Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiin rakennetaan 3 000 asukkaan alue, jonne kaava ei velvoita yhtäkään parkkipaikkaa – "Hyödyke, jota ostetaan ja myydään"

Kalasataman kärkeen Nihtiin rakennetaan asuinalue noin 3 000 asukkaalle. Valtuusto hyväksyi keskiviikkona alueen asemakaavan ja asemakaavan muuttamisen.

Nihdin siluettia leimaavat kuusikerroksisten korttelien yläpuolelle nousevat 12‒19 kerrosta korkeat asuintornit.

Uusi alue on samalla ensimmäinen Helsingissä, jossa kaava ei velvoita rakentamaan pysäköintipaikkoja.

– Kaupunginvaltuusto hyväksyi juuri yksimielisesti ensimmäisen asemakaavan, jossa ei ole lainkaan asuntojen parkkinormia, vihreiden Otso Kivekäs iloitsi Facebookissa keskiviikkona.

– Erona aiempaan on, että kaupunki ei vaadi ketään rakentamaan parkkipaikkoja. Talojen rakennuttajat voivat niitä tehdä, jos arvelevat tulevien asukkaiden haluavan niistä maksaa. Lisäksi kaavassa on paikka, josta voidaan rakentaa luiska parkkiluolaan, jos joku haluaa sellaisen tulevaisuudessa rakentaa. Omalla riskillään siis, ei kaupungin rahoilla, Kivekäs selvittää.

Hän muistuttaa, että alueella tulee liikennöimään 3 ratikkalinjaa ja pysäköintipaikkojakin Nihtiin varmasti rakennetaan. Mikäli rakennusyhtiöt toteuttavat enemmän autopaikkoja kuin saavat kaupaksi asukkaille, riski lankeaa heidän maksettavakseen.

– Tällä saarella autopaikat eivät enää ole kaupungin erityissuojeluksessa. Eivät kiellettyjä, mutta hyödyke jota ostetaan ja myydään markkinatalouden puitteissa siinä kuin asuntojakin.

Kaupunki kertoo tiedotteessa, että tavoitteena on rakentaa Kalasatamaan vetovoimainen, kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen ja vahvan identiteetin omaava asuinalue.

Alueelle on suunniteltu kymmenen asuntokorttelia, hotellikortteli, ravintolakortteli, kaksi vesialueen korttelia liike-, toimisto- ja ravintolalaivoille, päiväkoti ja pienvenesatama. Lisäksi alueelle rakennetaan Nihdin Merihakaan ja Hanasaareen yhdistävä Merihaansilta, josta haarautuu Hiilisatamansilta.

Nihdin rannat toteutetaan monipuolisina virkistys- ja ulkoilualueina.

Helsinki on jo päättänyt, että Hernesaaren ja Hakaniemenrannan kaavoituksessa ei käytetä parkkinormia, joka säätelee paikkojen määrää.

Otso Kivekäs kertoo päivityksessään toivovansa, että parkkinormi poistetaan jatkossa kaikkialla kaupungissa.

– Tämä on yksi niistä muutoksista, joiden eteen olen tehnyt seitsemän vuotta töitä. Kiitos kaikille, jotka olette olleet mukana ajamassa samaa päämäärää – työmme alkaa lopulta kantaa hedelmää, riemuitsee 7 vuotta kaupunginvaltuutettuna ollut Kivekäs.