Influenssa voi jopa 20-kertaistaa kuolemanriskin – "Tieto influenssarokotusten alkamisesta ei tavoita riittävän hyvin yli 65-vuotiaita"

Yli 65-vuotiaiden influenssarokotuskattavuus on Suomessa vain noin 50 prosenttia. Arkisto / Johanna Erjonsalo

Jussi Vehkasalo

Influenssainfektio voi jopa 20-kertaistaa kuolemanriskin niillä yli 65-vuotiailla, joilla on perussairautena sekä krooninen keuhkosairaus että sydänsairaus.

– Samoin influenssa kuusinkertaistaa akuutin sydäninfarktin riskin viikon sisällä infektioista. Riski on suurin ikääntyneillä ja B-influenssainfektion jälkeen se on jopa kymmenkertainen, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin tulehduskeskuksesta.

Lisäksi influenssa voi aiheuttaa jälkitautina bakteerikeuhkokuumeen tai verenmyrkytyksen. Näitä kaikkia komplikaatiota voidaan influenssarokotteella ehkäistä.

Epidemian aikana suurin osa kiertävistä influenssaviruksista on A-tyyppiä eikä B-virusten influenssaa ole nähty yhtä vakavana taudinaiheuttajana. Kuitenkin kaksi vuotta sitten Husin sairaaloissa teho- ja tehovalvontahoidossa olleista potilaista 50 prosentilla oli B-viruksen aiheuttama influenssa ja liki kaksi kolmasosaa oli rokottamattomia.

Yli 65-vuotiaiden influenssarokotuskattavuus on Suomessa noin 50 prosenttia, kun sen tulisi suositusten mukaan olla yli 75 prosenttia.

– Tieto influenssarokotusten alkamisesta ja rokotuksesta saatavasta hyödystä ei tavoita riittävän hyvin yli 65-vuotiaita, vaikka he edustavat viidesosaa väestöstä. Ongelma rokotukseen pääsemisessä voi olla vaikka liikkumiseen liittyvä, tässä tilanteessa korostuu kotihoidon antaman influenssarokotteen merkitys.

Suomessa arviolta 500–2 000 henkilöä kuolee influenssaan vuosittain. Arvio kuolemien määrästä voi olla suurempikin, tilastointia vaikeuttaa se, että kuolemantapauksia aiheuttavat välillisesti myös monet influenssan jälkitaudit, kuten sydän- tai aivoinfarkti, tai sydämen vajaatoiminnan paheneminen. Influenssa myös pahentaa perustauteja, kuten diabeteksen tai astman hoitotasapainoa.

Tällä hetkellä Hus-alueella on vasta yksittäisiä influenssatapauksia. Influenssaepidemia ei ole alkanut vielä Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa se on aluillaan.

– Yleensä influenssaepidemia alkaa Suomessa vuodenvaihteessa ja kestää kolme viisi kuukautta eli viimeisiä epidemian häntiä voi olla vielä toukokuussa.

Influenssan leviämistä edesauttaa se, että tauti voi olla kantajallaan oireeton tai vähäoireinen, mutta kantaja voi silti levittää tautia.

– Suomalaiset ja ulkomaiset matkailijat tuovat sitä, Ruotsalainen jatkaa.

Husin sairaaloissa avoimet joukkorokotuspisteet riskiryhmään kuuluville ja heidän lähipiirilleen avataan jälleen 25. marraskuuta. Esimerkiksi Meilahden sairaalassa maksuttoman rokotteen otti viime vuonna liki 2 300 kyseisiin ryhmiin kuuluvaa.

THL puolestaan tutkii parhaillaan uutta korkea-annoksista influenssarokotetta yli 65-vuotiaille. THL:n tavoitteena on saada tutkimukseen peräti 34 000 suomalaista. Rokotteessa on nelinkertainen määrä virusantigeeniä tavanomaiseen rokotteeseen verrattuna.

Helsingin kaupunki rokottaa riskiryhmiin kuuluvia helsinkiläisiä 25.–29. marraskuuta alkaen neljässä rokotuspisteessä, lisätiedot löytyvät Helsingin kaupungin nettisivuilta www.hel.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. "Puuveneen ylläpito on kulttuuriteko” – perinnetapahtuma tuo nämä kaunottaret taas Helsingin edustalle
 3. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 4. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 5. Terveysasemilla käynnistyi ruuhkahuippu – jonot kiireettömään hoitoon venyneet keskimäärin kuukauteen
 6. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 7. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 8. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 9. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 10. T24: Tallinnan lentokenttä kolminkertaisti matkustajamääränsä heinäkuussa
 11. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 12. Helsinkiläiset polttavat luvattomia nuotioita ulkoilualueella – puunoksatkin revitään polttopuiksi
 13. Helsingissä syyslukukauden aloittaa 6 000 tokaluokkalaista – yksi taito on jo jokaisen hallussa
 14. Itä-Helsingin leikkipuistot kohenevat – tässä uusimmat leikkivälineet
 15. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 2. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 5. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 9. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 10. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 11. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 12. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 13. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 14. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.