Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kuvat: Suojellun pääkonttorin kaikki 300 000 julkisivutiiltä piti vaihtaa uusiin – museoviraston vaatimuksia vastaavaa tiiltä kehitettiin vuosi

Keskon entinen pääkonttori Katajanokalla on kokenut totaalisen muodonmuutoksen. Muun muassa kahvinpaahtimosta ja banaaninkypsyttämöstä 1960-luvulla konttoreiksi muutettu kokonaisuus pitää nyt sisällään hotellin ja asuntoja.

Keskon entinen pääkonttori on yksi Katajanokan maamerkkejä, ja se ottaa niemelle tulijan vastaan Satamakadun alussa.

Astumme remontin suunnittelusta vastanneen L Arkkitehdit Oy:n arkkitehdin Anu Pahkalan kanssa sisään pääovesta ja tulemme korkeaan, valoisaan portaikkoon. Seitsemää kerrosta yhdistää toisiinsa vanha kierreportaikko.

– A-porrashuone oli rakennuksen parhaiten säilynyt ja arvokkain sisätila, Pahkala kertoo.

Valmistuessaan vuonna 1940 pääkonttorin kerrotaan olleen Helsingin kolmanneksi suurin rakennus. Mahtipontisesta tiilijulkisivustaan tunnetun talon suunnitteli arkkitehti Toivo Paatela

Toisin kuin olisi luullut, hotelli ei sijaitse pääjulkisivun puolella, vaan siinä on osa asunnoista. Loput asunnoista sijaitsevat Kruunuvuorenkadun puolella. Hotelli tuli Kanavakadun varrelle.

– Rakennuksen syvyys ja pilarijako soveltuivat sillä kohdalla paremmin hotellihuoneille, Pahkala perustelee.

Noli Studiosin operoimassa hotellissa on 263 huonetta. Asuntoja kortteliin tuli 185. Viimeisetkin asukkaat muuttivat uusiin koteihinsa lokakuussa.

Kesko luopui vanhasta pääkonttoristaan vuonna 2014. Korttelin muutos oli valtava urakka, joka kesti viisi vuotta. Suunnittelijoille haastetta tuottivat rakennusten koko ja vanha tiilinen julkisivu.

– Vanhan konttorin henkeä haluttiin säilyttää mahdollisimman paljon, mutta suojeltu punatiilijulkisivu oli päässyt niin huonoon kuntoon, että se jouduttiin purkamaan, Pahkala kertoo.

Julkisivua varten piti kehittää aivan uusi tiili, joka vastaa mahdollisimman autenttisesti 1940-luvun käsinlyötyjä ja satama-alueella nokeentuneita tiiliä. Tiilet tehtiin alunperin tummiksi ja kirjaviksi, jotta ne kestäisivät laivoista ja vetureista pöllyävän noen vaikutukset.

– Kaksi suomalaista tiilenvalmistajaa teki tiilistä koe-erät, joista tehtiin mallimuuraukset. Valmistajaksi valittiin testien jälkeen Wienerbergerin Korian Tiilitehdas.

– Kehitys vei vuoden, mutta lopputulos on niin onnistunut, että sitä ovat kiittäneet sekä rakennusvalvonta että kaupunginmuseo.

Vanhanoloisten tiilien rekonstruointi oli Pahkalalle remontissa mieleenpainuvin kokemus.

– Tiiliä tarvittiin yhteensä 300 000 kappaletta. Niitä valmistettiin kaksi erää: punaruskeita ja tummempia, joita ladottiin seiniin vuoron perään.

Kortteli siirtyi aluksi Keskolta työeläkeyhtiö Varmalle. Varma taas myi Satamakadun siiven omistusasunnoiksi, jotka toteutti rakennusliike Lehto. Hotellisiiven omistaa kiinteistösijoitusyhtiö NREP, joka omistaa myös Noli-hotellin.

Kruunuvuorenkadun puoleiset asunnot jäivät Varmalle vuokra-asunnoiksi. Constin suorittaman remontin hinta oli 19 miljoonaa euroa. Muut yhtiöt eivät kerro tietoa kustannuksista.

Käyttötarkoituksen muutoksessa korttelista uusittiin kaikki ei-kantavat rakenteet, talotekniikka ja pinnat.

Aivan kokonaan Kesko ei Katajanokalta poistunut. Asukkaiden iloksi kivijalkaan palasi K-market, joka avattiin kunnostuksen jälkeen entistä isompana.

Alueen viihtyvyyttä parantaa myös korttelin valaistuksen uusiminen.