Megaluokan matkustajalautta kiinnittyy satamalaituriin. Matkustajat kiirehtivät laukkuineen aluksesta terminaaliin ja suunnistavat busseihin ja ratikkapysäkeille.
Muutama kerros alempana rekat rullaavat laivan uumenista maan kamaralle.
Tämän pyhän liiton vuoksi Helsinki on Euroopan vilkkain kansainvälinen matkustajasatama. Rahdin ansiosta varustamot pystyvät pitämään matkalippujen hinnat edullisina.
– Ellei laivoilla kuljetettaisi rahtia, meillä ei olisi toista kymmentä lähtöä päivässä Tallinnaan. Liput olisivat kalliimpia ja matkustajia olisi vähemmän, konkretisoi Helsingin sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari
Sama pätee toisin päin. Jos rahtia ei kuljetettaisi samoilla laivoilla matkustajien kanssa, suuremmat kuljetuskustannukset lisättäisiin tuotteiden hintaan.
Suurin osa sataman matkustajaliikenteestä – 8,9 miljoonaa matkaa vuodessa – tehdään Helsingin ja Tallinnan välillä.
– Helsinki ja Tallinna ovat todella kasvaneet yhteen. Yhteisellä talousalueella työntekijät ja tavarat liikkuvat joustavasti. Se on sujuvan laivaliikenteen ansiota.
Vaikka 2,3 miljoonan matkan Tukholman-liikenne jää määrältään Tallinnan-liikenteestä, sekin on edelleen vilkasta.
– Sillä on vaikutusta, että turistit pääsevät suoraan asioimaan keskustan kivijalkakaupoissa. Kyllä se vähentäisi matkailijoita, jos laivat ajaisivat Vuosaareen.
– Jos turistit häviäisivät, sillä olisi merkittäviä kerrannaisvaikutuksia Helsingin keskustan elinvoimalle.
Sataman koko matkustajamäärä 11,6 miljoonaa vuodessa painii samassa sarjassa Helsinki-Vantaan 20 miljoonan matkustajan kanssa.
– Sataman rooli Helsingin saavutettavuudessa ja Suomen ulkomaankaupassa on aivan keskeinen. Kun tehdään ehdotuksia liikennehaasteiden selvittämiseksi, on hyvä ymmärtää, mistä silloin puhutaan.
Haapasaari viittaa Helsingin joidenkin poliitikoiden puheisiin siirtää laivojen rekkaliikennettä pois keskustasta. Tätä on vaatinut esimerkiksi valtuuston puheenjohtaja, vihreiden Otso Kivekäs (HU 19.10.).
Laivoilla on myös merkitystä kaupunkikuvaan. Ne ovat osa Helsingin ilmettä – puhumattakaan matkustajista, jotka vilkastuttavat ja kansainvälistävät kaupunkia.
– Helsingin kaupungilla on jopa merellinen strategia. Meri on valttikortti.
Kaikki isot kaupungit meren äärellä ovat rakentuneet sataman ympärille, Haapasaari muistuttaa.
– Toki satamatoiminnot ajan saatossa työntyvät laitakaupungille, ja niin on tapahtunut Helsingissäkin radikaalisti. Satama on lähtenyt Sompasaaresta ja suuresta osasta Jätkäsaarta.
– Helsingin kannalta tilanteen tekee poikkeukselliseksi se, että matkustajat haluavat liikkua nimen omaan keskustasta keskustaan.
Helsinki oninvestoinut merkittävästi rahaa matkustajasatamiin – pelkästään Länsisatamaan 150 miljoonaa euroa kymmenessä vuodessa.
– Niin ovat tehneet laivavarustamotkin. Ja on hyvä muistaa, että laivojen rakentaminen tuo työpaikkoja Suomeen.
– Kyllä raskaan liikenteen ja satamaliikenteen järjestämiseksi pitäisi nyt löytää selkeä tahtotila, Haapasaari esittää.
Haapasaari uskoo Helsingin sataman matkustaja- ja tavaravirtojen kasvavan jatkossakin.
– Tosin kiihkeiden vuosien jälkeen kasvu maltillistuu.
(25.11.2019 klo 16.32 juttua muokattu Otso Kivekkään kommenttiin viitatessa niin, ettei hän ole vaatinut koko rekkaliikenteen siirtämistä pois keskustasta.)