Teinien sijoituksiin liittyvät liki aina huumeet

Lastenkodissakin työskennellyt Marjo Mutanen sanoo, että teinien kanssa pärjää, kun jaksaa olla pitkäpinnainen ja ennakoitavissa. Antaa rajoja ja aikaa.

– Vanhemmat usein lasten tullessa teini-ikään ajattelevat, etteivät he enää kiinnosta teinejä. Olen oppinut, että se on ihan väärin. Kyllä teinejäkin kiinnostaa, ja heillä on toiveita vanhempiaan kohtaan, Mutanen sanoo Aamupostille.

Syksyllä on puhuttu paljon nuorten huumekokeiluista. Mutanen sanoo, että teini-ikäisten sijoituksiin huumeet liittyvät liki poikkeuksetta. Huumeista ei eroon päästä, hän lisää. Pitääkin kysyä, mihin tarpeeseen nuori päihteitä tarvitsee. Työ päihdepalveluissa opetti Mutaselle, että kyse on usein tarpeesta kokea yhteisyyttä ja hyväksyntää.

– Käyttäjillä oli taustallaan usein traumakokemuksia ja esimerkiksi oppimisvaikeuksia. Kaikki kietoutuu myös itsetunnon ympärille: kyllä voi ruveta ahdistamaan, kun periaatteessa kaikki on maailmassa mahdollista mutta ei pysty niihin mahdollisuuksiin tarttumaan.

– Ennen elämä oli simppelimpää ja oli vähemmän malleja, miten elää. Toisaalta nykyään myös elämän normaaleja kriisejä patologisoidaan. Kannatan sellaisten tunnetaitojen opettamista, että elämään voi suhtautua niin, että tunteita tulee ja niitä menee.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut