HUS jätti kilpailuttamatta hankintoja – KKV esittää 160 000 euroa seuraamusmaksuja

Kuntien kannanotossa todetaan, että erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Korjausliikkeitä tarvitaan. Toni Forssell

Anniina Virtanen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriille yhteensä 160 000 euron seuraamusmaksuja laittomista suorahankinnoista. KKV on tennyt markkinaoikeudelle neljä esitystä HUSille hankintalain rikkomisesta.

KKV:n selvitysten mukaan HUS on tehnyt yhteensä useiden miljoonien eurojen hankintoja kilpailuttamatta niitä. Viraston esittämien seuraamusmaksujen määrä on yhteensä 160 000 euroa.

KKV on aloittanut hankintakokonaisuuden selvittämisen oma-aloitteisesti toukokuussa 2019. Kilpailuttamatta jätetyt hankinnat, joista KKV esittää seuraamusmaksuja, ovat DNA-analyysipalvelut, haavan alipainehoitotuotteet sekä pehmopaperi- ja jätesäkkituotteet. Näitä tuotteita ja palveluita hankitaan HUSissa vuosittain yhteensä useilla miljoonilla euroilla.

KKV:n tiedotteen mukaan monissa tapauksissa HUS on sopinut tilauksista suoraan sähköpostilla, eikä tilauksista löydy lainkaan varsinaista sopimusasiakirjaa.

– HUSin sopimustenhallinnassa ja hankintojen organisoimisessa vaikuttaa olleen järjestelmällisiä puutteita. Sopimustenhallinta on julkisissa hankinnoissa äärimmäisen tärkeää, jotta hankintayksikkö voi esimerkiksi seurata, milloin kilpailutetut sopimukset ovat päättymässä, toteaa hankintojen valvonnan tutkimuspäällikkö Max Jansson

Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä. Hankintalain vastaisia suorahankintoja tekemällä hankintayksiköt eivät hyödynnä yritysten välistä kilpailua, KKV muistuttaa.

Suorahankinnat eivät takaa hankintayksiköille parasta laatua tai edullisinta hankintahintaa, tiedotteessa kerrotaan. KKV toivoo, että hankintamenettelyt toteutetaan avoimesti, syrjimättömästi ja julkisia varoja tehokkaasti käyttäen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hus: Suojakäsineisiin uppoaa 3,4 miljoonaa euroa vuodessa – Seuraavassa hankintaerässä luovutaan PVC-muovista
    28.10.2019 20:00

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut