Voiko hissi pudota useita kerroksia? Korjausalan konkari kertoo faktat
3
Mika Ryhänen tutkii, löytyykö vanhasta hissin ohjauskeskuksesta laitteen valmistusvuotta. Sähkölaitteet olivat ennen vanhaan melko jykeviä. Klaus Nurmi
Katso isompi kuvaHissin nostokoneisto 1930-luvulta. Espoon Hissin toimitusjohtajan Mika Ryhäsen mukaan tällaisia laitteita on edelleen käytössä vanhoissa kerrostaloissa. Klaus Nurmi
Katso isompi kuvaEspoon Hissin toimitusjohtaja Mika Ryhänen esittelee hissin elektroniikkaa yrityksen toimitiloissa Olarinluomassa. Klaus Nurmi
Klaus Nurmi
| Päivitetty
Elokuvissa hissi on usein vaarallinen paikka. Joku jää hissikoriin loukkuun ja se putoaa kuilussa kipinöitä iskien kymmenen kerrosta tai enemmänkin ja mäsähtää näyttävästi palasiksi.
Mika Ryhäsessä tällaiset kohtaukset herättävät hilpeyttä.
– Onhan se dramaattisen näköistä. Mutta ei hissi oikeasti tipu sillä tavalla. Jos se putoaa, niin korkeintaan metrin.
Huoltoyhtiö Espoon Hissin toimitusjohtajana Ryhänen tuntee hissit ja niiden tekniikan perin juurin. Hänen viestinsä varmasti rauhoittaa monia hissipelkoisia.
Hisseissä on nimittäin turvajärjestelmä, mekaaninen tarrainlaite, joka estää hissikoria putoamasta vaikka vaijerit katkeaisivat.
Turvapuhelin on ollut hisseissä pakollinen 1990-luvun lopulta asti ja niitä on asennettu myös sitä vanhempiin hisseihin.
– Hälytyksiä tulee päivittäin. Hissi on jumissa ja joskus siinä on ihmisiä kyydissä, joskus ei, selvittää Ryhänen.
Häiriötilanteeseen kannattaa suhtautua rauhallisesti, hän neuvoo. Huoltoyhtiön vasteaika on puoli tuntia.
Ryhäsen mukaan yllätyksenä tuleva vika on joillekin ihmisille iso henkinen järkytys.
– Monelle hissin jumittuminen tapahtuu kuitenkin ensimmäisen kerran. Joskus meitä vastassa on ollut täysin paniikissa olevia ihmisiä, hän kertoo.
Uudenmaan alueella toimiva perheyritys Espoon Hissi palkitaan tänä viikonloppuna Espoon vuoden yrittäjänä. Toimitusjohtajaa huomionosoitus ilahduttaa ja samalla vähän hämmentää.
– Se on iso kunnia. Olemme ilmeisesti tehneet joitain asioita oikeinkin. Toisaalta emme ole pitäneet itsestämme meteliä, vaan hoitaneet omat hommamme, Ryhänen sanoo.
Yrityksen perusti hänen isänsä Raimo Ryhänen 1985. Olarilaisesta piharakennuksesta alkanut hissien huolto ja korjaustyö on kasvanut 33 hengen yritykseksi, joka pyörittää runsaan kuuden miljoonan euron liikevaihtoa.
Raimo Ryhänen työskenteli hissiyhtiö Valmet-Otiksella ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Perheen vanhin lapsi Mika on ollut perheyrityksessä mukana ”hiekkalaatikolta asti”.
Toimitusjohtajana hän aloitti 2012.
– Tykkäsin nuorena rassata kaikkea maan ja taivaan väliltä. En vieläkään arkaile vetää haalareita ylle, mutta aika vain ei toimistotöiltä riitä.
Myös Ryhäsen nuorempi sisar ja veli ovat yrityksessä töissä.
Hissien valmistajia on kymmeniä, vaikka maallikko osaa nimetä niistä ehkä vain pari. Espoon Hissinkin huoltokannassa on pari-kolmekymmentä eri merkkiä ja niillä puolestaan on satoja malleja.
– Hissiyhtiöillä on myös omat huoltonsa. Kilpailu alalla on aika kovaa, Ryhänen toteaa.
Vanhoissa kerrostaloissa koria voi hinata ylös ja alas liki sata vuotta vanha koneisto.
Uudessa tekniikassa taasen erillistä konehuonetta ei ole lainkaan, vaan kaikki laitteet ovat hissikuilussa.
– Köysistä on myös siirrytty hiljaisempaan hihnavetoon.
Elektroniikka on hisseissä korvannut perinteistä mekaniikkaa. Hissin saa tilattua jo älykännykälläkin. Samalla hissien laskennallinen ikä lyhenee.
– Hissien peruskorjausten tarve kasvaa räjähdysmäisesti.
Viime vuonna Suomessa uusittiin tai peruskorjattiin noin tuhat hissiä, kun niitä on kaikkiaan käytössä lähes 70 000.