Sotamuseo joutui evakkoon ilman uutta osoitetta – valtio aikoo pistää yli satavuotiaan kasarmin rahoiksi

- Taloja ei ole järkeä seisottaa Helsingissä tyhjillään, huomauttaa Kruununhaan asukasyhdistyksen aktiivi Jussi Heinämies. Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Entinen Sotamuseon rakennus Kruununhaassa Liisankadun ja Maurinkadun kulmauksessa seisoo tyhjillään jo neljättä vuotta. Sotamuseo lähti rakennuksesta vuonna 2016.

Kruununhaan asukasyhdistys esitti, että osaa rakennuksesta voitaisiin käyttää pop-up-tilana esimerkiksi konsertteja, taidenäyttelyjä tai kirpputoreja varten.

Rakennuksen omistava valtion Senaatti-kiinteistöt ei lämmennyt esitykselle.

– Sieltä ilmoitettiin ykskantaan, että tällainen ei ole mahdollista, asukasyhdistyksen hallituksen jäsen ja aloitteen isä Jussi Heinämies kertoo.

– Rakennus on määritelty myytävien talojen joukkoon eivätkä he haluta satsata mitään sen korjaamiseksi väliaikaiseen käyttöön, hän harmittelee.

Heinämies hämmästelee mustavalkoista asennetta.

– Meillä on kuitenkin lähellä hyvänä esimerkkinä entinen maa- ja metsätalousministeriön rakennus, josta tulee hotelli. Siellä toimi väliaikaisesti ravintola, galleria ja liikkeitä.

– Ei keskellä Helsinkiä kannattaisi pitää rakennuksia tyhjillään, sillä väliaikaista käyttöä kyllä löytyy, hän sanoo.

Senaatti-kiinteistöjen kiinteistökehityspäällikkö Otto Virenius kertoo, että entisen Sotamuseon kohdalla ei puuttunut hyvää tahtoa.

– Jos tilapäiskäyttö olisi ollut mahdollista, näin olisi tehty, mutta teknisen puolen asiantuntijat eivät sallineet sitä.

Vireniuksen mukaan rakennus on luokiteltu myytäväksi kohteeksi ja sen tulevaisuudesta neuvotellaan parhaillaan kaupungin kanssa.

– Vielä on liian aikaista arvioida, mihin käyttöön rakennus voisi tulla, Virenius sanoo.

Kruununhaan kadunkulmauksessa sijaitsevalla entisellä Sotamuseolla on kaksi osoitetta, Maurinkatu1 ja Liisankatu 1. Kuva: Jukka Hämäläinen Jukka Hämäläinen

Jos on rakennuksen tulevaisuus vaiheessa, niin on Sotamuseon tilaratkaisukin. Kokoelmat on siirretty varastoon Vantaalle ja toimintaa jatketaan Sotamuseon ja Tykistön maneeseissa Suomenlinnassa.

Sotamuseo joutui Puolustusvoimien mukaan lähtemään entisestä rakennuksesta, koska se oli huonokuntoinen. Uusi osoite piti löytyä Kaartin maneesista Pääesikunnan vierestä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan silloinen puolustusministeri Jussi Niinistö keskeytti valmistelun, koska ei ollut varmaa kenen omistukseen maneesi päätyy.

Sotamuseon tilakysymys on edelleen auki.

– Tavoitteena on saada tilat Kaartin Maneesista, mutta asia on niin vaiheessa, ettei siitä tällä hetkellä voi sanoa mitään, kertoo Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen

Uudenmaan kasarmi

Sijaitsee Liisankadun ja Maurinkadun kulmauksessa Kruununhaassa. Arkkitehti Evert Lagerspetzin suunnittelema rakennus valmistui 1883.

Toimi Uudenmaan tarkk'ampujapataljoonan kasarmina. Oli venäläisten hallussa 1901–1918.

Suomen Valkoisen Kaartin rykmentti 1919–1926. Sotakorkeakoulu 1924–1998, lukuun ottamatta sota-aikaa, jolloin toimi Helsingin varuskuntapataljoonana ja Ilmatorjuntarykmentin esikuntana.

Sotamuseona 1998–2016. Suojeltu valtioneuvoston päätöksellä 1980.

Aiheeseen liittyvää

 1. Kruununhakaan tulee hotelli
  10.10.2019 15:55
 2. Kaksi perinteistä kivijalkaliikettä etsii jatkajaa Kruununhaassa – "Hintamme on 60 000 euroa karvoineen ja nahkoineen"
  29.6.2019 9:35
 3. Kruununhaka saattaa sittenkin saada oman metroaseman
  3.5.2019 10:15
 4. Olavi, 97, paljasti liikuttavimman sotakokemuksensa ja tärkeän opetuksen nykynuorille – "Sitten tuli pieni hiljaisuus"
  18.11.2019 6:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut