Komission raportti: Koulutustausta vaikuttaa merkittävästi elinajanodotteeseen Suomessa

Vähiten koulutetut suomalaismiehet voivat odottaa elävänsä 5,5 vuotta lyhyemmän elämän kuin eniten koulutetut. Naisilla tämä koulutuksen aiheuttama ero on 3,5 vuotta. Sosioekonomisen aseman mukaiset erot elinajanodotteessa ovat Suomessa edelleen merkittäviä.

Näin todetaan Euroopan komission julkaiseman raportin maakohtaisissa tiedoissa, jossa tarkastellaan muun muassa Suomen väestön terveyttä ja merkittäviä riskitekijöitä sekä selvitetään terveysjärjestelmien tehokkuutta ja saavutettavuutta.

Suomen osalta todetaan, että huomattavaa edistystä on saavutettu tupakoinnin kaltaisten terveysriskin aiheuttavien tekijöiden vähentämisessä.

Lihavuus on kuitenkin lisääntynyt sekä lapsilla että aikuisilla, ja suurin osa toimenpiteistä, joilla tätä kasvua on pyritty hillitsemään, on tuottanut toistaiseksi vain vähän tuloksia.

Terveydentilassa havaittavat erot johtuvat suurelta osin siitä, että riskitekijöitä esiintyy enemmän vähän koulutetuilla ja pienituloisilla. Tämä näkyy tupakoinnin ja lihavuuden yleisyydessä vähiten koulutettujen ryhmässä.

Alkoholin käyttö on yhä suuri kansanterveydellinen ongelma Suomessa, sillä yli kolmasosa aikuisista kertoo käyttävänsä säännöllisesti runsaasti alkoholia.

Komission raportin mukaan yksi keskeinen haaste Suomessa on helpottaa perusterveydenhuoltoon pääsyä ja edistää nykyistä parempaa koordinaatiota perusterveydenhuollon ja sairaaloiden sekä sosiaalipalvelujen välillä.

Erityisenä huolenaiheena on, että sekä työnantajien suoraan rahoittama työterveyshuolto että yksityisten tuottajien tuottama perusterveydenhuolto lisäävät eriarvoisuutta hoitoon pääsyssä.

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut