Gufran, 30, ja Raihan, 29, tekevät jopa 90-tuntista työviikkoa – Triplaan avatusta ravintolasta tuli heti menestys

Veljekset Gufran Lutful ja Raihan Faglul avasivat Fafa’s pikaruokaravintolan Triplaan. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Hyvää yöunta 8 tuntia ja saman verran innostavaa työtä päälle. Tämän jälkeen vuorokauteen jää 8 ylimääräistä tuntia.

Mitä tuolla ajalla voisi tehdä?

– Siinä on aikaa esimerkiksi toiselle kokopäivätyölle tai uuden oppimiseen, sanoo Triplan kauppakeskuksessa työskentelevä yrittäjä Gufran Lutful, 30.

Vaikka hän kärjistääkin, ei mies puhu täysin pehmoisia.

Lutfulin pitkään työhistoriaan mahtuu muun muassa valokuvausta, jäätelökioskien pyörittämistä, taksin ajamista, kokin töitä, pizzayrittäjyys, asiakaspalvelua ja ohjelmistosuunnittelua Nokialla.

Tänä vuonna Lutful perusti veljensä Raihan Faglulin, 29, kanssa kaksi Fafa’s-pikaruokaravintolaa Helsinkiin. Ensimmäisen Hakaniemeen keväällä ja toisen syksyllä Triplan kauppakeskukseen.

– Saatan työskennellä viikossa noin 70–90 tuntia, Lutful laskee.

– En koe itseäni väsyneeksi. Stressiä on, mutta sen kokemiseen voi vaikuttaa.

Bangladeshissa syntynyt ja 2010-luvulla Suomen kansalaisuuden saanut Lutful kiinnostui yrittäjyydestä 15-vuotiaana Malesiassa. Hän oli perustamassa jo nuorena yritystä, joka keskittyi verkkoliiketoimintaan. Ohjelmistoinsinöörin koulutuksen saaneen Lutfulin perheellä on laajat kansainväliset sukulaisverkostot muun muassa Qatarissa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

– Muutin Suomeen noin 12 vuotta sitten setäni suosituksesta. Uutisista luin korkeatasoisesta ja ilmaisesta koulutuksesta, Vantaalla asuva Lutful kertoo.

Vajaat neljä vuotta sitten Suomeen muuttanut Raihan Faglul opiskelee tällä hetkellä kokiksi Ravintolakoulu Perhossa. Hän kertoo, että ansioluettelossa on jo yksi kansainvälinen liiketaloustutkinto Helsinki Business Collegesta ja toinen on tulossa virolaisesta Estonian Business Schoolista.

– Kun minulla on vapaa-aikaa, opiskelen suomea. Olen kehittynyt siinä, koska juttelen ravintolassa paljon asiakkaiden kanssa.

Veljekset uskovat, että kuka tahansa voi oppia mitä tahansa.

– Se vaatii aikaa, omistautumista, vaivannäköä ja ponnistelua. Epäonnistumisten jälkeen täytyy yrittää uudelleen.

Lutful sanoo, ettei hänen kalenterissaan ole perinteisesti ajateltua vapaa-aikaa. Intohimo työhön vie mennessään. Hän kuvailee työntekoa flow-tilaksi. Aikaa kuluu myös suomalaisen kihlatun ja sukulaisten kanssa.

– Jos ystävä pyytää saunomaan, niin järjestän sille kyllä tilaa. Kokeilin myös lentämistä pienkoneella Malmin yllä, kun sain lahjakortin kihlatultani.

Sosiaalisen median tilit Lutful on säätänyt niin, että puhelinta selatessa vastaan tulee vain hyödyllistä tietoa.

– Olen rajannut kaiken negatiivisen pois. Sosiaalisesta mediassa jaetaan niin paljon hyvää tietoa, että sen avulla voi saada riittävästi oppia vaikka MBA-tutkintoa varten, hän pohtii.

Suomi tarjoaa veljesten mukaan hyvät mahdollisuudet yrittämiselle.

– Tässä maassa on hyvä systeemi, koska kaikki tarvittava tieto on ihmisten saatavilla. Täytyy vain osata kysyä, mistä tiedon ja avun saa. Vaikeinta on aloittaa. Ihmisillä on liikaa tekosyitä siirtää asiat huomiseksi tai myöhemmäksi.

Triplaan yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä. Ensimmäisinä päivinä Fafa’sissa asiakkaita oli noin 450. Sen jälkeen määrä on tasoittunut noin kolmeensataan.

– Saimme ensimmäisenä päivänä tavoitemyynnin täyteen kolmessa tunnissa. Odotamme sitä, että Triplan hotelli, toimistot ja asunnot aukeavat.

Lutful uskoo, että asiakasmäärät pysyvät Triplan kauppakeskuksessa jatkossakin korkealla. Menestyäkseen yrityksen täytyy olla houkutteleva ja kehittyä jatkuvasti.

– Suomalaiset eivät ole vielä täysin tottuneita food court -ravintolakeskittymään, joissa on monta ravintolaa, mutta pöydän voi valita mistä tahansa. Olen antanut kauppakeskukselle palautetta, miten Triplan toisen kerroksen food courtista voisi tehdä helpommin lähestyttävän. Esimerkiksi osan väliseinistä voisi poistaa, jotta asiakkaat näkevät vapaat pöydät paremmin ja ymmärtäisivät, että kyseessä on yleinen ruokailutila.

Veljekset sanovat, että menestyksellä on ollut myös kääntöpuolensa.

– Olemme kohdanneet myös vaikeuksia yrityksen aloittamisessa. Esimerkiksi ennen kuin saimme yhden jäätelökioskipaikan, kävimme läpi 30 mahdollista kioskipaikkaa. Ja vuosikymmen sitten kieli oli haaste Suomessa, mutta nykyään kielimuuri on madaltunut.

Gufran ja Raihan lähestyvät ikäviäkin asioita positiivisen ajattelun kautta.

– Ravintolamme kulttuuriin kuuluu, ettemme riitele asiakkaiden kanssa. Asiakas on aina oikeassa. Kukaan ei ole täydellinen ja koko työyhteisö voi oppia, kun käymme asiat läpi tiimin kanssa. Sormella osoittelu ei auta ketään. Ajattelemme, että jokaisen yksilön antama työpanos on korvaamaton osa yhteiskuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 2. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 3. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 4. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 5. Lapinlahden rantamuuri on niin huonokuntoinen, että se voidaan joutua korjaamaan
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 8. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 9. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 10. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 11. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 12. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 13. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 14. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 15. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 3. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 8. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 9. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 10. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 13. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 14. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 15. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.