Valma ja Hilde haistavat homeen – koirat ovat yhä useammin apuna ongelmien rassaamissa suomalaiskodeissa

Pizzamaustetta, kuivaa naudanlihaa, ikkunanpesuaineeseen kastettuja topsitikkuja. Ja hometta.

Homekoira Valma valitsee varmaotteisesti oikean purkin. Puolitoistavuotias kultainennoutaja on yksi kesällä perustetun Homekoirapalvelut Home Work -yrityksen työntekijöistä. Yrityksessä työskentelee myös 4-vuotias novascotiannoutaja Hilde sekä niiden emäntä, kirkonkyläläinen Leena Paavola

Paavola on koulutukseltaan restonomi, mutta homekoiran kanssa työskentely on ollut taustalla jo pitkään. Halu työskennellä koiran kanssa kasvoi lopulta niin suureksi, että hän perusti oman yrityksen.

Paavola on käynyt koirineen harjoitustyönä läpi sata asuntoa, joista osasta on löytynyt enemmän, osasta vähemmän hometta.

– Kunnan kiinteistöihin olisi hyvä päästä koiran kanssa. Niitä voisi käydä vuosittain vaikkapa kesäaikaan läpi, mutta sellaiseen kunnilla ei ole kiinnostusta, Paavola sanoo.

Hän luottaa kuitenkin siihen, että hänen yrityksensä harjoittamalle toiminnalle löytyy kysyntää.

– Vaikka asia on ikävä, ihmiset ovat olleet onnellisia ja tyytyväisiä niissä paikoissa, joissa olemme käyneet. Kun ongelma on saatu selville, he ovat päässeet korjaamaan sitä, Paavola kertoo.

Koiran käynti homeesta mahdollisesti kärsivässä rakennuksessa on tutkimuksen ensimmäinen vaihe. Sitä seuraavat asiantuntijan tekemät jatkotutkimukset.

– Käytyäni koiran kanssa tilan läpi otan kuvat kohdista, jotka koira on merkannut. Kun lähetän asiakkaalle raportin, laitan siihen erikseen ohjeet jatkotutkijaa varten. Näin hän osaa katsoa, mitä yhtäläisyyksiä hän löytää koiran merkkausten ja jatkotutkimuksen väliltä, Paavola selittää.

Hänen perimänsä palkkio seuraa Suomen Homekoirayhdistys ry:n taksaa, joka perustuu käynnin perittävään hintaan sekä tutkittavien neliöiden määrään.

Jos tutkimus johtaa korjauksiin, homekoiran käyttämisestä voi Paavolan mukaan saada kotitalousvähennyksen. Sen saaminen edellyttää kuitenkin, että rakenteita on käynyt katsomassa ja tarkistamassa joku rakennusalan ammattilainen.

Pelkkä haju ei vielä välttämättä kerro homeesta, mutta se on merkki, että muutoksia tarvitaan.

– Jos kotona haisee, se johtuu huonosta ilmanvaihdosta. Huono ilmanvaihto aiheuttaa huonon sisäilman. Jos nenä on tukossa tai silmiä kirvelee, kiinnittäkää siihen huomiota, Paavola vetoaa.

Leena Paavola on koirineen mukana myös Homejahti -nimisessä ryhmässä. Hänen lisäkseen siihen kuuluvat hyvinkääläinen Mervi Salo ja vantaalainen Ari Heikkinen Yhteensä porukalla on käytössään 5–7 koulutettua homekoiraa. Tämä mahdollistaa suurissakin kohteissa työskentelyn.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut