi tuotava kouluun myös Helsingin ulkopuolella sijaitsevasta osoitteesta, mikä entisestään kasvattaisi mallin hintavaikutusta.

Valtuusto päätti syksyllä 2016 sitten silloisen valtuutetun Nuutti Hyttisen (ps.) aloitteesta, että koulukyytien järjestäminen kahdesta kodista selvitetään samalla, kun kuljetuksia seuraavan kerran kilpailutetaan.

Lukuvuonna 2017–2018 erityiskuljetuksissa on Helsingissä ollut yhteensä 1 154 oppilasta.

Taksikuljetus voidaan tällä hetkellä Helsingissä myöntää niille oppilaille, jotka eivät selviydy koulumatkastaan julkisilla liikennevälineillä. Henkilökohtainen koulukuljetus voidaan myöntää vain lääkärinlausunnon perusteella.

Kuljetus myönnetään oppilaan virallisen asuinpaikan ja koulun välisiin matkoihin. Kaupungin tiedossa ei ole, että muissakaan kunnissa järjestettäisiin kuljetus kahteen osoitteeseen vuoroasumistilanteessa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti tiistaina merkitä tiedoksi selvityksen kahden kodin koulukuljetuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 2. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 3. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 6. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 7. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 8. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 9. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 10. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 11. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 15. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 5. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 6. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.