Helsinkiläiset saivat äänestää 4 400 000 euron käytöstä – halusivat lisää roskiksia, puita ja penkkejä joita kaupunki rahoittaa jo muutenkin

Aah, vihdoinkin tekonurmi - näin voidaan todeta Arabian kentällä lähitulevaisuudessa. Aku-Pekka Mölsä / Arkisto

Jukka Hämäläinen

OmaStadi-äänestyksen tulokset nostattivat kritiikkiä etenkin Keskisellä äänestysalueella. Jaossa olleista yli puolesta miljoonasta 435 000 euroa käytetään Arabian hiekkakentän muuttamiseksi tekonurmelle.

Pitkä lista muita hyviä hankkeita jäi rahatta.

OmaStadin äänestysprosentti jäi alle kahdeksaan, mikä mahdollisti yhden asian liikkeen nostaa hankkeensa kärkisijalle.

Tekonurmikenttä voitti äänestyksen Helsingin Jalkapalloklubin (HJK) aktiivien jalkatyöllä. HJK kertoo verkkosivuillaan, että "kampanjointiin sitoutui paljon aktiivisia aikuisia, jotka pystyivät hyödyntämään omia verkostojaan asian edistämiseksi".

Mitään väärää tällaisessa toiminnassa ei tietenkään ole. Kritiikki kohdistuukin kaupunkiin.

– Tekonurmi on hieno hanke ja mahtavaa, että toteutuu. Silti tämä menee siihen kategoriaan, että kaupungin olisi pitänyt tehdä se ihan perusbudjetista, kritisoi kaupunkiaktiivi Timo Santala Facebookissa.

– Enemmän nyppii, että osallistava budjetointi menee osastolle lisää roskiksia ja lisää puita, kun molempien pitäisi olla ihan kaupungin perustoimintoja, hän jatkaa.

Koko Helsingin hankkeista kuusi ensimmäistä toteutettavaa liittyvätkin puihin, penkkeihin, puistoihin ja roskiksiin. Esimerkiksi Oodiin ehdotettu Hyvä mieli -kohtauspaikka, josta Helsingin Uutiset aiemmin kertoi, sai paljon ääniä, mutta jäi juuri ja juuri toteutettavien listalta.

Päättäjät eivät suoralta kädeltä niele kritiikkiä.

– Olisi hyvä jos joka kaupunginosassa olisi tekonurmi, mutta ne ovat kalliita. Valtuusto myöntää niihin rahaa vuorollaan, sanoo vihreiden valtuutettu Osmo Soininvaara

Hän myöntää, että äänestyksessä yhden asian liikkeet pystyivät kiilaamaan oman asiansa jonon ohi.

– Suoran demokratian muodot suosivat osaavia ja hyväosaisia. Edustuksellinen demokratia toimii oikeudenmukaisemmin. Toisaalta suora vaikuttaminen voi nostaa esille arjen asioita, josta päättäjät ovat etääntyneet, Soininvaara pohtii.

Myös muissa maissa vastaavissa äänestyksissä prosentit ovat jääneet alhaisiksi, kokoomuksen valtuutettu Risto Rautava toteaa.

– Ei OmaStadi-äänestys epäonnistunut. Se nosti esiin ihmisille tärkeitä asioita. Milloinkaan kaikki eivät ole tyytyväisiä.

– Budjettikäsittelyn yhteydessä valtuustossa pohdittiin, että ehkä joitain vähemmän ääniä saaneita hankkeita voidaan vielä toteuttaa kaupungin vakiintuneen toiminnan kautta, hän lohduttaa.

Valittuja hankkeita

Kaakossa tekonurmikenttä hävisi äänestyksen Aino Acktén huvilan kunnostusselvitykselle.

Lännessä voitti Urbaanit nuotiopaikat -ehdotus.

Pohjoisessa toteutetaan hanke Kesätöitä ja apua kesäaskareisiin.

Eteläisellä alueella elävöitetään Töölöntori jouluksi ja hankitaan uimalaituri Lauttasaareen.

Idässä poistetaan Aurinkolahden uimarannan vedenalaisia kiviä ja suunnitellaan Broändan puron kunnostus.

Koillisessa kehitetään Pihlajamäen nuorisopuistoa ja panostetaan onkilaitureihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 9. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 10. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 13. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 14. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 15. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.