Muuttuuko lakko liikennekaaokseksi maanantaina? Näin rajusti bussit, laivat ja lentokoneet kärsisivät

HSL:n matkalippujen tarkastajat ja VR:n konduktöörit opastavat matkustajia maanantaiaamuna suurimmissa bussiliikenneterminaaleissa. Päivi Tuovinen

Anniina Virtanen

Postin lakkokriisi syvenee entisestään, kun muut toimialat mahdollisesti ryhtyvät tukilakkoon PAU:n tueksi. Tukilakot voivat vaikuttaa busseihin, laivoihin ja lentoihin.

Monia pääkaupunkiseutulaisia varmasti kiinnostaa, mitkä bussiyhteydet ajavat ja mitkä eivät, kuinka moni jää ajamatta? Ryhmäpäällikkö Ville Uusi-Rauva HSL:stä kertoo puhelimessa, että heillä ei ole näihin vielä mitään vastauksia.

– Emme oikeastaan saa siitä tietoa ennen maanantaita, kunnes näemme, kuinka paljon kuljettajia tulee liikennöitsijöille töihin tai on tulematta, Uusi-Rauva kertoo.

HSL on arvioinut, kuinka moni kuljettaja voisi jäädä tulematta maanantaina töihin, mutta Uusi-Rauvan mukaan haarukka on iso.

– Kehotamme ihmisiä käyttämään raideliikennettä ja muita kulkutapoja, jos mahdollista.

Mikäli työt sen sallivat, maanantaina kannattaa pitää etäpäivä. Koska henkilöautoja ja takseja on todennäköisesti liikkeellä tavallista enemmän, autoilua Helsingin keskusta-alueella kannattaa välttää, HSL ohjeistaa.

– Meillä on kokemuksia lakoista on eri kulkumuodoissa, mutta ainahan nämä ovat ainutlaatuisia tapauksia, Uusi-Rauva toteaa.

Lähijunat, metro ja raitiovaunut liikennöivät tämän hetkisen tiedon mukaan maanantaina normaalisti.

Ilmailualan Unioni IAU on antanut ennakkoilmoituksen tukilakosta. Finavia tiedottaa verkkosivuillaan, että suunniteltu lakko vaikuttaisi mahdollisesti vielä tiistainkin lentoliikenteeseen.

– Finavia tekee omalta osaltaan parhaansa, jotta lentomatkustaminen olisi mahdollisimman sujuvaa myös tukilakkojen aikana. Selvitämme parhaillaan, millaisia vaikutuksia tukilakoilla mahdollisesti olisi eri lentoliikennettä palvelevissa toiminnoissa, Finavia tiedottaa sivuillaan.

Finnair ilmoittaa sivuillaan, että tukitoimet vaikuttaisivat merkittävästi maa- ja catering-palveluihin sekä asiakaspalveluun Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lakon voi halutessaan välttää siirtämällä lentoaan, jos se on mahdollista ja muilla lennoilla on tilaa.

Myös laivayhtiöt Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line varautuvat postin tukilakkoihin maanantaina. Tallink Siljan sivuilla esimerkiksi kerrotaan, että tukilakko vaikuttaisivat heidän laivoihinsa siten, että Baltic Princess jäisi Turun satamaan maanantaina illalla, ja Silja Serenade Helsinkiin tiistaina aamulla.

– Matkustajien ei tarvitse toistaiseksi ryhtyä toimenpiteisiin lakkoon liittyen. Toivomme ja uskomme, että sopu löytyisi ennen ilmoitettujen toimenpiteiden alkamista, Tallink Siljan sivuilla tiedotetaan.

Postin työnantajan ja työntekijöiden välinen sopu ei kuitenkaan näytä vielä todennäköiseltä. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi eilen torstaina STT:lle, että PAU ja Palta eivät sovittele työriitaa hänen johdollaan, ennen kuin 700 pakettilajittelijan kiista on ratkennut.

Torstaina ministeri Sirpa Paatero ilmoitti, että Postin ja PAU:n pyynnöstä työsopimusneuvotteluihin on nimetty neljä selvityshenkilöä, jotka ovat kokeneita työmarkkinaihmisiä.

Selvitystyöryhmän muodostavat Jukka Ahtela, Lauri Ihalainen, Lasse Laatunen ja Ann Selin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 10. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 11. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 12. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 15. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 11. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 12. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 13. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Helsingissä hukkui kesäkuussa 5 ihmistä – MTV: Uimarannoille varoituskylttejä arabiaksi ja somaliksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.