Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

0,4 miljardin voimalahanke ongelmissa Porvoossa – kauppa espanjalaisfirman kanssa käy vain käteisellä

Teollisuuslaitosten turvallisuutta valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on puuttunut Kilpilahden uuden voimalaitoksen työmaalla havaittuihin puutteisiin, kertoo Uusimaa-lehti.

Uusimaa kertoi tiistaina, että voimalaitos on noin vuoden aikataulusta myöhässä, eikä laitoksen luovutuspäivämäärää ole määritelty. Laitoksella on kuitenkin menossa käyttöönottovaihe, jossa sen toimivuutta testataan.

Nesteen, Borealiksen ja Veolian omistama Kilpilahden Voimalaitos Oy on ostanut laitoksen avaimet käteen -periaatteella espanjalaiselta Tecnicas Reunidakselta, joka on itse jakanut aliurakat.

Tilaajan mukaan pääsyy työmaan odotettua hitaampaan etenemiseen ovat suunnitteluvaiheen viiveiden kertautuminen rakentamisen aikana.

Tukes valvoo voimalaitoksessa useita säädösalueita, kuten esimerkiksi painelaitteita ja vaarallisia aineita polttoaineiden ja polttamisen apukemikaalien muodossa.

Ylitarkastaja Johanna Soppela Tukesista kertoo, että Tukes on ottanut kantaa voimalaitoksen painelaitteissa havaittuihin puutteisiin, joiden on katsottu voivan vaarantaa laitoksen turvallisuutta. Painelaitteita ovat voimalaitoksen kattilat ja putkistot.

– On katsottu, miten kyseiset laitteet saatetaan turvalliseen tilaan.

Tukes ei itse myönnä painelaitteille käyttöönottolupia.

Painelaitetarkastuksia tekee voimalaitostyömaalla julkishallinnon valtuuttamana saksalaistaustainen Dekra Industrial. Tukes tukee sitä turvallisuustarkkailun osalta.

– Muutamat turvallisuuspuutteet ovat liittyneet laitoksen koekäyttöön. Asiat on nyt hoidettu, ja hyväksytty tarkastuslaitos jatkaa tehtäväänsä, Johanna Soppela kertoo.

Kemikaalien osalta asiat ovat olleet kunnossa.

Uusimaan tietojen mukaan Tecnicas Reunidas on maksanut laskuja käyttämilleen suomalaisille palvelu- ja materiaalitoimittajille hitaasti. Osa niistä suostuu käymään kauppaa espanjalaisyrityksen kanssa vain käteisellä.

Voimalaitoksen kokonaisinvestoinnin arvo on noin 400 miljoonaa euroa. Laitos tuottaa pääasiassa höyryä Kilpilahden teollisuusyritysten prosesseihin. Syntyvä sähkö myydään markkinoille.

Vanha voimalaitos on käytössä, kunnes uusi valmistuu.

Asiasta uutisoi ensin Uusimaa-lehti.