Jonaksella on liki 500 tiikkiesinettä – "Graalin maljani on Wirkkalan suunnittelema pieni kuppi"

Espoolainen Jonas Forth on keskittynyt keräämään tiikistä valmistettuja esineitä, kokoelmaan niitä kuuluu jo satoja. Minni Soverila

Jussi Vehkasalo

Tiikistä valmistettiin paljon erilaisia esineitä ja huonekaluja erityisesti 1950- ja 60-luvuilla. Arviolta 400–500 tiikkiesinettä omistavan Jonas Forthin mukaan tiikin käyttöä tuona aikana edistivät Kaakkois-Aasiassa käydyt sodat.

– Tiikki kasvaa trooppisilla alueilla ja sotien vuoksi siellä raivattiin ja parturoitiin metsiä. Tiikkiä päätyi paljon myös tänne Pohjoismaihin asti. 1970-luvun alussa sodat loppuivat ja tiikin hinta nousi, Forth kertoo.

Hän aloitti tiikkiesineiden keräämisen muutettuaan Helsinkiin parisenkymmentä vuotta sitten.

– Ostin kirpparilta ensin yhden tiikkiesineen, se taisi olla kulho, sitten toisen ja pian kolmannen.

Nuorempana hän oli keräillyt sarjakuvalehtiä, joita kertyi yli 10 000 kappaletta. Sittemmin keräilykohteena olivat myös tuolit.

– Eniten kokoelmassani on tiikkikulhoja, niitä tekivät Suomessa esimerkiksi Veljekset Backman ja Eino Mattila, Forth jatkaa.

Häntä kiehtoo tiikkiesineissä se, että tiikki itsessään on todella hieno puulaji, joka on luonnostaan hieman öljyinen. Puun syyt näkyvät tiikissä hyvin.

– Suomalaiset muotoilijat yhdistivät tiikkiä muihin materiaaleihin: Kaj Franck yhdisti lasikulhoja tiikkiseen alustaan, samoin teki Saara Hopea Yki Nummi yhdisti tiikkiä akryyliin esimerkiksi tarjottimissa ja kulhoissa.

Forthin kokoelman tiikkiesineitä on esillä Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä, kuten on monien muidenkin keräilijöiden designesinekokoelmia. Erikoisimpia Forthin omistamia tiikkiesineitä ovat tiikkinen pikkukenguru sekä kaksi tiikkipulkkaa.

– Tiikkipulkat ostin Saksan eBaysta, toinen on huonokuntoisempi. Pulkat ovat Veljekset Backmanin valmistamia, niitä myytiin Luisto-nimellä. Veikkaan, että näitä tiikkipulkkia on enää kaksi jäljellä ja molemmat ovat minulla, Forth naurahtaa.

Pulkka ei ole umpitiikkiä, tiikkiosien välissä on vaaleata puuta. Forth sai kaksi pulkkaa 50 eurolla, toinen pulkka on nähtävillä Designmuseossa, samoin kuin Richard Müllerin muotoilema pikkukenguru.

– Tiikkiesinekokoelmani kokonaisarvoa en osaa sanoa. Minulle kokoelmani rakkain esine, varsinainen "Graalin malja" on Tapio Wirkkalan Askolle suunnittelema pieni tiikkinen kuppi. Parinkymmenen vuoden aikana niitä on tullut vastaan vain kaksi, arvioisin omani arvoksi noin 300 euroa.

Tiikkiesineitä ei enää tehdä paljon. Forth etsii lisää tiikkiesineitä kokoelmaansa kirpputoreilta ja netistä. Ulkomailla hän käy myös paikallisilla kirpputoreilla.

Designmuseon näyttely

Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä nähdään yksityiskeräilijöiden designkokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä. Esillä on myös Suomen tunnetuimpiin muotoilun keräilijöihin kuuluvan kauppaneuvos Kyösti Kakkosen designkokoelman esineitä. Hänen designkokoelmansa kattaa jo lähes 10 000 esinettä. Samoin esillä on herkkupaloja suomalaissyntyisen Chaim ”Poju” Zabludowiczin ja hänen brittiläisen vaimonsa Anitan designkokoelmasta. Näyttely on esillä 15. maaliskuuta 2020 asti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut