Kuvat: Suojellun pääkonttorin kaikki 300 000 julkisivutiiltä piti vaihtaa uusiin – museoviraston vaatimuksia vastaavaa tiiltä kehitettiin vuosi

Jukka Hämäläinen

Keskon entinen pääkonttori Katajanokalla on kokenut totaalisen muodonmuutoksen. Muun muassa kahvinpaahtimosta ja banaaninkypsyttämöstä 1960-luvulla konttoreiksi muutettu kokonaisuus pitää nyt sisällään hotellin ja asuntoja.

Vanhaan pääkonttoriin remontoidut asunnot ovat persoonallisia. Kuva: Anders Portman Anders Portman

Keskon entinen pääkonttori on yksi Katajanokan maamerkkejä, ja se ottaa niemelle tulijan vastaan Satamakadun alussa.

Astumme remontin suunnittelusta vastanneen L Arkkitehdit Oy:n arkkitehdin Anu Pahkalan kanssa sisään pääovesta ja tulemme korkeaan, valoisaan portaikkoon. Seitsemää kerrosta yhdistää toisiinsa vanha kierreportaikko.

– A-porrashuone oli rakennuksen parhaiten säilynyt ja arvokkain sisätila, Pahkala kertoo.

Tyylikäs kierreportaikko on parhaiten säilynyt alkuperäinen yksityiskohta Keskon entisestä pääkonttorista. Kuva: Jukka Hämäläinen Jukka Hämäläinen

Valmistuessaan vuonna 1940 pääkonttorin kerrotaan olleen Helsingin kolmanneksi suurin rakennus. Mahtipontisesta tiilijulkisivustaan tunnetun talon suunnitteli arkkitehti Toivo Paatela

Toisin kuin olisi luullut, hotelli ei sijaitse pääjulkisivun puolella, vaan siinä on osa asunnoista. Loput asunnoista sijaitsevat Kruunuvuorenkadun puolella. Hotelli tuli Kanavakadun varrelle.

– Rakennuksen syvyys ja pilarijako soveltuivat sillä kohdalla paremmin hotellihuoneille, Pahkala perustelee.

Noli Studiosin operoimassa hotellissa on 263 huonetta. Asuntoja kortteliin tuli 185. Viimeisetkin asukkaat muuttivat uusiin koteihinsa lokakuussa.

- Vanhat sienipilarit tulevat hienosti näkyviin hotellihuoneissa, arkkitehti Anu Pahkala esittelee. Kuva: Jukka Hämäläinen Jukka Hämäläinen

Kesko luopui vanhasta pääkonttoristaan vuonna 2014. Korttelin muutos oli valtava urakka, joka kesti viisi vuotta. Suunnittelijoille haastetta tuottivat rakennusten koko ja vanha tiilinen julkisivu.

– Vanhan konttorin henkeä haluttiin säilyttää mahdollisimman paljon, mutta suojeltu punatiilijulkisivu oli päässyt niin huonoon kuntoon, että se jouduttiin purkamaan, Pahkala kertoo.

Julkisivua varten piti kehittää aivan uusi tiili, joka vastaa mahdollisimman autenttisesti 1940-luvun käsinlyötyjä ja satama-alueella nokeentuneita tiiliä. Tiilet tehtiin alunperin tummiksi ja kirjaviksi, jotta ne kestäisivät laivoista ja vetureista pöllyävän noen vaikutukset.

– Kaksi suomalaista tiilenvalmistajaa teki tiilistä koe-erät, joista tehtiin mallimuuraukset. Valmistajaksi valittiin testien jälkeen Wienerbergerin Korian Tiilitehdas.

– Kehitys vei vuoden, mutta lopputulos on niin onnistunut, että sitä ovat kiittäneet sekä rakennusvalvonta että kaupunginmuseo.

Hotellin, ravintolan ja kuntosalin asiakkaat tuovat uutta elämää Kanavakadulle, joka on pitkään ollut vain autojen läpikulkuväylä. Sisäänkäynnin paikalla oli ennen lastauslaituri. Kuva: Jukka Hämäläinen Jukka Hämäläinen

Vanhanoloisten tiilien rekonstruointi oli Pahkalalle remontissa mieleenpainuvin kokemus.

– Tiiliä tarvittiin yhteensä 300 000 kappaletta. Niitä valmistettiin kaksi erää: punaruskeita ja tummempia, joita ladottiin seiniin vuoron perään.

Kortteli siirtyi aluksi Keskolta työeläkeyhtiö Varmalle. Varma taas myi Satamakadun siiven omistusasunnoiksi, jotka toteutti rakennusliike Lehto. Hotellisiiven omistaa kiinteistösijoitusyhtiö NREP, joka omistaa myös Noli-hotellin.

Kruunuvuorenkadun puoleiset asunnot jäivät Varmalle vuokra-asunnoiksi. Constin suorittaman remontin hinta oli 19 miljoonaa euroa. Muut yhtiöt eivät kerro tietoa kustannuksista.

Käyttötarkoituksen muutoksessa korttelista uusittiin kaikki ei-kantavat rakenteet, talotekniikka ja pinnat.

Alun perin 1940- ja 1950-luvuilla rakennetut Keskon tilat olivat varastokäytössä. 1960-luvulla ne muutettiin toimistoiksi, ja tästä eteenpäin tämä siipi palvelee hotellina. Kuva: Jukka Hämäläinen Jukka Hämäläinen

Aivan kokonaan Kesko ei Katajanokalta poistunut. Asukkaiden iloksi kivijalkaan palasi K-market, joka avattiin kunnostuksen jälkeen entistä isompana.

Alueen viihtyvyyttä parantaa myös korttelin valaistuksen uusiminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.