Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Metsästyksessä hyödynnetty teknologiaa laittomasti – Metsähallitus:" Vaarantaa muiden turvallisuuden"

Drone-lennokit ja GPS-paikantimet houkuttavat metsästäjiä laittomuuksiin. Metsästyslaki kieltää niiden molempien, ja ylipäätään kaikkien liikkuvien moottorikäyttöisten laitteiden käytön metsästyksessä.

Metsähallitus kertoo erävalvontansa havainneen sekä droneja että GPS-paikantimia hyödynnettävän lainvastaisesti.

Drone-lennokkeilla on hätyytelty eläimiä metsästäjien suuntaan.

– Tämä on yksiselitteisesti kiellettyä, erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksesta sanoo tiedotteessa.

GPS-paikantimien käyttö puolestaan on luvallista ja hyvin yleistä metsästyskoirien kaulapannoissa. Niitäkin on kuitenkin käytetty väärin.

Metsähallituksen tietojen mukaan jotkut metsästäjät seuraavat koiratutkasta koiran ja hirven liikkeitä ja yrittävät kiirehtiä autolla hirvien eteen. Hirvi saatetaan ampua laittomasti auton suojista.

Metsästyslaki kieltää riistan ampumisen ajoneuvosta, sen suojasta ja sata metriä lähempänä ajoneuvoa välittömästi sen pysäyttämisen jälkeen.

– Lisäksi siinä rallissa autojen nopeudet voivat nousta metsäautoteillä koviksi, mikä vaarantaa muuta liikennettä ja muiden metsästäjien turvallisuuden, ylitarkastaja Ahonen huomauttaa.

Metsähallituksen erävalvonta muistuttaa, että riistaa saa tarkkailla ja kuvata droneen asennettujen kameroiden avulla, kunhan eläimiä ei häiritä metsästystarkoituksessa.

Metsästyksessä eläimiä ei saa edes jäljittää dronen avulla. Esimerkiksi riistalaskennoissa apuvälinettä voi kuitenkin käyttää, koska silloin kyse ei ole metsästystä.