Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimistotalon uudet valonheittimet paistavat läpi yön suoraan ikkunasta sisään – Asukas: "Valot häiritsevät varsinkin niitä jotka asuvat pienissä asunnoissa"

Alppilassa sijaitsevan Alppitalon valonheittimet häiritsevät vastapäätä asuvan talon asukkaita paistamalla suoraan osaan asunnoista sisälle. Toimistorakennuksen ulkovalot uusittiin viime vuonna.

– Alppitalon uudet valonheittimet on suunnattu aivan päin mäntyä. Ne valaisevat pihaa, mutta paistavat myös suoraan meidän ikkunastamme sisälle ja ovat vaikuttaneet jo lapsenkin nukkumiseen, kertoo vastapäisessä talossa asuva Johan Suokko.

Aikaisemmin valot olivat himmeämmät ja ne kytkeytyivät päälle vain jos rakennuksen edessä oli liikettä. Nyt valo on valkoinen ja kylmä. Valaistus on päällä koko pimeän ajan eli illasta aamuun.

Suokon mukaan valojen uusimisen jälkeen osa asukkaista on asentanut ikkunoihinsa pimennysverhoja.

– Tämä on toisaalta maailman pienin asia. Kun asuu kaupungissa, valoja ja ääniä tietenkin on. Mutta kun joku kävisi edes kääntämässä ne tai laittamassa kuvun päälle, että valo suuntautuisi alaspäin.

Suokko on lähettänyt sähköpostia valoista Alppitalon isännöinnistä vastaavalle Provialle, mutta ei ole saanut vastausta.

– Valot häiritsevät monia, varsinkin niitä, jotka asuvat pienissä asunnoissa. Se voi olla heidän ainoa ikkunansa.

Helsingin Uutisten tavoittama Alppitalon toimitusjohtaja Tomi Taanila kertoo olevansa tietoinen ongelmasta.

Valoja on tarkoitus käsitellä Alppitalon hallituksen kokouksessa ensi viikon maanantaina. Hallitukseen kuuluu seitsemän talossa toimivaa yritystä sekä Taanila.

– Silloin pääsemme käsittelemään asiaa ja kuulemaan, mitä mieltä hallitus asiasta on.

Suokko ei ole ajatuksineen yksin. Valojen kirkkaus häiritsee montaa muutakin helsinkiläistä.

– Häiriövalokeskustelu ja sen vaikutukset luontoon sekä ihmiseen ovat nousseet yleisesti keskusteluun. Siitä tulee paljon kaupungille palautetta, toteaa kaupungin valaistuspäällikkö Juhani Sandström kaupunkiympäristön toimialalta.

Eniten palautetta valaistuksesta tulee Sandströmin mukaan mainoksiin liittyvistä valoista.

– Ne ovat ylivoimaisesti häiritsevin tekijä. Suurin osa kiukusta kohdistuu niihin.

Kaupunki pohtii parhaillaan, voitaisiinko laatia esimerkiksi ehtoja valojen kirkkauteen tai liikkeeseen, jotta valot häiritsisivät nykyistä vähemmän.

– Toinen asia on keinovaloista aiheutuvat haitat eläimille. Viime aikoina on puhuttu paljon lepakoista. Tarvitsemme lisää tietoa siihen liittyen, että osaamme vähentää tarpeetonta ja turhaa valaistusta.

Kruunuvuorenrannassa kokeiltiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna katuvalojen sammuttamista tietyillä kaduilla lepakoiden pesimäaikaan

Palautetta kaupungille tulee myös urheilukenttien valaistuksesta.

– Se häiritsee erityisesti kenttien lähellä asuvia. Valaistus on kirkas ja näkyy pitkälle. Tämä onkin hankalasti ratkaistavissa, mutta asialle täytyy tehdä jotakin, Sandström sanoo.

Ärsytystä aiheuttaa lisäksi työmaiden valaistus. Julkisista rakennuksista ei sen sijaan niinkään tule palautetta, koska niiden valaistus koetaan tavallisesti myönteisenä.

Kaupunki toteuttaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa valosaastekyselyn selvittääkseen häiritsevän valon yleisyyttä kaupungissa. Kyselyssä kartoitetaan myös paikkoja, jotka voitaisiin jättää pimeiksi.

Kaupungin valosaastetta koskevaan asukaskyselyyn voi vastata täällä Valaistuskysely on auki 15. joulukuuta asti. Häiriövaloihin liittyvän selvitystyön tekee WSP Finland.

Työn tuloksena laaditaan toimintamalli häiriövalon vähentämiseksi. Selvitystyön on määrä valmistua ensi vuoden lopussa.