Taiteilijalla on aina joulu – tästä syystä joulupukkia ei Virpi Pekkalan postikorteissa nähdä

Hupsis, sinne menivät piparit. Tätä Virpi Pekkalan valmistamaa joulutonttua on inspiroinut hänen piirtämänsä joulupostimerkki vuodelta 2003. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Joulusauna, joululaulut ja lumiukko ovat aiheina Virpi Pekkalan piirtämissä tämän vuoden joulupostimerkeissä. Niiden lisäksi hän on piirtänyt tälle vuodelle 19 erilaista joulukorttia. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin Pekkalan 40-vuotisen uran aikana.

– Olen tonttuillut koko vuoden, Virpi Pekkala nauraa.

 Tampereen Vapriikissa sijaitsevassa Postimuseossa on meneillään Virpi Pekkalan joulu -pienoisnäyttely. Näyttelyä varten Pekkala on rakentanut nukkeja joulupostimerkeissä ja -korteissa seikkailevista hahmoista.

– Esimerkiksi vuoden 2003 joulupostimerkissä on piparipeltiä kantava tonttutyttö. Näyttelyyn se sai seurakseen pipareita leipovan tontun ja toisen, joka kompuroi piparitarjottimen kanssa.

Vuoden 2019 joulupostimerkit Pekkala piirsi jo viime vuonna.

– Toiveena oli, että korttien aiheena olisi jotain aineetonta jouluun liittyvää, koska kaikilla ei ole varaa joululahjoihin, Virpi Pekkala sanoo.

– Aloin miettiä, mitkä jouluun liittyvät asiat ovat ihmisille tärkeitä. Siitä päädyin joulusaunaan, joululauluihin ja lumiukkoon.

Lumiukko-merkissä taivaalla loimottavat revontulet ja kaksi pupua istuu ihailemassa – ei revontulia, vaan lumiukon komeaa porkkananenää. Merkkiä voi hyvin käyttää vielä joulun jälkeenkin.

Joulukortit puolestaan syntyivät keväällä. Pekkalan piirtämiä postikortteja on vuosien mittaan syntynyt yli kaksituhatta.

– Niitä vaan tulee. Kun piirrän, keksin myös tarinaa, Pekkala sanoo.

– Saan ideoita, kun selaan lehtiä tai tarkkailen ihmisiä ja heidän tapaansa toimia. Voin napata aiheen myös muoti-ilmiöstä, kuten jouluovesta, hän tarkentaa.

Virpi Pekkalan joulukuvasto sisältääkin perinteisiä joulun aiheita. Tontut ovat hänelle kaikkein rakkaimpia hahmoja. Hän on piirtänyt tonttuja uransa alusta asti eikä tontun muoto ole juurikaan muuttunut.

Iloisenpunaiset, nauravaiset joulutontut nostattavat hymyn huulille. Enkelit, jotka ovat usein suojelusenkelin hahmossa, lämmittävät myös mieltä.

Joulupukkia ei Virpi Pekkalan piirtämissä joulukorteissa ole juuri koskaan. Se johtuu siitä, että joulupukin pitäisi aina olla saman näköinen, mutta kaikki joulutontut voi piirtää eri näköisiksi persooniksi.

Jokaisella Pekkalan piirtämällä joulukortilla on oma nimi. Nimeen liittyy usein kuvaava sanaleikki tai pieni pila.

Yksi tämän vuoden korteista on nimeltään Sohvaperunoita Siinä televisiota katsovat tontut ovat simahtaneet sohvalle.

Marraskuussa korttitaiteilijalla on varmaan aikaa pitää lomaa? Ei suinkaan. Virpi Pekkala on pitkin syksyä rakentanut enkeli- ja tonttunukkeja. Taiteilija on kehittänyt hahmojen valmistamiseen oman tekniikan, ja niihin tarvitaan das-massaa, rautalangasta muovailtava runko ja kangasta.

Ideat syntyvät ja jalostuvat tehdessä. Jokainen nukke on eri kokoinen ja eri näköinen, mutta juuri sen näköinen, kuin Pekkala on kortteihin piirtänyt.

– Nytkin minulla on monta nukkea kuivumassa. Aion antaa niitä joululahjoiksi. Minulle tulee vieroitusoireita, jos en tee tonttuja, taiteilija nauraa.

Toisinaan Pekkala hyödyntää myös valmista materiaalia. Joulukoristeiden alennusmyynnistä löytyi pieni viulu ja sello, joita tontut nyt soittavat.

Virpi Pekkala on kuvittanut myös lastenkirjoja, joulukalentereita, paperikasseja, lautasliinoja, pakettikortteja, tauluja, pöytäkoristeita ja paljon muuta. Myös vuoden 2003 joulupostimerkit ovat Pekkalan käsialaa.

Jouluinen näyttely Kampissa

Virpi Pekkalan joulukortteja ja nukkeja on nähtävillä 27. joulukuuta asti Kampin Palvelukeskuksessa, Salomoninkatu 21 B.

Aulantilan vitriiniin on koottu Virpi Pekkalan joulukortteja ja noin 30 niihin liittyvää nukkea, muun muassa Hoosiannaa laulavat enkelit.

Virpi Pekkalan joulu -pienoisnäyttely on esillä Tampereen Vapriikissa ja jatkuu 12. tammikuuta 2020 saakka. Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5.

Virpi Pekkala on piirtämässä Tapiolan Akateemisessa kirjakaupassa 7. joulukuuta kello 12–14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
 2. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 3. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 4. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 5. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 11. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 12. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 13. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 3. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 7. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 9. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 10. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 11. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 12. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 15. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.