Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Maanantaina käyttöönotetun Suomen korkeimman asuintalon, Majakan, hissi kulkee niin nopeasti, että korvat menevät lukkoon. Hissi on hetkessä 33. kerroksen kattoterassilla ja asukkaiden käytössä olevissa yhteistiloissa ja saunaosastolla

– Majakassa on Suomen nopeimmat hissit. Ne kulkevat viisi metriä sekunnissa, sanoo talon rakennuttajana toimivan SRV:n viestintäpäällikkö Heidi Tetteh

Asukkaat pääsivät muuttamaan SRV:n laatiman kahden tunnin muuttoaikaikkunan puitteissa asuntoihinsa maanantaista alkaen. Muutot kestävät neljä viikkoa.

– Tervetuloa meille, naurahtavat hissin ovella yhdennestätoista kerroksesta asunnon ostaneet Eila ja Matti Tamminen

Laajasalolaisesta rivitalosta Kalasatamaan muuttavien Tammisten virallinen muuttopäivä on lauantai. Muutamia laatikoita ja valaisimia on jo tuotu asuntoon, koska avaimet luovutettiin aiemmin tällä viikolla.

– Ajatuksena oli, että muutamme perheasunnosta hyvän sään aikaan hyvien palveluiden äärelle. Terveysasema on vieressä, esteetön asunto ja palvelut vieressä, ynnää Eila Tamminen.

– Vielä on auto, mutta myöhemmin pärjäämme hyvin ilmankin, jatkaa Matti Tamminen

Lauantaihin mennessä Majakkaan on saatu tehtyä 68 muuttoa. Asuntoja 35-kerroksisessa tornitalossa on yhteensä 282.

Tammisten muuttopäivä on lauantai. Jo viikolla uuteen asuntoon oli tuotu muutama lamppu ja tuoleja.

Tammiset ovat jo tilanneet asunnossaan olevan parveketta muistuttavan huoneenlämpöisen viherhuoneen seinälle elävän vihertaulun sekä isoja viherkasveja. Olohuoneeseen on tulossa koko seinällinen kirjahyllyä, sillä sadasta muuttolaatikosta kirjoja on noin puolet.

– Asunnon suunnittelijalle täytyy antaa kymmenen pistettä makuuhuoneen ikkunasta. Ensin en ymmärtänyt sitä lainkaan, Eila Tamminen sanoo ja näyttää makuu- ja viherhuoneen välistä lasiseinää, jonka ansiosta makuuhuoneestakin näkyy Tuomiokirkko.

Ikkunat pitävät Kalasataman valtavan liikennemassan äänet asunnon ulkopuolella. Sisällä on lähes täysin hiljaista.

Tammiset uskovat alkavansa käyttää talon palveluista ainakin siivous- ja aulapalveluita sekä 33. kerroksen asukkaiden tilojen juhlien järjestämiseen.

Majakan huipulta on jopa suurkaupunkimaiset näkymät. Kuvat: Päivi Tuovinen

SRV:n Tettehin mukaan aulapalvelut ovat asukkaille ensimmäiset kaksi vuotta maksuttomia.

– Katsotaan sen jälkeen, mitä mieltä asukkaat siitä ovat. Tämä on oppimiskokemus meille itsellemmekin.

Asukkaiden käytössä on lisäksi muun muassa pesula, kuntosali, pyöränhuoltotila ja saunojen yhteydessä kattoterassilla ulkopalju sekä kesäkeittiö.

Tammiset tekivät ennakkovarauksen 93,5-neliöisestä kolmiostaan myyntiesitteen perusteella jo vuonna 2016 ja kaupat vuonna 2017. Asunnon ostohintaa he eivät halua kertoa. Majakan asuntojen keskineliöhinta on 7 250 euroa.

– On tätä kyllä odotettu. Kyllä me jossain vaiheessa mietimme, että mitenköhän tämä mahdetaan saada valmiiksi, mutta nyt on tuntunut ihan lupaavalta, Eila Tamminen hymähtää.

Talon rakennusvaiheessa sattunut vesivahinko aiheutti rakennuttajalle miljoonien eurojen kustannukset ja pitkitti rakentamista.

Majakan noin 500 asukkaan muutto kestää yhteensä vajaa kuukauden päivät.

SRV tarjoaa asukkaille maksutta kahden tunnin kantoavun. Majakkaan muuttavien asukkaiden määrä vastaa noin kuutta tavallista kerrostaloa.

– Muuttoja on valmisteltu kuukausia. Kaikkeen on pyritty varautumaan ja valmistautumaan ennakkoon. Huomioon on täytynyt ottaa täällä jo asuvat sekä muuttajat, sanoo SRV:n palvelupäällikkö Katriina Tammilehto