Vanhus makasi viikkoja kuolleena kotonaan Helsingissä – poliisi epäilee nyt rikosta

Helsingin poliisi epäilee, että kaupungin kotihoidon kuolemantapaukseen liittyy rikos. Helsingin Uutiset kertoi huhtikuussa 2018, että Itä-Helsingissä asunut nainen makasi kuolleena kotonaan useita viikkoja ennen kuin kotihoidon työntekijä löysi hänet. Nainen oli kotiutettu Suursuon sairaalasta, mutta kotihoito ei ollut saanut asiasta tietoa.

Lue myös:Nainen makasi kotona kuolleena viikkoja Helsingissä – kotihoidon laiminlyöntiepäilyä selvitetään

Nyt alkaneessa esitutkinnassa selvitetään virkavelvollisuuden rikkomista.

– Saimme juuri poliisilta tiedon, että he ovat kutsuneet yhden työntekijämme sairaalasta kuultavaksi asian tiimoilta, sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluiden johtaja Seija Meripaasi sanoi keskiviikkona Helsingin Uutisille.

Poliisikertoi Helsingin Uutisille, että kuulustelut on tarkoitus aloittaa lähiaikoina.

– Tutkinta on vielä alkutekijöissään. Esitutkinta on tarkoitus saada päätökseen jouluun mennessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisista.

Viime keväänä poliisi tutki tapausta kuolemansyyn tutkintana. Tutkinta eteni tänä syksynä, kun poliisi sai lausunnon kotihoidon toimintaa selvittäneeltä Valviralta.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoihin tai korkeintaan vuoden vankeusrangaistukseen.

Kotihoidon kuolemantapausta käsiteltiin aluksi aluehallintovirastossa. Epäillyn laiminlyönnin vakavuuden vuoksi käsittely siirtyi kesällä 2018 Valviraan. Selvitys jatkuu Valvirassa edelleen. Valvira voi antaa sekä Helsingin kaupungille että sen työntekijöille hallinnollista ohjausta, mikäli toiminnassa havaitaan puutteita tai epäkohtia.

– Odotamme nyt, mihin poliisi päätyy, koska se huomioidaan asian jatkokäsittelyssä Valvirassa,sanoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ylitarkastaja Mervi Tiri Helsingin Uutisille.

Tiri sanoo, että Valvira on pyytänyt selvityksiä laajasti sekä Helsingin kotihoidolta että Suursuon sairaalalta.

Minkä takia asian selvittelyssä on mennyt reilusti yli vuosi?

– Tänä vuonna vanhusten huollon valvonnassa on ollut paljon töitä. Kantelu- ja muita valvonta-asioita on todella paljon ja tarkastuksia on tehty. Käsittelyajat ovat näiden takia pidentyneet, Tiri kertoo.

Helsingin kaupunki sanoo, että kuolemantapauksen jälkeen kotihoidon toimintatapoja ei ole muutettu.

– Olemme käyneet tämän vakavan tapahtuman jälkeen sairaalan ja kotihoidon henkilöstön kanssa lävitse kotiutusohjeet ja olemme varmistaneet, että ne ovat yksiselitteiset. Jatkossa perehdytyksessä kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota kotiutusohjeiden läpikäymiseen, Meripaasi sanoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut