Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisnainen liftasi 9 000 kilometriä Tallinnasta Iraniin – "Ikäviin ihmisiin törmäsin todella harvoin"

Munkkiniemeläinen valokuvaaja ja toimittaja Emma Vepsä liftasi 9 000 kilometriä Tallinnasta Iraniin.

– Matkani taustalla oli oikeastaan tarve näyttää, että monissa maissa, joita kohtaan ihmisillä on ennakkoluuloja, suurin osa ihmisistä on ihan yhtä mukavaa porukkaa kuin missä tahansa muualla. Ennakkoluulojen kohteina ovat esimerkiksi Iran ja Turkki, Vepsä kertoo.

Liftausreissun varrelle sattui monia valtioita, joissa esimerkiksi ihmisoikeusasioissa on moitittavaa.

– Näistä maista uutisoidessa negatiiviset asiat ovat aina esillä. Harvoin kirjoitetaan tavallisista iranilaisista ja turkkilaisista, siitä, mitä he ajattelevat. Liftaaminen on hyvä keino tutustua tavallisiin ihmisiin.

Reissun pohjalta syntynyttä kirjaa Tie Teheraniin – Peukalokyydillä Iraniin Vepsä kuvailee matkakirjallisuudeksi, jossa on mukana myös ihmisoikeuksia, politiikkaa ja historiaa.

Vepsää siis kiehtoo tuntematon ja samalla kiinnostaa todellisuus konfliktien, kriisien ja negatiivisten stereotypioiden taustalla. Hän uskoo, että maailma on parempi paikka kuin poliitikot ja uutisotsikot antavat ymmärtää.

– Kirjassa avaan myös kansainvälistä liftauskulttuuria.

Vepsällä on kokemusta pitkistä liftaten tehdyistä matkoista jo ennestään, hän liftasi Moskovasta Afganistaniin 7 000 kilometrin matkan, tuon reissun pohjalta syntyi kirja Asfalttivolgaa etelään – Peukalokyydillä Moskovasta Afganistaniin

Matkantekoa liftaamalla, eli härmäläisittäin peukalokyydillä, saatetaan pitää hieman riskaabelina matkustusmuotona. Vepsä ei liftaamista pelkää.

– Ennen reissuani Moskovasta Afganistaniin olin jo liftannut jonkun verran myös ulkomailla. Ajattelin kuitenkin ennen matkaa, että onkohan edes mahdollista liftata Moskovasta Afganistaniin. Mutta olihan se, Vepsä muistelee.

– Ikäviin ihmisiin olen liftatessa törmännyt todella harvoin. Joitakin epämiellyttäviä tilanteita liftausmatkoillani toki on ollut, mutta jos ajattelee, että olen liftannut kymmeniätuhansia kilometrejä kymmenissä maissa, niin kyllä se vähäistä on ollut.

Vepsän mielestä liftatessa on lähtökohtaisesti hyvä yrittää luottaa ihmisiin: liftaajan kuljettajaan ja kuljettajan liftaajaan.

Vepsän matka Tallinnasta Iraniin alkoi helmikuussa 2016. Matkallaan hän muun muassa koki, että Turkissa on vallalla tiukka linja ja Transnistriaa, joka on valtio ilman valtion oikeuksia, jäytää kymmeniä vuosia kestänyt jäätynyt konflikti.

Konservatiiviselta vaikuttava Iran taas oli Vepsän mielestä täynnä yllätyksiä. Kun moraalipoliisi ei ollut näkemässä, naisten huivit saattoivat lentää nurkkaan ja vodkashoteista kotibileissä kieltäytyvää suomalaista ihmeteltiin.