Vanhus makasi viikkoja kuolleena kotonaan Helsingissä – poliisi epäilee nyt rikosta

Kotona kuolleena maanut kotihoidon asiakas kotiutettiin Suursuon sairaalasta keväällä 2018. Sanna Jompero

Aapo Siippainen

Helsingin poliisi epäilee, että kaupungin kotihoidon kuolemantapaukseen liittyy rikos. Helsingin Uutiset kertoi huhtikuussa 2018, että Itä-Helsingissä asunut nainen makasi kuolleena kotonaan useita viikkoja ennen kuin kotihoidon työntekijä löysi hänet. Nainen oli kotiutettu Suursuon sairaalasta, mutta kotihoito ei ollut saanut asiasta tietoa.

Lue myös:Nainen makasi kotona kuolleena viikkoja Helsingissä – kotihoidon laiminlyöntiepäilyä selvitetään

Nyt alkaneessa esitutkinnassa selvitetään virkavelvollisuuden rikkomista.

– Saimme juuri poliisilta tiedon, että he ovat kutsuneet yhden työntekijämme sairaalasta kuultavaksi asian tiimoilta, sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluiden johtaja Seija Meripaasi sanoi keskiviikkona Helsingin Uutisille.

Poliisikertoi Helsingin Uutisille, että kuulustelut on tarkoitus aloittaa lähiaikoina.

– Tutkinta on vielä alkutekijöissään. Esitutkinta on tarkoitus saada päätökseen jouluun mennessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisista.

Viime keväänä poliisi tutki tapausta kuolemansyyn tutkintana. Tutkinta eteni tänä syksynä, kun poliisi sai lausunnon kotihoidon toimintaa selvittäneeltä Valviralta.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoihin tai korkeintaan vuoden vankeusrangaistukseen.

Kotihoidon kuolemantapausta käsiteltiin aluksi aluehallintovirastossa. Epäillyn laiminlyönnin vakavuuden vuoksi käsittely siirtyi kesällä 2018 Valviraan. Selvitys jatkuu Valvirassa edelleen. Valvira voi antaa sekä Helsingin kaupungille että sen työntekijöille hallinnollista ohjausta, mikäli toiminnassa havaitaan puutteita tai epäkohtia.

– Odotamme nyt, mihin poliisi päätyy, koska se huomioidaan asian jatkokäsittelyssä Valvirassa,sanoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ylitarkastaja Mervi Tiri Helsingin Uutisille.

Tiri sanoo, että Valvira on pyytänyt selvityksiä laajasti sekä Helsingin kotihoidolta että Suursuon sairaalalta.

Minkä takia asian selvittelyssä on mennyt reilusti yli vuosi?

– Tänä vuonna vanhusten huollon valvonnassa on ollut paljon töitä. Kantelu- ja muita valvonta-asioita on todella paljon ja tarkastuksia on tehty. Käsittelyajat ovat näiden takia pidentyneet, Tiri kertoo.

Helsingin kaupunki sanoo, että kuolemantapauksen jälkeen kotihoidon toimintatapoja ei ole muutettu.

– Olemme käyneet tämän vakavan tapahtuman jälkeen sairaalan ja kotihoidon henkilöstön kanssa lävitse kotiutusohjeet ja olemme varmistaneet, että ne ovat yksiselitteiset. Jatkossa perehdytyksessä kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota kotiutusohjeiden läpikäymiseen, Meripaasi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 14. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 15. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.