Helsinkiläisnainen liftasi 9 000 kilometriä Tallinnasta Iraniin – "Ikäviin ihmisiin törmäsin todella harvoin"

Helsinkiläinen Emma Vepsä on intohimoinen liftaaja. Atena Kustannus

Jussi Vehkasalo

Munkkiniemeläinen valokuvaaja ja toimittaja Emma Vepsä liftasi 9 000 kilometriä Tallinnasta Iraniin.

– Matkani taustalla oli oikeastaan tarve näyttää, että monissa maissa, joita kohtaan ihmisillä on ennakkoluuloja, suurin osa ihmisistä on ihan yhtä mukavaa porukkaa kuin missä tahansa muualla. Ennakkoluulojen kohteina ovat esimerkiksi Iran ja Turkki, Vepsä kertoo.

Liftausreissun varrelle sattui monia valtioita, joissa esimerkiksi ihmisoikeusasioissa on moitittavaa.

– Näistä maista uutisoidessa negatiiviset asiat ovat aina esillä. Harvoin kirjoitetaan tavallisista iranilaisista ja turkkilaisista, siitä, mitä he ajattelevat. Liftaaminen on hyvä keino tutustua tavallisiin ihmisiin.

Iranissa Emma Vepsä matkasi muun muassa Alin ja Bettyn kyydissä. Tie Teheraniin – Peukalokyydillä Iraniin -kirjan kuvitusta. Kuva: Emma Vepsä Emma Vepsä

Reissun pohjalta syntynyttä kirjaa Tie Teheraniin – Peukalokyydillä Iraniin Vepsä kuvailee matkakirjallisuudeksi, jossa on mukana myös ihmisoikeuksia, politiikkaa ja historiaa.

Vepsää siis kiehtoo tuntematon ja samalla kiinnostaa todellisuus konfliktien, kriisien ja negatiivisten stereotypioiden taustalla. Hän uskoo, että maailma on parempi paikka kuin poliitikot ja uutisotsikot antavat ymmärtää.

– Kirjassa avaan myös kansainvälistä liftauskulttuuria.

Vepsällä on kokemusta pitkistä liftaten tehdyistä matkoista jo ennestään, hän liftasi Moskovasta Afganistaniin 7 000 kilometrin matkan, tuon reissun pohjalta syntyi kirja Asfalttivolgaa etelään – Peukalokyydillä Moskovasta Afganistaniin

Tämä kuva on otettu Turkissa Ismetin kyydissä. Tie Teheraniin – Peukalokyydillä Iraniin -kirjan kuvitusta. Kuva: Emma Vepsä Emma Vepsä

Matkantekoa liftaamalla, eli härmäläisittäin peukalokyydillä, saatetaan pitää hieman riskaabelina matkustusmuotona. Vepsä ei liftaamista pelkää.

– Ennen reissuani Moskovasta Afganistaniin olin jo liftannut jonkun verran myös ulkomailla. Ajattelin kuitenkin ennen matkaa, että onkohan edes mahdollista liftata Moskovasta Afganistaniin. Mutta olihan se, Vepsä muistelee.

– Ikäviin ihmisiin olen liftatessa törmännyt todella harvoin. Joitakin epämiellyttäviä tilanteita liftausmatkoillani toki on ollut, mutta jos ajattelee, että olen liftannut kymmeniätuhansia kilometrejä kymmenissä maissa, niin kyllä se vähäistä on ollut.

Vepsän mielestä liftatessa on lähtökohtaisesti hyvä yrittää luottaa ihmisiin: liftaajan kuljettajaan ja kuljettajan liftaajaan.

Valko-Venäjällä Emma Vepsä liftasi muun muassa Mikhailin kyydissä. Tie Teheraniin – Peukalokyydillä Iraniin -kirjan kuvitusta. Kuva: Emma Vepsä Emma Vepsä

Vepsän matka Tallinnasta Iraniin alkoi helmikuussa 2016. Matkallaan hän muun muassa koki, että Turkissa on vallalla tiukka linja ja Transnistriaa, joka on valtio ilman valtion oikeuksia, jäytää kymmeniä vuosia kestänyt jäätynyt konflikti.

Konservatiiviselta vaikuttava Iran taas oli Vepsän mielestä täynnä yllätyksiä. Kun moraalipoliisi ei ollut näkemässä, naisten huivit saattoivat lentää nurkkaan ja vodkashoteista kotibileissä kieltäytyvää suomalaista ihmeteltiin.

Aiheeseen liittyvää

 1. Liftarikonkarit Riikka ja Miia kertovat: Näin kyydin saa varmimmin – "99 prosentilla ihmisistä on hyvä tahto"
  2.9.2017 20:10
 2. Ylen toimittaja liftasi ja päätyi "raiskausautoon" – kyljessä luki Free Candy
  11.6.2017 21:20
 3. Tämä nainen liftasi 20 tunnissa Helsingistä Norjan rajalle – Näillä 5 vinkillä pystyt samaan
  7.5.2017 9:29
 4. Kaikkien aikojen matkailulegenda tekee paluun televisiooon – "Julistin pitäväni 15 vuoden tauon"
  26.9.2019 12:53
 5. Kotimaan matkailun suosio näkyy leirintäalueiden vilkastumisessa – Erityisesti ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on nousussa
  19.9.2019 19:30
 6. Älä pue lapselle täyttä toppavarustusta automatkalle – asiantuntija kertoo syyn
  22.11.2019 5:30
 7. Yhä useampi lähtee lähelle: Kotimaanmatkailu on nyt trendikästä – nämä kohteet vetävät eniten
  28.8.2019 19:35

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut