Gufran, 30, ja Raihan, 29, tekevät jopa 90-tuntista työviikkoa – Triplaan avatusta ravintolasta tuli heti menestys

Veljekset Gufran Lutful ja Raihan Faglul avasivat Fafa’s pikaruokaravintolan Triplaan. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Hyvää yöunta 8 tuntia ja saman verran innostavaa työtä päälle. Tämän jälkeen vuorokauteen jää 8 ylimääräistä tuntia.

Mitä tuolla ajalla voisi tehdä?

– Siinä on aikaa esimerkiksi toiselle kokopäivätyölle tai uuden oppimiseen, sanoo Triplan kauppakeskuksessa työskentelevä yrittäjä Gufran Lutful, 30.

Vaikka hän kärjistääkin, ei mies puhu täysin pehmoisia.

Lutfulin pitkään työhistoriaan mahtuu muun muassa valokuvausta, jäätelökioskien pyörittämistä, taksin ajamista, kokin töitä, pizzayrittäjyys, asiakaspalvelua ja ohjelmistosuunnittelua Nokialla.

Tänä vuonna Lutful perusti veljensä Raihan Faglulin, 29, kanssa kaksi Fafa’s-pikaruokaravintolaa Helsinkiin. Ensimmäisen Hakaniemeen keväällä ja toisen syksyllä Triplan kauppakeskukseen.

– Saatan työskennellä viikossa noin 70–90 tuntia, Lutful laskee.

– En koe itseäni väsyneeksi. Stressiä on, mutta sen kokemiseen voi vaikuttaa.

Bangladeshissa syntynyt ja 2010-luvulla Suomen kansalaisuuden saanut Lutful kiinnostui yrittäjyydestä 15-vuotiaana Malesiassa. Hän oli perustamassa jo nuorena yritystä, joka keskittyi verkkoliiketoimintaan. Ohjelmistoinsinöörin koulutuksen saaneen Lutfulin perheellä on laajat kansainväliset sukulaisverkostot muun muassa Qatarissa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

– Muutin Suomeen noin 12 vuotta sitten setäni suosituksesta. Uutisista luin korkeatasoisesta ja ilmaisesta koulutuksesta, Vantaalla asuva Lutful kertoo.

Vajaat neljä vuotta sitten Suomeen muuttanut Raihan Faglul opiskelee tällä hetkellä kokiksi Ravintolakoulu Perhossa. Hän kertoo, että ansioluettelossa on jo yksi kansainvälinen liiketaloustutkinto Helsinki Business Collegesta ja toinen on tulossa virolaisesta Estonian Business Schoolista.

– Kun minulla on vapaa-aikaa, opiskelen suomea. Olen kehittynyt siinä, koska juttelen ravintolassa paljon asiakkaiden kanssa.

Veljekset uskovat, että kuka tahansa voi oppia mitä tahansa.

– Se vaatii aikaa, omistautumista, vaivannäköä ja ponnistelua. Epäonnistumisten jälkeen täytyy yrittää uudelleen.

Lutful sanoo, ettei hänen kalenterissaan ole perinteisesti ajateltua vapaa-aikaa. Intohimo työhön vie mennessään. Hän kuvailee työntekoa flow-tilaksi. Aikaa kuluu myös suomalaisen kihlatun ja sukulaisten kanssa.

– Jos ystävä pyytää saunomaan, niin järjestän sille kyllä tilaa. Kokeilin myös lentämistä pienkoneella Malmin yllä, kun sain lahjakortin kihlatultani.

Sosiaalisen median tilit Lutful on säätänyt niin, että puhelinta selatessa vastaan tulee vain hyödyllistä tietoa.

– Olen rajannut kaiken negatiivisen pois. Sosiaalisesta mediassa jaetaan niin paljon hyvää tietoa, että sen avulla voi saada riittävästi oppia vaikka MBA-tutkintoa varten, hän pohtii.

Suomi tarjoaa veljesten mukaan hyvät mahdollisuudet yrittämiselle.

– Tässä maassa on hyvä systeemi, koska kaikki tarvittava tieto on ihmisten saatavilla. Täytyy vain osata kysyä, mistä tiedon ja avun saa. Vaikeinta on aloittaa. Ihmisillä on liikaa tekosyitä siirtää asiat huomiseksi tai myöhemmäksi.

Triplaan yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä. Ensimmäisinä päivinä Fafa’sissa asiakkaita oli noin 450. Sen jälkeen määrä on tasoittunut noin kolmeensataan.

– Saimme ensimmäisenä päivänä tavoitemyynnin täyteen kolmessa tunnissa. Odotamme sitä, että Triplan hotelli, toimistot ja asunnot aukeavat.

Lutful uskoo, että asiakasmäärät pysyvät Triplan kauppakeskuksessa jatkossakin korkealla. Menestyäkseen yrityksen täytyy olla houkutteleva ja kehittyä jatkuvasti.

– Suomalaiset eivät ole vielä täysin tottuneita food court -ravintolakeskittymään, joissa on monta ravintolaa, mutta pöydän voi valita mistä tahansa. Olen antanut kauppakeskukselle palautetta, miten Triplan toisen kerroksen food courtista voisi tehdä helpommin lähestyttävän. Esimerkiksi osan väliseinistä voisi poistaa, jotta asiakkaat näkevät vapaat pöydät paremmin ja ymmärtäisivät, että kyseessä on yleinen ruokailutila.

Veljekset sanovat, että menestyksellä on ollut myös kääntöpuolensa.

– Olemme kohdanneet myös vaikeuksia yrityksen aloittamisessa. Esimerkiksi ennen kuin saimme yhden jäätelökioskipaikan, kävimme läpi 30 mahdollista kioskipaikkaa. Ja vuosikymmen sitten kieli oli haaste Suomessa, mutta nykyään kielimuuri on madaltunut.

Gufran ja Raihan lähestyvät ikäviäkin asioita positiivisen ajattelun kautta.

– Ravintolamme kulttuuriin kuuluu, ettemme riitele asiakkaiden kanssa. Asiakas on aina oikeassa. Kukaan ei ole täydellinen ja koko työyhteisö voi oppia, kun käymme asiat läpi tiimin kanssa. Sormella osoittelu ei auta ketään. Ajattelemme, että jokaisen yksilön antama työpanos on korvaamaton osa yhteiskuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
 7. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
 8. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 9. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 11. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 12. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 13. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 14. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 15. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.