Näillä 5 keinolla Jan Vapaavuori suitsii Stoan huumeriesaa – "Julma totuus on, että uusia ongelma-alueita syntyy"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on etsinyt viisi keinoa, joiden on tarkoitus vähentää Itä-Helsingissä rehottavan huumekaupan haittoja. Päivi Tuovinen

Jari Pietiläinen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo tiistaina julkaistussa blogitekstissään niistä keinoista, joilla hän aikoo saada Itäkeskuksessa rehottavan huumekaupan kuriin.

Vapaavuori viittaa Stoan aukiolle pesiytyneeseen huumekauppaan, jota pyörittävät erityisesti romanikerjäläiset.

– Erityisen ikäviä olivat kuitenkin tiedot, että myös lapsia ja nuoria oli lähestytty toistuvasti pillereitä tarjoten. Aivan kauppapaikan vierestä löytyy niin päiväkoti kuin nuorisotilakin, Vapaavuori kertoo blogissaan.

Vapaavuoren mukaan poliisi valvoo aluetta tarkkaan.

– Poliisi hoitaa Suomessa yleisen turvallisuuden ja järjestyksenpidon. Emme kuitenkaan kaupungilla ole voimattomia, kun käytämme vähän luovuutta ja etsimme oikeat yhteistyöverkostot.

Pormestari listaa kaikkiaan viisi keinoa, joilla kaupantekoa Stoan ympärillä aiotaan suitsia.

Ensinnäkin jalkautuvaa työtä alueella on lisätty. Sillä sekä vaikeutetaan alueella tehtävää huumekauppaa että mahdollistetaan päihteidenkäyttäjien tukeminen ja ohjaaminen oikeiden palveluiden piiriin.

– Toiseksi alueen kameravalvontaa parannetaan ja poliisille järjestetään suora mahdollisuus valvoa aluetta teknisesti, Vapaavuori kertoo.

Kolmanneksi Stoan kiinteistön vartiointia on jo nyt lisätty ja aluetta siistitään tehostetusti.

– Myös Euroopan liikkuvalle romaniväestölle viestitään muutoksesta kaupungin suhtautumistavassa.

Viidentenä keinona kolmannen sektorin asiantuntijat kutsutaan pyöreän pöydän keskusteluun.

Toimintatavasta on tarkoitus tulla Helsingille pysyvä toimintatapa akuuttien turvallisuusongelmien ratkaisuun.

Vapaavuori on omien sanojensa mukaan hyvin tietoinen siitä, että huumekauppa ei tule näillä toimenpiteillä kaupungista loppumaan.

– Pidän kuitenkin tärkeänä, että näkyvää huumekauppaa kaupungin keskeisillä alueilla ja etenkin lasten ja nuorten kulkureiteillä vaikeutetaan, pormestari muistuttaa.

– Julma totuus on, ettei Stoan aukio ole ainoa ongelma-alue, ja että uusiakin varmaan syntyy. Ottamalla käyttöön selkeästi aiempaa jämäkämmän toimintamallin voimme toivottavasti kuitenkin selvästi vähentää huumekaupasta aiheutuvia näkyviä haittoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.