Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sotamuseo joutui evakkoon ilman uutta osoitetta – valtio aikoo pistää yli satavuotiaan kasarmin rahoiksi

Entinen Sotamuseon rakennus Kruununhaassa Liisankadun ja Maurinkadun kulmauksessa seisoo tyhjillään jo neljättä vuotta. Sotamuseo lähti rakennuksesta vuonna 2016.

Kruununhaan asukasyhdistys esitti, että osaa rakennuksesta voitaisiin käyttää pop-up-tilana esimerkiksi konsertteja, taidenäyttelyjä tai kirpputoreja varten.

Rakennuksen omistava valtion Senaatti-kiinteistöt ei lämmennyt esitykselle.

– Sieltä ilmoitettiin ykskantaan, että tällainen ei ole mahdollista, asukasyhdistyksen hallituksen jäsen ja aloitteen isä Jussi Heinämies kertoo.

– Rakennus on määritelty myytävien talojen joukkoon eivätkä he haluta satsata mitään sen korjaamiseksi väliaikaiseen käyttöön, hän harmittelee.

Heinämies hämmästelee mustavalkoista asennetta.

– Meillä on kuitenkin lähellä hyvänä esimerkkinä entinen maa- ja metsätalousministeriön rakennus, josta tulee hotelli. Siellä toimi väliaikaisesti ravintola, galleria ja liikkeitä.

– Ei keskellä Helsinkiä kannattaisi pitää rakennuksia tyhjillään, sillä väliaikaista käyttöä kyllä löytyy, hän sanoo.

Senaatti-kiinteistöjen kiinteistökehityspäällikkö Otto Virenius kertoo, että entisen Sotamuseon kohdalla ei puuttunut hyvää tahtoa.

– Jos tilapäiskäyttö olisi ollut mahdollista, näin olisi tehty, mutta teknisen puolen asiantuntijat eivät sallineet sitä.

Vireniuksen mukaan rakennus on luokiteltu myytäväksi kohteeksi ja sen tulevaisuudesta neuvotellaan parhaillaan kaupungin kanssa.

– Vielä on liian aikaista arvioida, mihin käyttöön rakennus voisi tulla, Virenius sanoo.

Jos on rakennuksen tulevaisuus vaiheessa, niin on Sotamuseon tilaratkaisukin. Kokoelmat on siirretty varastoon Vantaalle ja toimintaa jatketaan Sotamuseon ja Tykistön maneeseissa Suomenlinnassa.

Sotamuseo joutui Puolustusvoimien mukaan lähtemään entisestä rakennuksesta, koska se oli huonokuntoinen. Uusi osoite piti löytyä Kaartin maneesista Pääesikunnan vierestä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan silloinen puolustusministeri Jussi Niinistö keskeytti valmistelun, koska ei ollut varmaa kenen omistukseen maneesi päätyy.

Sotamuseon tilakysymys on edelleen auki.

– Tavoitteena on saada tilat Kaartin Maneesista, mutta asia on niin vaiheessa, ettei siitä tällä hetkellä voi sanoa mitään, kertoo Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen