Lääkärin pohjapalkka on alle 3000 euroa – työkuorma kasvanut: "Pitäisi eritellä syitä miksi kokeneet lääkärit lähtevät terveysasemilta"

Pääluottamusmies Jaana Puhakan mukaan Helsingin lääkärivaje ei näy potilaille yhtä merkittävänä kuin se oikeasti on. Päivi Tuovinen

Kaisa Paastela

– On varmasti monia isoja ja pienempiä asioita, mitä voisi tehdä.

Näin sanoo Helsingin terveyskeskuslääkäreiden pääluottamusmies Jaana Puhakka Helsingin kaupungin vaikeuksista saada lääkäreitä tyhjiin virkoihin.

Helsingin Uutiset kertoi lokakuussa terveyskeskuslääkärien rekrytointiongelmista Vakansseja on tyhjillään, muttalääkärivaje on vielä sitäkin suurempi, sillä moni tekee osa-aikaista työtä.

Puhakan mukaan pitäisi eritellä syitä, miksi pitkän uran tehneitä erikoislääkäreitä lähtee pois kaupungin palveluksesta. Se aiheuttaa kierteen, jossa jäljelle jäävät kokeneet lääkärit uupuvat entisestään.

– Heille tulee suhteessa enemmän ohjattavia, töitä ja vastuita. Tietenkin pitää nuoriakin lääkäreitä kuunnella, mitä he työltä haluavat.

Helsinki on nostamassa lääkärien palkkoja ensi vuoden alusta. Puhakka pitää hyvänä, että lääkärit pääsivät mukaan kaupungin palkkakehitysohjelmaan.

– Monelle tulee yllätyksenä, että vastavalmistuneella lääkärillä tehtäväkohtainen palkka on alle kolme tonnia kuukaudessa. Opiskelijoilla se on vain 2 400 euroa.

Päälle tulevat vuosisidonnaiset lisät, ja suoritteista maksettavat lisät, jotka ovat 30–40 prosenttia palkasta. Esimerkiksi vastaanottokäynnistä maksetaan keskimäärin 10 euroa kerta, konsultoinnista noin euroa.

– Tästä syntyy oravanpyörä, kun työkuormituksen ja resurssivajauksen vuoksi suoritteita ei tule tarpeeksi. Esimerkiksi 4 500 euron kuukausipalkka vaatisi nuorelta lääkäriltä, että ehtii vastaanottaa noin 8–10 potilasta päivässä, laskee Puhakka.

Kaikkien terveyskeskuslääkärien keskipalkka Helsingissä on kuitenkin noin 6 500 euroa.

Lue myös:Odotusaika lääkärille kasvanut Helsingissä keskimäärin 23 vuorokauteen – kaupunki etsii tapoja nopeuttaa kiireettömään hoitoon pääsyä

Puhakan mukaan Helsingissä palkat ovat matalammat kuin muilla kunnilla, mutta hintakilpailuun lähteminen tuskin on ratkaisu.

– Ei tarvitse mennä kovinkaan kauaksi Helsingistä, kun terveyskeskuslääkäreillä on jo monipuolisempi työnkuva, Puhakka huomauttaa.

Kaupunki on eriyttänyt paljon tehtäviä, mikä toisaalta voi olla hyvä, mutta toisaalta yksipuolistaa lääkärin työtä ja kauan jatkuessaan kapeuttaa ammattitaitoa.

– Esimerkiksi kotihoidossa ja neuvolassa on omat lääkärinsä.

Töölön terveysasemalla pitkään työskennellyt Puhakka sanoo, että saattaa kulua viikkoja, että kaikki asiakkaat ovat 1920- ja 50-luvulla syntyneitä. Työikäinen väestö käy työterveyshuollossa yksityisellä.

– Lisäksi helsinkiläisillä on paljon terveysvakuutuksia ja lapsetkin menevät yksityisvastaanotoille.

– Tatsi häviää joihinkin työn osa-alueisiin, kuvailee Puhakka ja muistuttaa, että yksipuolinen työnkuva ei myöskään tue lääkärin viihtymistä.

Puhakan mukaan työn organisoinnilla voisi parantaa kaupungin houkuttelevuutta työnantajana.

Aiemmista lääkäri–hoitaja-työpareista ollaan pitkälti luovuttu. Puhakka kehuu mallin toimineen parhaimmillaan "kuin unelma".

Aikaa säätyi, kun hoitaja valmisteli potilaan vastaanotolle ja varmisti esimerkiksi, että tarvittavat kokeet oli otettu.

– Ei tullut tilanteita, jossa potilas tulee lääkärille ja huomataan, että jokin labrakoe puuttuu ja pitää varata uusi aika.

Nykyisin hoitajien aika kuluu Puhakan mukaan ajanvarauksen takaisinsoiton vuoksi paljolti puhelujonojen purkamiseen.

– Kun potilas tulee valmistautumatta vastaanotolle se vie enemmän aikaa. Lääkäri saattaa ehtiä tavata vain kaksi potilasta kolmen sijaan.

Puhakan mukaan resurssivaje ei näy potilaille yhtä merkittävänä kuin se oikeasti on, sillä potilaat hoidetaan vaikka ylitöinä. Hoidon jatkuvuus sen sijaan kärsii, kun samalle lääkärille ei voida antaa uutta aikaa.

– Kyllä lääkärit aika kuormitettuja ovat. Muutama tapaus on vuodessa, joissa työmäärä menee ihan yli, Puhakka sanoo.

Kaupungilla työskentelee noin 400 terveyskeskuslääkäriä. Heistä noin neljäsosa on yleislääketieteen erikoislääkäreitä.

– Helsinki voisi reilummin mainostaa myös hyviä puoliaan työnantajana, Puhakka toteaa.

– Meillä on kuitenkin mahdollista hakeutua moniin erilaisiin töihin, työsuhteissa on jouston varaa, on paljon työsuhde-etuja, kuten työmatkalipun tuki ja tuetaan kulttuuri- ja liikuntapalveluja. On ohjausta, koulutusta ja oma palkitsemisjärjestelmä.

– Helsinki on myös luvannut, ettei säästösyistä irtisanota ketään.

Puhakan mielestä lääkärivajeessa ei ole kyse alan koulutusmääristä.

– Yleislääketiede on suurin erikoislala, mutta mihin he erikoistumisen jälkeen menevät, on vähän mysteeri. Tosin moni haluaa yleislääkärinä vielä erikoistua jollekin muulle alalle. Yleislääkärien ammattitaito tekee heistä suosittuja työntekijöitä muuallakin kuin terveyskeskustyössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
 2. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
 3. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
 4. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 5. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 8. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 9. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 10. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 11. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 7. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 9. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 10. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 11. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 12. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 15. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.