"Uuteen pysäköintilaitokseen ajaminen on stressaavaa asiakkaille" – Isot parkkihallit koetaan vaikeaselkoisiksi, neuvoja hallien pikapuhelimista kysellään päivittäin

Puotilalainen Tommi Rauhala sanoo jättävänsä auton Itiksen maksuttomaan parkkihalliin, kun suuntana on Helsingin keskusta. – Silloin ei tarvitse maksaa parkkimaksuja. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Helsingissä on lukuisia maksullisia pysäköintilaitoksia, joissa käy vuosittain satojatuhansia käyttäjiä.

Suurimmat pysäköintilaitokset alkavat olla jo niin isoja, että autoilijat ovat monestakin syystä ymmällään: Miten pysäköintiluolaan ajetaan, miten parkkijärjestelmä toimii, mistä löytyvät reitit hisseille ja kauppoihin sekä miten koko laitoksesta ajetaan ulos.

– Kun uusia pysäköintilaitoksia avataan, menee noin vuosi, kun laitos elää ja löytää muotonsa, sanoo Redi-parkkia hallinnoivan Aimo Park Finlandin myynti- ja markkinointipäällikkö Marek Darkowski

Itiksen maksuttomassa parkkihallissa asioiva Petri Ukkola sanoo maksavansa parkkipaikasta, jos on pakko.

– Ainahan se kirpaisee, mutta kyllä käytämme ainakin Stokkan, Finlandiatalon ja joskus Rautatientorinkin paikkoja, jos tarve on.

Hannele Liukko kokee osan parkkihalleista vaikeakäyttöisiksi.

– Minä en tykkää niistä parkkihalleista, joissa täytyy näpytellä rekisterinumero.

Puotilalainen Tommi Rauhala sanoo käyttävänsä Itiksen parkkia välttääkseen parkkimaksuja.

– Käytän maksullisia paikkoja silloin kun täytyy, mutta pääsääntöisesti kun menen keskustaan, jätän auton Itikseen, otan kahvin ja hyppään metroon.

Lokakuun puolessa välissä avautuneen Pasilan Tripla-parkin pysäköinnistä on tullut satoja, mutta kuitenkin alle tuhat yhteydenottoa autoilijoilta. Näin arvioi sähköistä pysäköintisovellusta Moovya hallinnoivan Finnparkin operatiivinen johtaja Tami Koivuniemi

– Järjestelmä ei ole suurin haaste tällä hetkellä. Se toimii. Kirjallisia palautteita on tullut kymmenen. Muutamia kilpiä on saattanut jäädä tunnistamatta tai järjestelmä on tunnistanut kilven väärin.

Suurin haaste on Koivuniemen mukaan toimiva opastus ja se, että lipukkeeton pysäköinti ei ole vielä kaikille tuttu.

– Opastuksessa olisi voinut olla parantamisen varaa. Osalle käyttäjistä on ollut epäselvää, onko pysäköinti maksullista ja miten pysäköintilaitoksessa toimitaan.

Opastuksesta vastaavat kauppakeskus ja Finnpark yhdessä.

Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla Triplan parkkihallissa toimivasta autopesulasta, jota asiakkaat eivät löydä opasteiden puutteesta johtuen.

Triplan avaamisesta alkaen parkkihallin asiakaspalvelun yhteyspuhelimiin on tullut kyselyitä päivittäin. Puheluissa kysytään maksuttoman parkkiajan lisäksi jopa reittiä lähimpään kauppakeskuksen vessaan ja kauppoihin.

– Puheluita tulee laidasta laitaan. En osaa tarkkaa lukua sanoa, mutta kyllä niitä satoja on, sanoo Koivuniemi.

Redin parkkihallia pyörittävä Aimo Park Finland on entinen Q-Park. Yrityksen nimi muuttui syksyllä, kun japanilainen Sumitomo Corporation osti Q-Parkin toiminnot Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa.

– Muutoksia tehdään koko ajan, kun uusia käyttäjäryhmiä tulee, tulee myös uusia tarpeita, sanoo Marek Darkowski viitaten Kalasataman rakentumiseen.

Redi avattiin vuosi sitten syyskuussa. Darkowski ei kerro kuinka paljon Redi-parkissa on vuoden aikana ollut käyttäjiä, mutta varsinkin alkuun käyttäjiltä tuli kysymyksiä neljässä kerroksessa olevan parkkihallin käyttöstä.

– Niin Tripla kuin Redikin ovat suuria pysäköintilaitoksia. Se, että siellä osataan oppia toimimaan, on vienyt aikaa. Uuteen pysäköintilaitokseen ajaminen on stressaavaa asiakkaille. Opasteita joudutaan lisäämään aina. Sitä tapahtuu ihan joka kohteessa, Darkowski jatkaa.

Aimo Park Finlandin muita isoja kohteita ovat muun muassa Stockmann sekä Espoossa Tapiola Park ja Iso-Omena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 2. Senaatintorin kupeessa vastaanottoa pitävällä Vieno Puustjärvellä, 75, on harvinainen työ –  "Tämä ei missään tapauksessa ole ennustamista"
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 5. Lukijalta: Miksi koronarajoitukset koskevat yhä lapsia, vaikka aikuisten elämä on palautettu ennalleen
 6. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 7. Kolumni: Uusi yrittäjyys luo uutta työtä
 8. Väsynyt, murtoveikoksi epäilty mies nukahti rappukäytävään Helsingissä
 9. Lukijalta: Helsingissä on paljon omituista – johtunee johtajistosta
 10. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 11. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 12. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi
 13. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 14. Mari Skool: Stadin kauppakuolema on tyhmä unelma
 15. Rediin aukesi uusi yöreitti –  helpottaa bussipysäkin löytämistä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 3. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 6. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 7. Päätoimittaja Kannala: Niko Ranta-ahon ympärillä oleva sädekehä on vaarallista glooriaa
 8. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 9. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 10. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 13. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 14. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 15. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.