Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postilakko viivästyttää Kelan tukipäätöksiä: "Olemme joustaneet"

Postilakon vuoksi Kela ei ole lakkauttanut sellaisia asumistukia, joiden vuosi- tai määräaikaistarkistus olisi joulukuun alussa, vaikka tarkistusta ei ole haettu määräajassa.

Kun asumistuen vuosi- tai määräaikaistarkistukseen on noin kuukausi aikaa, Kela lähettää tuensaajalle kirjeen, jossa muistutetaan tarkistuksesta.

Asiakkaan pitää tehdä tarkistushakemus kirjeessä kerrottuun määräaikaan mennessä. Liitteeksi tarvitaan selvitykset muuttuneista tiedoista.

Jos asiakas ei palauta hakemusta määräaikaan mennessä, asumistuen maksu lakkaa.

Postilakon vuoksi on mahdollista, että Kelan muistutuskirjeet eivät ole saapuneet asiakkaille ajoissa. Lisäksi on mahdollista, että asiakkaiden postittamat tarkistushakemukset eivät ole saapuneet Kelaan.

– Kela on joustanut, jotta yhdenkään asiakkaan tuki ei katkeaisi sen vuoksi, että tieto määräaikaistarkistuksesta ei ole tullut perille. Tämän vuoksi emme ole lakkauttaneet niitä asumistukia, jotka olisi pitänyt tarkistaa 1.12.2019, vaikka tarkistusta ei ole haettu. Näin ollen asiakkaat saavat asumistuen joulukuussa aiempien kuukausien tapaan, Kelan etuusjohtaja Anne Neimala kertoo tiedotteessa.

– Tämä kuitenkin tarkoittaa, että joukossa on asiakkaita, joiden tuen määrä olisi tarkistuksen seurauksena muuttunut tai joiden tuki olisi pitänyt lakkauttaa. Heidän tukensa joudutaan tarkistamaan takautuvasti.

Jos tuen määrä suurenee tarkistuksessa, Kela maksaa korotuksen välittömästi. Jos tuen määrä pienenee tarkistuksessa, mahdollinen liikamaksu peritään yleensä takaisin.

– Pahoittelemme asiakkaille mahdollisesti aiheutuvaa vaivaa. Postilakko on poikkeustilanne. Ensisijaista oli varmistaa, että kenenkään tuki ei lakkaa sen vuoksi, ettei tieto tarkistuksesta ole tullut perille, Neimala sanoo.

Hän neuvoo, että asiakkaiden kannattaa selvittää tuen tarkistusajankohta ja tehdä tarkistus tarpeen mukaan

Yleinen asumistuki tarkistetaan viimeistään vuoden kuluttua sen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta. Eläkkeensaajan asumistuki tarkistetaan viimeistään kahden vuoden kuluttua sen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta.

Asiakas näkee oman tukensa tarkistusajankohdan edellisestä asumistuen päätöksestä.

Päätöksen voi lukea kirjautumalla Kelan verkkopalveluun osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Asiakas voi myös soittaa Kelaan ja kysyä tarkistuksesta. Jos puhelinpalvelussa on ruuhkaa, palveluun voi myös varata ajan.

Postilakon vuoksi Kela myös soittaa asiakkaille useammin kuin yleensä. Puhelu Kelasta tulee yleensä 020-alkuisesta numerosta.

Jos asumistuen vuosi- tai määräaikaistarkistus on ajankohtainen, asiakkaan kannattaa tehdä tarkistushakemus, vaikka siitä muistuttavaa kirjettä ei olisi tullutkaan. Tarkistus on kätevintä tehdä verkkopalvelussa, mutta sen voi tehdä myös suullisesti soittamalla Kelan puhelinpalveluun tai käymällä palvelupisteessä.