Onko syy kannabiksessa, jos opinnot keskeytyvät?

HUSin riippuvuuspsykiatrian osastonylilääkäri Hanna Putkonen, onko totta, että nuorilla vähäinenkin kannabiksen käyttö voi aiheuttaa skitsofrenian?

– Kannabis vaikuttaa aivojen kehitykseen. On näyttöä siitä, että pitkäaikainen, säännöllinen kannabiksen käyttö kasvattaa riskiä sairastua psykoosisairauksiin, skitsofreniaan. Mitä nuorempana käyttö alkaa ja mitä pitkäkestoisempaa se on, sitä suurempi riskikin on.

– Meillä kaikilla on oma ”raja-arvomme” näiden riskitekijöiden suhteen. Toinen voi käyttää pitkäänkin ilman ongelmia, toiselle riittää vähempikin käyttö.

Sanotaan, että kannabiksen käyttäjät tuntee siitä, että liikkeisiin ja olemukseen tulee hitautta.

– Sanoisin, ettei kaikkia käyttäjiä noin vain tunnista. Jos käyttö on vähäistä, niin välttämättä se ei tule enempää esille kuin viikonloppuisin alkoholia käyttävien alkoholinkäyttökään. Päihtymys toki voi aiheuttaa muun muassa tätä hitautta liikkeissä tai ajatustoiminnoissa. Esimerkiksi tarkkuutta vaativat toiminnot voivat heikentyä.

Millainen aine kannabis itse asiassa on?

– Kannabis tarkoittaa hasista ja marihuanaa. Niitä saadaan Cannabis sativa tai Cannabis indica -kasvista. Vaikuttavat aineet ovat THC eli delta-9-tetrahydrokannabinoli ja CBD eli kannabidioli. THC on se päihdyttävä osa. CBD:n vaikutus on ahdistusta lievittävä ja rauhoittava.

– On sekä lyhyt- että pitkäaikaisia vaikutuksia. THC kulkee verenkierron kautta aivoihin ja muihin elimiin. Hengitettynä nopeammin kuin syötynä tai juotuna.

Mitä muita tuntemuksia voi tulla kuin se, että on ”pilvessä”?

– Voi olla aistikokemusten muutoksia, ajantajun muutoksia, mielialamuutoksia, liikkeiden muutoksia, vaikeuksia ajatella, ratkaista ongelmia tai muistaa asioita.

– Henkilö voi olla ensin tavallista puheliaampi ja iloisempi, myöhemmin vetäytyvämpi ja uneliaampi. Hänelle voi tulla makeannälkä. Korkeilla annoksilla voi tulla aistiharhoja, harhaluuloja.

Mitä muita pitkäaikaisvaikutuksia kannabiksesta on kuin psykoottiset oireet?

– Joskus pitkäaikaiskäytössä esiintyy apatiaa, kiinnostuksen vähenemistä ja vetäytymistä. Esimerkiksi opinnot saattavat keskeytyä.

– Jos kannabista poltetaan, niin vaikutukset ovat samanlaisia kuin tupakalla, voi olla esimerkiksi yskää. Pulssi voi kohota. Pitkäaikaisesta käytöstä voi seurata pahoinvointia ja oksentelua.

Mitä mieltä porttihuumeteoriasta: johtaako kannabiksen käyttö kovempiin huumeisiin?

– Termi on ongelmainen, en käyttäisi sitä. Suurin osa kannabiksen käyttäjistä tai kokeilijoista eivät siirry kovempiin huumeisiin. Silti on myös niin, että mitä nuorempana ja mitä enemmän käyttää päihteitä, siis myös alkoholia tai tupakkaa, sitä suuremmassa riskissä on muihin ongelmiin myöhemmällä iällä, myös kovempien huumeiden käyttöön.

Miten kannabiksen käyttö näkyy omassa työssäsi? Onko skitsofreniaa enemmän?

– Kannabiksen käyttäminen on niin yleistä, että meillä HUS Riippuvuuspsykiatrialla ei oikeastaan hoideta henkilöitä, joiden ainoa päihdeongelma on kannabis. Yleisyys on siis muutos aiempaan.

– Vaikka väestötasolla tiedetään, että kannabis ja skitsofrenia liittyvät toisiinsa, yksilötasolla syys-seuraus –suhteen toteennäyttö on harvoin mahdollista. Olisiko skitsofrenia puhjennut muutenkin nyt tai olisiko se puhjennut vähän myöhemmin tai ollenkaan? Arvailuja voi esittää yksilötasollakin mutta sitähän ne ovat, arvailuja.

Mitä mieltä olet julkisuudessa käydystä keskustelusta?

– Aivan kaikki kommentit eivät ole olleet tietoon pohjautuvia. Soisi kuitenkin olevan. Kannabis on aihe muiden joukossa. Ei ole asiallista syytä, miksei siitä voisi puhua tietoon pohjautuen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut