Finlandia-voittaja Pajtim Statovci sai yläasteella äikänmaikan myhäilemään – "Onkohan se kovin coolia, että ope sanoo luokan edessä, että sinusta voisi tulla kirjailija"

Porvoolaisopettajilla on hyviä muistoja Pajtim Statovicista (kuvassa) hänen kouluvuosiltaan. Laura Oja

Laura Heino

Kelataan ajassa kolmisentoista vuotta taaksepäin.

– Voisiko Pajtimista tulla kirjailija? yhdeksäsluokkalaiset pohtivat ääneen äidinkielen tunnilla.

Opettaja myhäilee. Oppilailla on ollut tehtävänä lukea yhdeltä kirjailijalta pari kirjaa ja laatia niistä erilaisia tekstejä. Statovci perehtyi Kari Hotakaiseen Hauska sattuma sinänsä, Hotakainen on palkittu Finlandia-palkinnolla, vuosi oli 2002.

Pajtimin pulpetilla on kirjailijakansio ja siitä saatu opettajan palaute. Kasvoillaan on todennäköisesti samanlaiset ylöspäin kääntyvät hymyjuovat kuin keskiviikkona Helsingin Lasipalatsissa puhujanpöntössä nähdyllä Pajtim Statovcilla, 29-vuotiaalla Finlandia-voittajalla.

– Annoin palautetta kirjailijakansiosta ja olin siihen laittanut, että Pajtim voisi hyvin kirjoittaa elääkseen. Mainitsin ehkä copywriterin ja television käsikirjoittajan ammatit. Tästä innostuneena luokkakaverit kyselivät, voisiko Pajtimista tulla kirjailija, silloinen porvoolaisen Linnajoen koulun äidinkielen opettaja Anna-Kaisa Kulmala muistelee.

Kesällä 2019 Kulmala lukee Helsingin Sanomien Kuukausiliitettä (8/2019). Hänen katseensa pysähtyy Noora Vaaralan tekemässä Statovcin haastattelussa kohtaan, jossa lukee: ”Äidinkielen opettajat kannustivat kirjoista innostunutta oppilasta. Statovci muistaa opettajan, joka ehdotti, että hänen kannattaisi tähdätä kirjailijan uralle, esimerkiksi copywriteriksi mainosalalle. Se tuntui hyvältä.”

– Minustakin tuntui hyvältä, kun näin tuon kohdan tekstissä. Olin tuon kannustuksen sanoessani 26-vuotias opettaja, Kulmala hymyilee.

Nuoren Statovcin tulevasta kirjallisesta menestyksestä oli merkkejä havaittavissa jo yläkoulussa.

– Pajtim kirjoitti todella kypsää dialogia esimerkiksi novellissa, opettaja jatkaa.

Lähtemättömän vaikutuksen äidinkielen opettajaan tekivät erityisesti Statovcin sydämellisyys ja hauskuus.

– Ensinnäkin muistan Pajtimin huumorin. Hän oli verbaalisti ihan lyömättömän hauska.

Sanallinen lahjakkuus näkyy Statovcin teoksissa. Kriitikot ovat suitsuttaneet hänen kielen- ja sanankäytön kauneuttaan. Kirjoissaan Statovci uppoaa syviin vesiin ja käsittelee elämänmakuisen aidosti ihmiselämän synkkiä puolia. Toiveikkuus kulkee kuitenkin mukana.

Statovci syntyi 1990 Kosovossa, josta hän parivuotiaana muutti perheensä kanssa Porvooseen, jossa hän kävi myös koulunsa. Vuonna 2014 ilmestynyt esikoisteos Kissani Jugoslavia palkittiin Helsingin Sanomien Esikoiskirjapalkinnolla, vuonna 2016 ilmestynyt Tiranan sydän voitti samaisena vuonna Toisinkoinen-palkinnon. Johanna Freundlichin ohjaama Kissani Jugoslavia on edelleen Helsingin Kansallisteatterin ohjelmistossa ja näytöksiä on toistaiseksi maaliskuun loppuun asti.

Tiranan sydän (engl. Crossing, kääntänyt David Hackston) valittiin tänä vuonna Yhdysvalloissa National Book Awards -palkintoehdokkaaksi finalistien joukkoon käännöskirjallisuuden kategoriassa. Kategorian voitti unkarilainen László Krasznahorkai. Statovci teki kuitenkin maamme mittakaavassa ainutlaatuista kirjallisuushistoriaa olemalla ensimmäinen suomalainen finalisti kilpailussa. Maailman merkittävimpiä kirjallisuusalan palkintoja jakava tilaisuus järjestettiin 20. marraskuuta New Yorkissa.

Statovcin tuotanto on tuttu myös entiselle opettajalle.

– Oma suosikkini on Tiranan sydän. Hienosti kuvailtu läheisen ihmisen kuolema teki erityisen vaikutuksen kirjassa, Kulmala kertoo.

Tämän vuoden kaunokirjallisuus-Finlandialla viime keskiviikkona palkitun Bollan työstämisen Statovci aloitti jo 2011 eli pari vuotta ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Linnankosken lukion silloinen rehtori Aira Leiviskä (nyk. Wollsten) muistaa kirjailijan kohteliaana ja iloisena opiskelijana.

– Hän oli aina hyvin kohtelias, iloinen ja ystävällinen ja kaikella tavalla positiivinen opiskelija. Hänestä kuvastui myös tietynlainen herkkyys ja vaatimattomuus. Olen niin onnellinen hänen menestyksestään kirjailijana. Hänhän oli jo lukioaikoinaan hyvä kirjoittaja. Lämpimät onnittelut Pajtimille ansaitusta Finlandia-palkinnosta, Wollsten kuvailee.

Statovcin yläkouluaikainen opettaja Kulmala ei tahdo ottaa kunniaa oppilaansa menestyksestä itselleen, mutta arvelee kuitenkin osanneensa sanoa oikeita sanoja oikeissa kohdissa.

– Oli ihanaa huomata hänen ikään kuin puhjenneen kukkaansa, Kulmala sanoo.

Kulmala kertoo näkevänsä nykyisessä työssään helsinkiläisessä yläkoulussa edelleen potentiaalisia hyvän kirjoittajan alkuja.

Palataan vielä äidinkielen tunnille, josta alussa puhuttiin.

– Minä siinä vain myhäilin jotain epämääräistä, kun ajattelin, että onkohan se teini-ikäiselle pojalle kovin coolia, että ope sanoo luokan edessä, että sinusta voisi tulla kirjailija. Taisi tullakin, Kulmala hymyilee.

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Uusimaa-lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 2. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 3. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 4. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 5. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 13. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 14. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 15. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 7. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 8. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 9. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 10. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 13. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 14. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 15. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.