Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Äiti kertoo tyttärensä joutumisesta Veijo Baltzarin kultin aivopesun uhriksi – "Baltzar rikkoi perheemme ja tyttäremme"

Iltalehti kertoo "Miraksi" kutsutun eteläsuomalaisen äidin tuskaisen tarinan hänen tyttärestään, joka lähti mukaan Veijo Baltzarin teatteriin. Baltzar on tällä hetkellä vangittuna epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta.

Jutussa Mira kuvailee tyttärensä olleen taiteellisesti lahjakas lapsi, joka rakasti tanssia, teatteria ja laulua. Hän oli jo täysi-ikäinen, kun sai kutsun Baltzarin teatteriproduktioon vuonna 2014. Epäilykset äidillä kuitenkin heräsivät, kun produktioon tuli yhä enemmän outoja piirteitä.

Esimerkiksi näytelmän nuoret miehet tipahtelivat yksitellen pois produktiosta, ja lopulta siinä oli vain Baltzar rakastajan roolissa sekä liuta nuoria kauniita naisia. Baltzarin mukaan näytelmän suuren rakastajan roolia pystyisi näyttelemään uskottavasti vain hän itse.

– Se huvitti ja ihmetytti, sellainen vanha ukko, Mira kuvailee reaktiotaan Iltalehdelle.

Sitten Baltzar aloitti vuoden 2015 eduskuntavaalikampanjansa työstämisen SDP:n ehokkaana, ja myös Miran tytär suostuteltiin vaalitoimintaan mukaan. Tässä vaiheessa äidin ja tyttären aiemmin avoimiin ja läheisiin väleihin tuli selvä muutos.

Tytär alkoi muun muassa haukkua vanhempiaan rasisteiksi fasisteiksi ja pukeutua omituisiin vanhoihin mekkoihin. Sitten tytär muutti Baltzarin taloon asumaan, ja tytär sanoi tätä varoitelleille vanhemmilleen, että jos he tekisivät Baltzarin suhteen jotakin, heidän elämänsä tuhottaisiin.

Äidin mukaan tytär oli aivopesty, ja hän yritti vedota apua saadakseen myös muihin ihmisiin, mutta nämä eivät uskoneet häntä, olihan Baltzar kulttuurineuvos ja arvostettu ihminen. Lopulta tytär lähti mukaan jo aiemmin lupaamaansa toiseen teatteriproduktioon ja pystyi näin irtaantumaan Baltzarin teatterista.

Mira katsoo, että irtaantuminen tapahtui kuitenkin liian myöhään. Jotain oli ehtinyt jo tapahtua, "hän ei ollut se sama lapsi". Lopulta tytär muutti poikaystävänsä luo eikä hän ole pitänyt perheeseensä enää mitään yhteyttä.

Äiti on saanut välikäsien kautta kuitenkin tietää, että perheensä lisäksi tytär on hylännyt myös teatterin, tanssin ja laulun. Äidin tuomio tapauksesta on yksiselitteinen: "Baltzar rikkoi perheemme ja tyttäremme".