Miten käy jättimäisille tornitaloille Espoossa? – Kehä I on katettu ja oikeusrumba voitettu, mutta SRV:n työmaalla on hiljaista

Kehä I:n kannen päälle valmistui viime syksynä puisto (kuvassa) mutta aluelle kaavailtuja kahta jättimäistä tornitaloa saadaan vielä odottaa. Klaus Nurmi

Anniina Virtanen

Kehä I:n Keilaniemen tunneli on valmis, mutta sen puistokannen viereen suunniteltujen yhteensä neljän tornitalon työmaalla on hiljaista.

Kaksi kaupungin omistamista rakennuspaikoista on vielä myymättä.

Toiset kaksi Espoo on myynyt SRV:lle. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi tätä tonttikauppaa koskevat valitukset viime kesänä.

Lopullista päätöstä tornien rakentamisesta SRV ei kuitenkaan ole tehnyt. Päätös tehdään markkinatilanteen mukaan, aikaisintaan ennakkomarkkinoinnin jälkeen.

– Tornien suunnittelua viedään eteenpäin ja niiden ennakkomarkkinointi alkaa aikaisintaan 2020 alkuvuodesta, SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola selvittää Länsiväylä-lehdelle.

Tornitalojen on aiemmin kaavailtu nousevan 32- ja 36-kerroksisiksi.

Toimitusjohtajan saappaisiin juuri astuneella Sipolalla on haastava tehtävä edessään. Hänen pitäisi saada vireillä olevista Helsingin ja Espoon tornihankkeista sellaisia, että ne houkuttelevat ostajia.

SRV on vaikeuksissa Kalasatamaan vajaa vuosi sitten rakennetun kauppakeskus Redin vuoksi.

Vaikeudet eivät kuitenkaan tule Sipolan mukaan vaikuttamaan asuintornien rakentamiseen Keilaniemeen.

– Redin Majakan rakentamisen opit ovat siirrettävissä Keilaniemen tornien rakentamiseen, millä on suuri arvo. Keilaniemen tornien rakentamispäätös on normaaliin tapaan riippuvainen kysynnästä, kohteen taloudellisen yhtälön toteutumisesta ja rakentamisen rahoituksesta, Sipola kertoo sähköpostitse.

Hän sanoo, että rakentamispäätöstä tehtäessä he arvioivat muun muassa kysyntää, hintatasoa ja rakentamisen kustannuksia, jotta he voivat varmistaa kohteen olevan myös liiketaloudellisesti järkevä.

SRV rakensi vuonna 2017 Espoon toistaiseksi korkeimman, 24-kerroksisen asuintalon Niittykumpuun.

Espoo omistaa alueelta rakennuspaikat kahdelle tornitalolle, mutta näiden myymistä kaupunki ei kiirehdi.

– Kaupunki seuraa tilannetta ja odottaa sopivaa hetkeä. Niissä on hyvää potentiaalia tulevaisuutta silmällä pitäen. Arvo pikemminkin koko ajan nousee, joten ei meillä ole mitään hätää niiden kanssa, Tapiolan projektinjohtaja Antti Mäkinen sanoo.

Hän nostaa esiin senkin näkökulman, että samalle paikalle ei ole tarkoituksenmukaista tehdä montaa työmaata yhtä aikaa.

Keilaniemen Kehä I tunnelin päälle rakennettu kansi on tuonut positiivista virettä alueelle, kertoo Mäkinen. Hän arvioi, että alue on tällä hetkellä erityisen vetovoimainen yrityksille. Monia hankkeita onkin suunnitteilla alueelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 2. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 3. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 8. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 9. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 10. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 11. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 12. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 15. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 12. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.