Tyhjien asuntojen ongelma ei koske enää ainoastaan syrjäseutuja, vaan on rantautunut nyt myös Helsingin ydinkeskustaan saakka, selviää Hypon tämän vuoden asuntomarkkinakatsauksesta. Syyt asuntojen tyhjenemiselle ovat tosin erilaiset kuin haja-asutusalueilla.
Luottolaitos luettelee kolme omistajakuntaa Helsingin sydämen arvokodeille: yksityishenkilöt, jotka käyttävät asuntoa "kolmoskotina", raharikkaat kuolinpesät tai säätiöt, jotka pitävät asuntoja lähinnä lähipiirin käytössä ja "AirBnB-väen", jotka harrastavat lyhytaikaista vuokrausta.
Kluuvissa jo yli 40 prosenttia asunnoista on vailla vakinaista asukasta, kun vielä vuonna 2011 vastaavat luvut olivat alle 20 prosenttia. Hypo arvelee syyksi myyntihalujen puutteen.
Hypon mukaan vaikutukset ovat laajat ja epätoivotut. Tavallisesti tyhjät asunnot houkuttelisivat hyvätuloisia asukkaita, jotka maksavat veroja kaupungille. Jos asukas on rekisteröitynyt muualle, verot jäävät saamatta.
Tyhjät asunnot voivat Hypon mukaan tehdä myös hallaa lähialueelle. Jos lähialueen kaupoilta ja kahviloilta häviää asiakkaita, palveluiden taso voi heiketä.
Lisäksi vapaita asuntoja parhailta paikoilta jää vähemmän muille. Kantakaupunkiin ei juuri rakenneta, jolloin asuntojen hinnat nousevat. Hypon mukaan monet joutuvat muuttamaan yhä kauemmas keskustasta.
Hypo ehdottaa ratkaisuksi korotettua kiinteistöveroa sellaisille asunnoille, jotka ovat pidempiaikaisesti tyhjillään. Näin patistettaisiin asunnon omistajaa tuomaan asunto markkinoille täysmittaiseen käyttöön.
Samaa tapaa käytetään rakentamattomalle maalle. Korotettu kiinteistövero voi kannustaa tontin omistajaa saattamaan rakennusprojekti loppuun.
– Tyhjillään olevan asunnon maltillisella korotetulla verolla voitaisiin lyödä kolme kärpästä yhdellä iskulla: kaupungin talouteen tuloja tehokkaasti, asuntomarkkinoille virettä sekä kiertoa ja tiiviin kaupungin positiivinen voima koko kansantaloudelle, Hypon asuntomarkkinakatsauksessa todetaan.