Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta – syynä vanhat nunnuka-sketsit

Kansantaiteilija ja kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen sketsillä oli tamperelaismuusikko Jarkko Niemen uraan yllättävä vaikutus jo 35 vuotta sitten. Sauvo Jylhä

toimitus

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi 1980- ja 1990-luvuilla tekemiään tv-sarjoja, joissa kuvattiin saamelaisia syrjivällä ja vääristelevällä tavalla.

– Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä, Petelius toteaa tiedotteessa.

Peteliuksen mukaan sketsit ovat oman aikansa tuotteita, eivätkä ne kuulu nykypäivään. Hänen mukaansa sketseillä pyrittiin parodioimaan valtaväestön ennakkoluuloja, mutta nykyajassa hän ymmärtää, kuinka syrjiviä ne ovat.

Petelius ja Aake Kalliala tekivät sketsihuumoria 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Hymyhuulet-, Pulttibois- ja Manitbois-sketsisarjoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.